Onze laarzen staan netjes in een rij bij de deur. Boven de houten tafel hangt een kroonluchter met kaarsen. We hebben ze zojuist aangestoken, net als de kaarsjes in de lantaarns en de olielampen. Buiten is het donker, maar binnen is het knus en gezellig. Kamperen in de herfst, dat deden we nog niet eerder. Maar ons verblijf bij BoerenBed, in een luxe boerentent bij Landhoeve op de Veluwe, was één groot feest.

Warm welkom

Bij aankomst worden we warm onthaald door Peter en Wendy. De rust en ruimte voeren de boventoon op deze kleinschalige boerderij, die gelegen is op de Noord Veluwe. Wendy geeft ons een rondleiding over het terrein en wijst ons de boerentent aan waar we deze week in verblijven: tent Teiger de poes.

De ohhh’s en ahhh’s houden niet op wanneer we de tent van binnen bekijken. De kinderen zijn niet weg te slaan uit de knusse bedstee en verkennen ieder hoekje van de ruime tent. Onze eerste keer luxe kamperen (glamping) en we vinden het nu al geweldig. De bedden zijn zelfs al opgemaakt. Nee, we missen onze tentstokken en het oppompen van de luchtenbedden geen seconde.

De bedstee is een groot succes

Knus, warm en gezellig

Nadat we hout gehakt hebben, een taak die de kinderen de rest van de week met groot plezier op zich hebben genomen, maken we de houtkachel aan. Het begint al een beetje te schemeren en af te koelen, dus een beetje warmte en licht zijn nu wel welkom. Bovendien is het tijd om te koken en dat gebeurd in deze tent op de kachel. Zo leuk.

De kaarsjes en olielampen gaan aan. Het hout in de kachel knispert. De schaduwen van de vlammen dansen op het tentdoek. Buiten is het guur en donker, binnen is het knus, warm en gezellig. Terwijl we zo met elkaar bij het vuur zitten, de één met een boek, de ander met een spelletje, moet ik denken aan het liedje Avond van Boudewijn de Groot.

Laat buiten de stormwind nu maar razen in het donker
Want binnen is het warm en licht en goed

Boerenleven

Het is heerlijk rustig wakker worden hier. Geen lawaai, geen drukte. Af en toe loeit er een koe. Het is wel even schrikken wanneer ik in de badkamer mijn tanden sta te poetsen en er totaal onverwacht een koe voor het raampje langs sjokt. Een heerlijk beeld overigens en ik ben meteen goed wakker.

We halen verse broodjes in het winkeltje en de kinderen halen eieren bij het kippenhok. Het vuur brand alweer en het water in de ketel sist. Het is een uur of negen wanneer we boer Peter over het terrein horen roepen. “Dieren voeren!” De kinderen snellen naar de deur, trekken hun jassen en laarzen aan en zijn vertrokken. Half opgegeten broodjes nog op hun borden.

Twee keer per dag lopen ze met boer Peter en de andere kinderen een rondje langs alle dieren. Om ze te voeren en te voorzien van schoon water. Koe Klara wordt elke morgen met de hand gemolken door iedereen die het aandurft. Een gemoedelijk tafereel.

Verse broodjes en eieren

BoerenBed: luxe kamperen

Vanwege de wat koudere nachten hebben we een tent geboekt met badkamer en wc. Wat een luxe! Verder zijn de tenten van alle gemakken voorzien. Zo is er stromend water, staat er een bank en is er een eettafel met stoelen. Er is geen stroom (heerlijk), dus de koelbox die er staat wordt gekoeld met koelelementen die te halen zijn in het winkeltje. Hier kun je ook terecht voor het kopen van (streek)producten en vooruit: voor het opladen van je telefoon.

Op het terrein van BoerenBed Landhoeve op de Veluwe is ook een pluktuin. Vanwege het seizoen staat er tijdens ons verblijf niks lekkers meer in. Maar in de zomer kun je hier dus terecht voor aardbeien, tomaten, kruiden en andere lekkernijen. Buiten de tent staan een picknicktafel, ligstoelen en barbecue. Je kunt er voor kiezen, tegen extra betaling, om een boerenhottub bij je tent te laten plaatsen. En je kunt zelfs je eigen privé konijn huren.

Verse producten plukken in de pluktuin

Het terrein is open en overzichtelijk, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Vanaf onze veranda overzien we alles, waardoor de kinderen lekker hun gang kunnen gaan. Spelen bij de hooiberg, springen op de trampoline, rondrijden op een fiets of skelter. De kinderen vervelen zich hier geen minuut. Er is zelf een klein zwembad. En er zijn konijnen en cavia’s die je de hele dag kunt knuffelen. Eén groot feest dus.

Ook kun je bij de boer een bootje en fietsen huren. En voor wie helemaal geen gedoe wil: je kunt ook heerlijke (door de boerin bereidde) avondmaaltijden en borrelplankjes bestellen. Hoef je alleen nog maar op te warmen op de houtkachel.

Spelen in de hooiberg, onder toeziend oog van varkens Juul, Pip, Olivia, Jimmy en Ranger

Activiteiten

Twee keer per dag de dieren voeren, een pizza-avond, een boerderijtour. Voor wie het leuk vindt, is er op de boerderijen van BoerenBed van alles georganiseerd. Zo namen wij een kijkje bij de het melkveebedrijf van de buren. Met een oldtimer Ferguson tractor en boerenkar reden we er heen, door de uitgestrekte weilanden. We namen een kijkje bij de 200 koeien en de melkput. Een interessant en leuk uitstapje.

Er is zo veel te doen en beleven, dat je eigenlijk het terrein niet eens af hoeft. Maar in de omgeving van Landhoeve op de Veluwe, kun je veel leuke uitstapjes maken. Denk aan leuke wandelingen als de Zwijnenroute in Epe, pretparken als Walibi Biddinghuizen en Dinoland Zwolle, mooie fietsroutes op de Wezepsche Heide of historische stadjes als Elburg.

Hout hakken voor de kachel

Glamping in het voor- en najaar

Ga je in het voor- of najaar kamperen bij BoerenBed, dan hebben we nog een paar tips voor je. Want bij het vuur van de houtkachel is het lekker warm, maar zodra je naar bed gaat kan het flink koud worden.

  • Neem thermokleding mee voor de kinderen (voor ’s nachts) en een onesie van fleece is ook lekker
  • Neem warm water kruiken mee: lekker om het bed mee voor te verwarmen en om de nacht door te komen
  • Dikke sokken of sloffen voor ’s avonds in de tent (koude voeten = koud lichaam)
  • Extra fleecedekens zijn ook fijn om onder te zitten en slapen
  • Wij hadden onze eigen slaapzakken mee, die we naast onze wollen dekens van BoerenBed gebruikten. Daar waren we heel blij mee.
  • Wij hadden voor buiten ook mutsen en handschoenen mee.
  • Spelletjes en knutselspullen zijn ook geen overbodige luxe. Want bij slecht weer zit je toch veel binnen.

We merkten dat we het na de tweede nacht al minder koud hadden; je lichaam went aan de kou. Verder kunnen we kamperen in de herfst alleen maar aanraden. Het is overal lekker rustig. En vanwege de korte, koude dagen heb je al vroeg het vuur en de kaarsen aan, zo knus!

Er is altijd tijd voor marshmallows

Beleef het BoerenBed gevoel

BoerenBed heeft tenten in binnen- en buitenland. Je kunt kiezen voor een privédouche bij de boerderij, een douche naast je tent of ín de tent. Beddengoed, handdoeken, startpakket en schoonmaak zijn altijd bij de prijs inbegrepen. Je hoeft nergens naar om te kijken dus.

Reken verder op veel gastvrijheid, rust en ruimte. Want dat ga je bij BoerenBed zeker vinden. De kampeervelden zijn overzichtelijk ingericht, zodat je vanuit elke tent het terrein kan overzien. Ideaal voor gezinnen dus. En een pluspunt voor hondenbezitters: honden mogen mee (maar moeten op het terrein wel aangelijnd zijn).

Meer informatie over BoerenBed en de aangesloten boerderijen vind je hier.

De boerententen van BoerenBed, Landhoeve op de Veluwe

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *