Bestemmingen

De Dobšinská ijsgrot in Slowakije, een foto-impressie

De Dobšinská ijsgrot, gelegen in Nationaal Park Slowaaks Paradijs (Slowaaks: Národný Park Slovenský Raj), is één van de meest bijzondere grotten die wij ooit bezochten. Nog nooit eerder gingen we naar een ijsgrot en keken onze ogen uit. De kinderen waanden zich in de wereld van Disney’s ‘Frozen’ en na het zien van de foto’s zal je ze geen ongelijk geven. Het is een spectaculaire bestemming, een magische plek vele meters onder de grond, waar je zeker een kijkje moet gaan nemen wanneer je in Slowakije bent.

Dobšinská ijsgrot

Een steile klim van ongeveer 30 minuten is nodig om bij de ingang en kassa te komen: een route van slechts een kilometer, maar dat door middel van haarspeldbochten 130 meter de hoogte in gaat. Het houdt de toeristen niet tegen: ze weten de grot, die in 2000 werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unseco, massaal te vinden. Overal lopen, zitten en staan mensen. Er staat een lange rij wachtenden voor de toegangspoort. De doorloopsnelheid is echter enorm hoog. Zo hoog, dat het een beetje voelt als lopende band werk. Eenmaal in de rij hoeven we dan ook niet lang te wachten tot we naar binnen kunnen.

Ondergrondse ijswereld

De kou komt ons buiten al te gemoed, een voorproefje van wat komen gaat. Nu begint het toch wel een beetje te kriebelen. We zijn reuze benieuwd wat ons te wachten staat. Via stalen trappen dalen we enkele tientallen meters af de grot in, 48 meter om precies te zijn, tot we het eerste ijs zien. Van turquoise en lichtblauw, tot geel en grijs; het ijs wordt gekleurd de meest uiteenlopen kleuren. Een prachtig gezicht.

We lopen door tunnels van ijs, langs glimmende en glinsterende ijsplateau’s, zien ijspegels aan de rotswanden hangen, passeren in de lucht stekende ijsspiesen en ijswanden met een dikte tot maar liefst 27 meter. Allen ontstaan doordat smeltwater en regen de grot in kunnen stromen en door de kou bevriezen. Het één nog indrukwekkender dan het ander. Helaas kunnen we niks verstaan van wat de gids allemaal verteld. Achteraf komen we er per toeval achter, dat je via je telefoon Engelse of Duitse informatie kunt ontvangen tijdens de tour. Hoe dat precies zit lees je onder het kopje ‘praktische informatie’. Hadden we dat maar van te voren geweten. Het gebrek aan informatie maakte de tour gelukkig niet minder spectaculair.

Er gelden diverse, voor de hand liggende regels tijdens je bezoek aan de grot. Zo mag je bijvoorbeeld niet aan het ijs zitten en geen steentjes of ijs meenemen. Ook mag er niet van het pad afgeweken worden en is eten/drinken in de grot verboden. Gelukkig wordt daar goed op toegezien. Want wetende dat niet iedereen zich altijd even goed aan de regels houdt en het ijs in de Dobšinská ijsgrot zich steeds verder terugtrekt, is dit een plek waar we heel zuinig op moeten zijn.

Dobšinská ijsgrot praktische informatie

  • De Dobšinská ijsgrot is voor het publiek geopend van mei tot september.
  • Reserveren is niet nodig, groepen vetrekken elke 20 minuten.
  • Er moet met contant geld betaald worden.
  • Je bent zo’n 30 minuten onder de grond.
  • Tassen groter dan 50x35x25 zijn niet toegestaan (kinderdragers wel).
  • De organisatie ziet graag dat kinderen tot een jaar of 3-4 in een rugdrager zitten (gezien de hoeveelheid trappen ook wel zo handig).
  • Met een gemiddelde temperatuur van -4 tot 0 °C is het aan te raden warme kleding mee te nemen / te dragen.
  • Draag stevige schoenen.
  • Op de zijkant van het entreegebouw, meteen na de kassa, zijn QR-codes te vinden die je kunt scannen. Zo kun je tijdens de tour informatie ontvangen in de door jouw gewenste taal (onder andere Duits en Engels). De tours zijn namelijk alleen mogelijk onder begeleiding van een Pools of Slowaaks sprekende gids. Online is de Engelstalige informatie ook te vinden.
  • Honden zijn niet toegestaan.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

2 Reacties

  1. Mag er contant betaald worden in euro bij de ijsgrot? Of moet dit in de Slowaakse munt?

    1. Hoi Dominique! Ze hebben daar ook de EURO als munteenheid. Pinnen kan niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *