Het Maliebaanstation uit 1874 doet vandaag de dag dienst als het entreegebouw van het Spoorwegmuseum (entreekaartjes koop je overigens niet hier, parkeerkaarten wel). Een indrukwekkend, luxueus gebouw waar ook de Koninklijke wachtkamer te bewonderen is. En met de vele prachtige details, ‘vreemde’ wc’s’ (aldus de kinderen) en grote ramen met uitzicht op oude locomotieven waan je je echt even terug in de tijd. Een goede opwarmer voor wat nog komen gaat.

Imposante collectie

Over het perron lopen we, deels door de Koninklijke wagons, naar de ingang van het museum waar we begroet worden door een enorme zwevende locomotief. In het gebouw bewonderen we de mooiste treinstellen, locomotieven en rijtuigen uit de Nederlandse spoorgeschiedenis. Geen modeltreinen, maar het echte werk. Het valt ons meteen op hoe goed alles onderhouden is. Alles oogt nieuw en schoon. Op het plein staan heel veel soorten treinen. De zowel oude als nieuwe exemplaren leren ons de ontwikkeling van de trein. De collectie heet niet voor niets ‘Treinen door de tijd’. Van stoom naar stroom. Van hout naar staal. Een prachtige collectie.

Maar hoe mooi en indrukwekkend de treinen ook zijn, op een gegeven moment is de lol er bij de kinderen wel een beetje af. Gelukkig heeft het museum daar een antwoord op, want bij de geheel toepasselijke attracties vinden we meer dan genoeg afwisseling! Zo gaan we in het Techlab zelf aan de slag en leren van alles over de werking van treinen. We doen een leerzame speurtocht. En er is meer, échte attracties die in een pretpark niet zouden misstaan. Genoeg te doen dus.

Terug naar het begin

Zo leren we alles over de ontdekking van de stoomtrein in ‘De Grote Ontdekking’. Gewapend met een audiosysteem, brengt een lift ons naar de 150 meter onder de grond gelegen mijn én terug naar het jaar 1839. Het decor waardoor we lopen is werkelijk schitterend, prachtig gemaakt. In deze attractie maken we niet alleen een reis door de tijd, maar reizen ook van Engeland naar Nederland waar De Arend ons land verovert. En nee, natuurlijk niet het volgelsoort, maar de eerste stoomlocomotief van Nederland! John Middlemiss, de eerste machinist van ons land, vertelt ons er alles over. Een goed begin om je bezoek aan het museum mee te beginnen.

Spannende rit in het donker

In de attractie ‘Stalen Monsters’ maken we in een vierpersoons karretje een reis door de wereld van treinen. Een spannend ritje in het donker. We zien verschillende treinen naast, boven en voor ons. Dat liep maar net goed af! En wanneer we denken dat we niet verder kunnen, heeft deze attractie nog een leuke verrassing voor ons in petto. Het gesis van stoomtreinen die stoom afblazen. Het gefluit en gedreun van dezelfde treinen, stalen monsters. Geluiden die nog het meest doen denken aan een ritje in het spookhuis. Wanneer je kind snel bang is (of nog erg jong), is het misschien verstandig om deze even over te slaan.


De stoker en de machinist

Zelf een trein besturen, wie wil dat nou niet? In attractie ‘De Vuurproef’ kan het. In de zespersoons locomotief gingen we zelf aan de slag als stoker, machinist en remmer. Het realistische scherm voor en naast ons maken indruk. De ingespannen koppies laten zien dat de kids hun taken serieus nemen. Want we willen niet dat de trein crasht natuurlijk! Bewegende stoelen maken de ervaring compleet. Gevolg: een doldwaze treinrit voor jong en oud die je niet mag missen. Er staat bij de ingang “voor iedereen die zich 12 jaar of ouder voelt”. Maar je hoeft dus zeker geen 12 te zijn om in deze attractie te kunnen (en te mogen). Onze zoon van 4 had ik trouwens gewoon op schoot en dat ging prima. En hoewel hij het best een beetje spannend vond, bleek de attractie ook voor hem superleuk.

 

En er is (nog) meer

In het Stoomtheater Droomreizen zagen we een 30 minuten durende kindervoorstelling over de Oriënt Express. In mijn ogen ietwat langdradig, maar gezien de enthousiaste reacties vanuit de zaal een leuke show voor (jongere) kinderen. Onze oudste zoon (ruim 7) vond het wat minder leuk. “Niet zo interessant” om in zijn termen te blijven. Hij maakte liever nog een ritje in één van de andere attracties. De jongste vermaakte zich ondanks de kou het best in het kindertreintje, de Jumbo Express, dat buiten een klein rondje maakt. Hier is trouwens ook nog veel te zien. Een speelpleintje, seinhuis, watertoren en draaischijf voor treinen bijvoorbeeld.

Zijn jouw kind(eren) ook zo gek op treinen? Dan ben je bij het Spoorwegmuseum in Utrecht aan het juiste adres! Een echte aanrader. Al is de term museum trouwens wat misleidend, want er is zoveel te zien en te doen dat er van een écht museum niet echt sprake is.

Tip
> Je kunt hier eten en drinken kopen, maar je mag het ook zelf meenemen.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *