Tsjechië. Een land met prachtige, uitbundige natuurgebieden. Waar spectaculaire natuurverschijnselen afgewisseld worden door dorpjes, waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben. Op elke hoek van de straat is wel een zomerrodelbaan of klimpark te vinden. Skiliften brengen je naar de hoogste pieken van het Reuzengebergte. Vergeet vooral ook hoofdstad Praag niet. Een prachtige stad, waarvan het historisch centrum op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Een wandeling over de indrukwekkende gotische Karelsbrug en het oude plein met prachtige klokkentoren, zal je niet snel vergeten. De diversiteit van het land, de lage(re) prijzen, mooie campings en het lekkere weer maken Tsjechië tot een heerlijke bestemming voor het hele gezin. Wordt Tsjechië jullie volgende bestemming?

Tsjechië met kinderen

In de zomer van 2019 maakten wij met onze vier kinderen een roadtrip door Tsjechië en Slowakije. Welke route we reden lees je in onderstaand artikel. Inclusief informatie over alle highlights en de campings waar we verbleven. Voor beide landen geldt overigens dat je een geldig tolvignet moet hebben. We regelden dit heel gemakkelijk zelf via Hartmanova. Houd er wel rekening mee dat het Tsjechische vignet opgestuurd moet worden, dus regel dit op tijd!

Reuzengebergte

Noord-Bohemen

Boheems Zwitserland is een landstreek in het noorden van Tsjechië, dat we tijdens onze roadtrip doorkruisten. Het is een prachtig natuurgebied waar het Elbezandsteengebergte haar stempel drukt op de omgeving. Ondanks dat het een toeristisch gebied is, valt één ding meteen op. Of eigenlijk twee dingen: de rust en ruimte. Gezellige dorpjes, uitgestrekte groene heuvels en grillige rotswanden voeren de boventoon. De vele wandelroutes in het natuurpark, verraden al wat de meeste mensen hier komen doen. Inderdaad: wandelen. Wij maakten drie prachtige wandelingen in dit gebied. Benieuwd welke? Je leest het in onderstaand artikel. 

Zuid-Moravië

Het heuvelachtige landschap van Zuid-Moravië, met uitgestrekte wijnvelden, groene bossen en goudgele akkervelden tot aan de horizon, zijn werkelijk een lust voor het oog. Pittoreske kerkjes pieken hier en daar pronkend met hun mintgroene torens boven de heuvels uit. In dit deel van Tsjechië bevindt zich het Moravsky Kras, een gebied waar veel kalksteen wordt gevormd. Kalksteen is een steensoort dat snel en makkelijk aangetast wordt door water erosie. Daardoor zijn hier veel ondergrondse gangenstelsels en grotten te vinden, waarmee deze regio zich onderscheid van de rest van het land. Een bezoek aan één van de vier, voor het publiek opengestelde grotten, mag eigenlijk niet aan je vakantie ontbreken wanneer je deze regio bezoekt. Tijdens onze rondreis door Tsjechië, maakten we hier dan ook een tussenstop. Wij bezochten de Punkva-grotten, waar we wandelden en met een bootje voeren tussen enorme stalactieten en stalactieten.