Dagtripjes

Met kinderen naar Ecomare, zo veel meer dan een zeehondenopvang

Op weg naar beneden, waar het zeeaquarium van Ecomare zich bevindt, komen we langs twee grote ramen die ons een kijkje geven in het onderwater leven van Dennis en Michael: twee grappige, speelse bruinvissen uit de Noordzee die weten hoe ze de aandacht moeten trekken. Razendsnel, ondersteboven of spelend met elkaar, zwemmen deze mini-walvissen door hun bassin. Erg bijzonder om ze van zo dichtbij te kunnen zien, onder water waar ze zich zo op hun gemak voelen. In hun wereld, in hun leven. Wanneer de twee maatjes dan ook nog te eten krijgen is het feest compleet.

Slechts 1 á 2 maanden oud was hij, toen bruinvis Michael in 2009 opgevangen werd door Stichting SOS Dolfijn. Te jong gescheiden van zijn moeder, had hij nog niet geleerd om voor zichzelf te zorgen. Dennis spoelde in september 2013 aan op het strand van Terschelling, met overal afdrukken van een (vis)net op zijn lijf. Ontkomen aan de verdrinkingsdood. Ook hij werd opgevangen door Stichting SOS Dolfijn en nu wonen beide bruinvissen gezond en wel in Ecomare.

Bijzondere verhalen

Net zoals Dennis en Michael, hebben alle zeehonden en vogels in de opvang hun eigen bijzondere verhaal. Niet (meer) in staat om voor zichzelf te zorgen, hebben ook zij onderdak gevonden bij Ecomare. Buiten zijn verschillende grote bassins waar je heel dicht bij de bruinvissen en zeehonden komt. Soms komen de zeehonden zelfs uit hun bassin! Tijdens de voederpresentatie leerden we alles over de gewone en grijze zeehond en hun verschillen. De persoonlijke en soms grappige verhalen over de verschillende dieren maakten het luisteren, ondanks de kou, ook voor de kinderen boeiend tot het eind. En dan die gulzige meeuw, die uiteindelijk tóch een vis te pakken kreeg. Hilariteit alom.

Naast de grote bassins zijn er ook kleinere bassins voor de opvang van zieke en jonge zeehonden. Je kunt naar binnen kijken bij de verwarmde ruimtes, waar binnengebrachte zeehonden worden onderzocht door de dierenarts en zwakke dieren extra zorg krijgen tot ze sterk genoeg zijn om weer naar buiten te gaan. Ook is een gedeelte van het buitenterrein gereserveerd voor de opvang van kust- en zeevogels. Ziek, gewond, verzwakt; hier kunnen de dieren weer op krachten komen. Een vaste groep reusachtige Jan-van-Genten, die niet genoeg hersteld zijn om weer uitgezet te kunnen worden, fungeren nu als gastheer voor nieuwkomers. Met een spanwijdte van bijna 2 meter en hun goudgele koppen, echt prachtige dieren om te zien.

Zien, doen, voelen en beleven

Gehuisvest in verschillende open aquaria, kun je bij Ecomare ook de kleinere zeebewoners van dichtbij bewonderen. Vooral de zeesterren maakten indruk, die met hun kleverige zuignapjes hun stervormige lichamen overal tegen de ruiten plakten. Naast deze grappige dieren kom je hier ook zeedieren tegen als kreeften, krabben, roggen en vele soorten vissen. Tussen alle aquaria ontdekten we nog iets heel erg leuks: het zeelaboratorium. Een klein hokje vol microscopen, waar kinderen zelf verschillende (strand en zee gerelateerde) materialen van heel dichtbij kunnen bekijken. Weckpotten met zeedieren op sterk water, een opgezette uil, rekjes met reageerbuisjes, een schedel en skelet. De toepasselijke sfeervolle inrichting maakt het een uitdagende plek om zelf, spelenderwijs, op onderzoek uit te gaan. Dankzij de tastbaarheid van materialen en spullen én het hoge ‘zelf doen’ gehalte, een groot succes!


Zee-onderzoekers werken aan uiteenlopende vragen met betrekking op onder andere het wad, zeehonden en zeewier. In de nieuwe expositie ‘Waddenstad’ kom je hier alles over te weten. Heel interessant, maar wel erg veel leeswerk en dat is voor jonge kinderen wat minder aantrekkelijk. Wél leuk vonden ze de grote rubberen boot waar ze, als echte zee-onderzoekers, in mochten zitten en spelen. Met zeehonden en het wad op de achtergrond net echt! Bij de boot lag ook een opgezette zeehond. Een dier aanraken dat niet meer leeft was wel een beetje raar en eng, maar het leerde ons dat een zeehond harig is (en niet glad zoals in het water lijkt) en super zacht aanvoelt.


Door middel van opgezette dieren, gesproken opnames, dieren op sterk water, filmpjes en spelletjes, vertellen de dieren ieder hun eigen unieke verhaal. Medewerkers lopen rond met een kar vol schatten uit de zee. Ze nemen alle tijd om vragen te beantwoorden en geven uitleg over de verschillende voorwerpen op de kar. De tijdelijke expositie, dat uiteraard om de zoveel tijd van thema wisselt, leerde ons alles over haaien. Via een reusachtige opengesperde haaienbek vol (gelukkig zachte) tanden, kwamen we terecht in de wereld van deze bijzondere roofdieren. Informatief en leuk opgezet, echt gemaakt voor kinderen.

Meer dan een zeehondenopvang

Bij mooi weer is het buiten heerlijk toeven op het grote terras met picknicktafels. De kinderen vermaakten zich hier prima in de zandbak en bij het ‘Speelwad’, waar waterstralen onaangekondigd uit de grond spuiten terwijl klimnetten, houten palen en een wiebelbrug getrotseerd worden. Buiten is ook de plek waar twee korte wandelingen starten: een speciale kinderwandeling (1 kilometer) voert langs allerlei doe-dingen, terwijl de andere binnenduinwandeling (2 kilometer) door de oude duinen loopt. In dit Duinpark, dat alleen te bereiken is via Ecomare, kom je dankzij een digitale natuurgids van alles te weten over het duinlandschap, de planten en dieren. Je download de app van IZI travel hier.

Ecomare. Naast zeehonden- en vogelopvang, het huis van twee prachtige bruinvissen en eigenaar van interessante zeeaquaria, óók een plek waar je alles kunt leren over de Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Van gigantische walvisskeletten tot kleine kriebelbeestjes, van de maaginhoud van een Noordse Stormvogel tot het uitpluizen van uilenballen. Het draait hier allemaal om zien, doen, voelen en beleven. Bij ons was het centrum voor wadden en Noordzee vooral bekend vanwege het opvangen van zeehonden, maar het bleek zo veel meer te zijn dan dat!

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met VVV Texel.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *