tips

Je kinderen op skiles tijdens de wintersport? Dit kun je verwachten!

“Spelen in de sneeuw!” “Dat ik eerste werd tijdens een skiwedstrijd!” Zo maar wat herinneringen van kinderen die al jaren op wintersport gaan met hun ouders. Als kind ging ik zelf ooit ook één keer met mijn ouders en broertje op wintersport. Als beginner zat ik ondanks mijn leeftijd, ik moet een jaar of 11 geweest zijn, in een skiklasje met kleuters. Vanwege het leeftijdsverschil mocht ik al gauw naar de volgende groep waar de leeftijden en het niveau wat hoger lagen. Helaas was die juf niet zo goed met kinderen, zat het tempo er meteen goed in en kreeg ik een bijna doodervaring omdat ik de basis nog niet onder de knie had. Resultaat: de volgende ochtend sloot ik mezelf op in de wc en kwam er pas uit toen mijn ouders beloofden dat ik weer terug mocht naar het kleuterklasje…

Jaren later ging ik nog een keer op wintersport, nu samen met mijn partner. Ik had de smaak al snel (weer) te pakken. Geen les deze keer, maar zelf de pistes verkennen. Verse sneeuw, een blauwe lucht én heerlijk zonnetje; de ideale wintersportomstandigheden. Het is zo anders dan een zomervakantie, een fantastische ervaring die ik mijn kinderen ook graag wil meegeven. Het is nog niet zo ver, maar als het er van komt dan zou ik ze ook op les willen doen. Nu kun je hierover op internet natuurlijk een hoop informatie vinden, maar ik krijg toch liever advies van ervaringsdeskundigen. Ik legde mijn “skiles vragen” daarom voor aan een gezin, waarvan de kinderen al jaren (en van jongs af aan) mee op wintersport gaan.

Kinderen op skiles: doen of niet doen

Het eerste jaar kun je je kind het beste wel skiles laten nemen, in het jaar erna is dat niet meer perse nodig. De basis hebben ze dan geleerd (in een pizzapunt naar beneden skiën, goed kunnen remmen) en is een korte blauwe afdaling meer dan genoeg en superstoer! Je kunt zoveel lesdagen nemen als je wilt, maar vaak geldt er wel een minimum van 3 dagen. De meeste skischolen bieden de mogelijkheid om dagdelen te boeken. Maar de ervaring leert dat je het eerste jaar het best voor volledige lesdagen kunt kiezen. Zeker als je kind wat ouder is.

Door een hele dag af te nemen leren de kinderen sneller en het is goedkoper. Maar ondanks dat er over het algemeen anderhalf uur pauze tussen het ochtend en middag deel zit, kan een hele dag voor de kleintjes wat te lang en intensief zijn. Kijk dus goed naar je eigen kind. Omdat de dagindelingen en eisen per skischool nog wel eens kunnen verschillen, doe je er goed aan om van te voren even goed op de website van desbetreffende skischool te kijken.

Verschillende niveau’s

Als kinderen beginnen met skiën, vanaf 4 jaar is dat mogelijk, worden ze op leeftijd ingedeeld en beginnen ze met glijden, leren remmen en bochtjes maken. Sommige skischolen laten kinderen met ervaring eerst “voor” skiën. Aan de hand van het getoonde niveau wordt dan ter plekke besloten in welke groep ze thuishoren. Andere skischolen werken met ervaringsjaren en hun eigen systeem. Als je jaar in jaar uit naar dezelfde skischool gaat is dat een fijn principe, bij wisselen van gebieden en dus scholen is dat wat lastiger. Toch blijft het inschatten van niveaus moeilijk en kan het zo zijn dat je kind gedurende de week een aantal keer doorgeschoven wordt naar een andere groep. Dat kan heel vervelend zijn voor het kind zelf.

Tijdens de lessen skiet de skileraar vooruit en de groep erachter aan, in een treintje. De meeste leraren spreken wel een paar woorden Nederlands of zijn Nederlands, vooral bij de kleine kinderen is dat het geval. Wel zo handig en fijn. Elke school sluit af met skiwedstrijden (bochtjes maken, door poortjes skiën). Een leuke afsluiting, voor de kinderen maar ook voor de ouders. Een geweldig gezicht wanneer je kleintje trots de helling af komt glijden en zijn of haar kunsten laat zien.

Uitdaging

De ouders van het gezin dat ik sprak gaven aan dat wanneer de basis geleerd is, er tijdens de lessen verder niet veel nieuwe dingen meer uitgelegd (kunnen) worden. Hun zoon boekte daardoor weinig tot geen vooruitgang meer. Na hem een paar jaar op les te hebben gedaan, skiën zij nu zelf met hem en dat vindt hij veel leuker. Dat is dus wel iets om op te letten als je vaker op wintersport gaat. Zodra de basisvaardigheden zijn geleerd en de nodige kilometers gemaakt zijn, is les eigenlijk niet meer nodig. De skilessen worden dan al gauw minder leuk voor je kind(eren). En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Jong geleerd…

Ook wanneer één van je kinderen te jong is om te skiën kun je prima op wintersport gaan, al zit skiën er dan even niet of wat minder in. Je kleine goed inpakken en er lekker op uit gaan. Wandelen, sleeën, met de skilift naar boven en naar beneden. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, alleen in de sneeuw spelen is al geweldig. Houd er wel rekening mee dat je dan wel wat meer op je kamer zult zijn, dus dan is het wel handig om bijvoorbeeld dvd’s, tekenspullen of spelletjes mee te nemen (en een goed boek voor jezelf!).

Als je peuter ook wil skiën zijn er vaak wel oefenski’s te huur die over de snowboots kunnen. Die zijn al geschikt zodra een kind lopen kan! Daarmee kunnen ze dan oefenen met glijden. Zijn ze wat ouder, vanaf een jaar of 3, dan kunnen ze al op een gewone ski en een beetje oefenen. Hartstikke leuk! En je zult zien dat ze het sneller onder de knie zullen hebben dan je denkt.

Gaan jouw kinderen ook op skiles? En wat zijn je ervaringen? Ik lees jullie tips en ervaringen graag!

Tekst: 4kidsopreis – Fotografie: eigen beeldmateriaal van het geïnterviewde gezin en een ander gezin dat wij kennen

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *