Onlangs waren we te gast in Kasteel Huis Bergh. Daar kraakten we lastige codes, losten ingewikkelde puzzels op en zochten er naar verborgen aanwijzingen. Nee, onze hersenen hadden het niet altijd even makkelijk tijdens het spelen van de Escape Route van Kasteel Huis Bergh! De bedenkers en makers van deze route hebben zich namelijk flink uitgeleefd. UV licht, rode filters, QR-codes, sleutelwoorden; alles kwam er aan te pas om het verloren verhaal van Gelderland te redden.

De Escape Route

Doel van de Escape Route, leuk voor kinderen vanaf 8 jaar, is het Verloren Verhaal van Gelderland te redden en de collectie van het museum veilig te stellen. Dat doe je door samen met elkaar codes te kraken, puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen in en rond het kasteel. We hebben alle kamers van Huis Bergh van onder tot boven doorzocht, waarbij we kriskras de verschillende kamers van het kasteel bezochten en uiteindelijk wisten we alle codes te kraken, puzzels te ontrafelen en talismannen te vinden!

Na het eerste deel van de route hadden we het telefoonnummer dat we moesten vinden, gevonden. Al viel het kwartje pas bij de laatste opdracht… Dat we dat nummer moesten bellen voor verdere informatie was natuurlijk super leuk en best ook wel een beetje spannend. Er werd zelfs een aan ons gerichte telegram bezorgd, die bij de receptie voor ons klaar lag en het tweede deel van de route van start liet gaan. Deze toevoegingen maakten het spel persoonlijk. Alsof wij het enige onderzoeksteam waren dat de zaak kon oplossen: een groot succes.

De diversiteit van de opdrachten en creativiteit waarmee de puzzels en raadsels zijn bedacht, maken de Escape Route niet altijd even makkelijk. Samenwerking is vereist en buiten de lijntjes denken ook. Maar door alle verschillende elementen is het een zeer verrassende en uitdagende speurtocht te noemen. En dat alles op een heel bijzondere locatie: door al dat speuren en zoeken zou je haast vergeten dat je rondloopt in een van de grootste waterburchten van Nederland, waar ooit koningen en hertogen verbleven!

Spelenderwijs geschiedenisles

Omdat je speurt naar topstukken uit de museumcollectie, vragen krijgt over het kasteel en daardoor goed moet zoeken in álle kamers van het kasteel, komen kinderen spelenderwijs in aanraking met de museumitems en Gelderse geschiedenis. Een rijke geschiedenis die in dit kasteel tot leven komt. Kinderen leren anders te kijken naar de wereld om hen heen: niet alleen wat voor je neus staat is mooi of interessant, soms zijn dingen dicht bij de grond of boven je net zo bijzonder. Misschien zelfs wel interessanter. En daarmee krijgen kinderen stiekem dus ook nog een wijze les mee.

Een mooi concept, precies zoals kasteeleigenaar J.H. van Heek het wilde. Het was namelijk zíjn droom dat de geschiedenis bleef leven voor publiek: daarom kocht hij het kasteel in 1912. Delen van Kasteel Huis Bergh worden vandaag de dag nog steeds bewoond en gebruikt door de familie, de rest is opengesteld voor publiek. Zodat iedereen kan leren en genieten van het kasteel en de kunstverzameling. Erg mooi dat er voor kinderen aparte activiteiten ontwikkeld zijn, zoals deze Escape Route, om het ook voor hen leuk en interessant te maken.

Het kasteel en jongere kinderen

Voor onze dochter van 3 was deze route natuurlijk niet zo geschikt. Het hoogtepunt voor haar waren de koning en prinses. Op de middag dat wij er waren, was er namelijk een trouwerij. Toen we de bruid voorbij zagen lopen in haar prachtige jurk, kon ik het niet laten en zei dat dat de prinses was die hier woonde… Voor onze dochter echt het hoogtepunt van de dag.

Natuurlijk zijn er hier niet elke dag trouwerijen. Maar mocht je graag naar het kasteel willen met jongere kinderen, dan is de activiteit ‘word ridder of hofdame in kasteel Huis Bergh’ erg leuk om te doen. Of ‘het slaan van de Grafelijke Munt’. Beide activiteiten kunnen nu niet plaatsvinden vanwege het Coronavirus, dus houdt de website van het kasteel in de gaten voor het laatste nieuws.

Tip: het is ook erg leuk en leerzaam om de audiotour te doen, waarbij volwassenen en kinderen een eigen variant hebben. Deze audiotour is echter niet te combineren met de Escape route, daar heb je gewoonweg de tijd niet voor.

Praktische informatie Escape Route

  • Je kunt de Escape Route spelen tijdens openingstijden van het kasteel, tenzij er bijzondere activiteiten in het kasteel plaatsvinden.
  • De route is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 / 10.
  • De kosten bedragen € 10 euro per gezin / team; deze kosten komen bovenop de reguliere toegangsprijzen.
  • Een smartphone met QR-codescanner en toegang tot het internet is een vereiste als je de Escape Route wilt spelen.
  • Op de site staat dat je ongeveer 2 uur over de route doet. Dat is wat weinig. Reken echt een dagdeel voor de Escape Route (wij deden er 3 1/2 uur over en hebben geen pauze gehouden).
  • Kasteel Huis Bergh is rolstoelvriendelijk dankzij de aanwezigheid van liften en stoelliften.
  • Adresgegevens: Hof van Bergh 8, 7041 AC te ‘s-Heerenberg.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Kasteel Huis Bergh.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *