Nog even en de zomervakantie staat al weer voor de deur. Zoals het er nu voor staat zullen we ook dit jaar weer gaan kamperen met onze kids. We kunnen niet wachten, ook onze kinderen kijken er ontzettend naar uit. Met zijn allen in de tent slapen tussen de bergtoppen, zaklampen mee, ijsjes eten en vooral veel zwemmen. Heerlijk buiten zijn en leven. Vorig jaar zijn we vanwege de geboorte van onze jongste het land niet uit geweest en hoewel we toen wel een paar keer in eigen land zijn weggeweest, hebben we het kamperen en het buitenland gemist. Dit jaar dus weer de grens over, al is de bestemming nog altijd onbekend.

“Met (kleine) kinderen in een tent? Ik moet er niet aan denken,” zei laatst iemand tegen me (zelf moeder van zes kinderen). “Maar dan toch wel in Nederland?” Nou nee, toen we voor het eerst gingen kamperen met onze zoon, destijds ruim 11 maanden oud, reden we met een goed gevulde kar achter onze auto richting Zuid-Frankrijk. De vakanties daarop ook. “Knap hoor,” was haar antwoord. Op de camping sprak ooit een andere moeder ons aan. “Ik zou dat echt nooit doen, in een tent met zo’n kleintje. Dapper hoor.” Wat is dat toch, dat veel mensen met kinderen er tegen op zien om op pad te gaan met een tent. Ja het is af en toe hard werken. Maar echt, het is zo ontzettend leuk om te gaan kamperen met (kleine) kinderen! Dus twijfel je nog? We delen graag onze ervaringen met jullie.

Toiletgebouw issues de baas met deze tips

  • Waar we vaak vragen over krijgen is het douchen. Is dat niet onhandig? Niet wanneer je je kind alleen een badjas of zwembroek aantrekt! Even lekker douchen en pas bij de tent afdrogen. Meestal doen we dat meteen na het zwemmen. Op de terugweg even langs het toiletgebouw lopen en klaar is kees. Scheelt een hoop aan- en uitkleden.
  • Wat ons betreft zou dit item trouwens zeker op je inpaklijst moeten staan wanneer je met een baby / peuter gaat kamperen: een babybadje / opblaasbadje / opvouwbaar badje. Echt ideaal. Badje voor de tent, vullen met een paar emmers / afwasteiltjes warm water (heb je toch al bij je als het goed is) en je hebt geen kind meer aan ze. En ze zijn meteen lekker schoon: hoef je helemaal niet meer naar het toiletgebouw! Leeg ook te gebruiken als box.
  • ’s Nachts de camping over om te plassen, ik heb er zelf een hekel aan. Maar gewapend met een zaklamp is het natuurlijk prima te doen om even samen naar het toiletgebouw te lopen (om daarna nog even samen naar de sterren te gaan kijken)! Het hoort er nu eenmaal bij. Maar de laatste keer dat wij kampeerden, was onze jongste zoon bezig om zindelijk te worden. Dat was even een ander verhaal dus. Een plasemmer is dan erg handig, zolang ze hem niet omstoten… Nu maken we vooral ’s nachts nog altijd dankbaar gebruik van de emmer. Of als het keihard regent.

(Geen) Overbodige luxe

  • Een elektrische koelkast, we kunnen en willen niet meer zonder. Lekker koel drinken op een hete dag, eten is beter / langer te bewaren, geen mieren in de jam. I rest my case.
  • Waterkoker. Natuurlijk kun je ook water in een pannetje koken, maar als je een baby bij je hebt en flesvoeding geeft is het wel fijn dat je met één druk op de knop een paar minuten later gekookt water hebt. Zeker ’s nachts. Het laatste waar je op zit te wachten is een huilende baby, die iedereen midden in de nacht wakker maakt. Daarom deden we voor het slapen gaan altijd gekookt water in een thermosfles, hoef je helemaal geen water meer te koken midden in de nacht.
  • Wat wij zelf ook altijd meenemen zijn matrasbeschermers. Mochten ze dan een keer doorlekken of in bed plassen, dan is het luchtbed in ieder geval nog schoon en droog.
  • Kinderen die zich gaan vervelen. Dat wil je thuis al niet, maar zeker niet als je op vakantie bent. Als ze nog te klein zijn om zelf naar het zwembad of de speeltuin te gaan, kunnen ze geen kant op zonder één van jullie. Ook als het regent kan een dag samen in de tent lang duren. Daarom doe je er goed aan om lees- en kleurboeken, spelletjes, speelgoed en knutselspullen mee te nemen. Ja, ook als je man loopt te zuchten bij het zoveelste kratje met ‘overbodige’ spullen 😉  Onze kinderen maken er elke dag gebruik van, ook bij mooi weer. Even lekker tot rust komen, even hun eigen ding doen.
  • Neem de babyfoon mee. Is er een restaurant op de camping, dan kun je gezellig samen uit eten terwijl de kleine slaapt.

Campingkeuze

  • Wij houden er van: rustige en niet al te grote campings. Maar ga je kamperen met kinderen is dat voor je zelf niet zo fijn. Ze hebben toch altijd lawaai om zich heen, waardoor je je al gauw gaat ergeren. Je wilt anderen niet tot last zijn, althans, dat vinden wij. We komen ook wel mensen tegen die dat heel goed los kunnen laten.
  • Een zwembad, riviertje en speeltuin op de camping is eigenlijk wel een must. Let er wel op dat je niet vlak bij het water gaat staan als je kinderen zonder zwemdiploma hebt, anders levert het meer stress dan plezier op. Helemaal ideaal wanneer je kinderen nog jong zijn: vanaf je tent uitzicht hebben op een speeltuin. Kun je ze lekker zelf hun gang laten gaan maar wel een oogje in het zeil houden.
  • Voor wat oudere kinderen kan de aanwezigheid van een animatieteam erg leuk zijn.
  • Gras! Niet alle campings hebben gras. Maar als je de keus hebt is dat met kids veel prettiger dan steentjes of zand. Zeker wanneer je een baby bij je hebt dat nog niet loopt!
  • De meeste campings hebben ze vaak wel, maar wanneer je met kinderen gaat kamperen is een wasmachine geen overbodige luxe. Kleine wasjes doen wij meestal wel even gauw met de hand, het heeft ook zijn charme. Maar kinderen maken nou eenmaal sneller wat vies en voor je het weet is die tas met vuile kleding, ondergoed en handdoeken alweer vol. Als je dan af en toe een wasje kunt draaien is dat wel prettig.

Omgaan met de warmte

  • Doe je kinderen vooral niet te vroeg naar bed! Slapen lukt meestal niet vroeg op de avond en zo blijven ze ’s ochtends ook wat langer liggen.
  • Is het erg heet en zijn je kids moe? Ga dan een stukje rijden, verken de omgeving met de airco aan (ramen open kan natuurlijk ook). Zeker weten dat de kids even een siësta houden en wie weet kom je nog wat leuks tegen onderweg.
  • Misschien wel het belangrijkste: let op de zon! En dan vooral ook waar de schaduw is. Met een halve jetlag in ons lijf, omdat we de hele nacht gereden hadden, dachten we een geweldige plek te hebben uitgekozen. Zon in de ochtend en avond, op het heetst van de dag schaduw. Helaas hadden we ons helemaal vergist in de tijd en hadden we juist om het heetst van de dag volop zon op de tent. Niet echt prettig, zeker niet als je nog een kleintje hebt dat overdag slaapt.
  • Natuurlijk lekker veel ijsjes eten!


Wees flexibel

Natuurlijk, reizen met kinderen vraagt veel geduld en vergt zeker met jonge kinderen soms veel energie. Dat is bij ons niet anders. Kinderen hebben nu eenmaal een eigen wil en dat is niet altijd onze wil. Plan daarom niet te veel, zodat er ook tijd over blijft om lekker bij de tent / op de camping rond te hangen. Vergeet de tijd, volg het ritme van je kinderen, laat los en geniet van het buitenleven. Dan weet ik zeker dat jullie een prachtige kampeervakantie te gemoed gaan!

Heb je zelf nog handige tips? Ik lees ze graag!

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *