Dagtripjes

Tussen de planeten op het Melkwegpad in Hooghalen

Het Melkwegpad neemt ons mee op een leerzame reis langs de planeten en het zonnestelsel. Geheel op schaal, staat elke stap die we zetten gelijk aan ongeveer 2.5 miljoen kilometer. Afstanden die moeilijk te bevatten en uit te leggen zijn. De informatieborden en maquettes langs de route daarentegen, laten zien hoe één en ander in elkaar zit en spreken meer tot de verbeelding.

Planeten in het bos

Startpunt van de wandelroute is bij de parkeerplaats van herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen. Wanneer we even onderweg zijn komen we langs een grote zandvlakte. Het is een koude en regenachtige dag vandaag, maar op een mooie dag moet dit een fijne plek zijn om te voetballen, picknicken en/of ravotten. Vandaag helaas niet dus vervolgen we onze weg langs het Bos van de Toekomst en het Hingsteveen.


We komen uit op een open vlakte met twee grote groene schotels. Met elkaar praten door middel van deze zogenaamde ‘fluisterschotels’, de kinderen vinden het prachtig. En dat is het eigenlijk ook als je er goed over nadenkt. Even verderop nog zoiets leuks: door middel van gewichten voelen we hoe zwaar iets aanvoelt op de aarde, op Jupiter en op de maan. Doen, zien en ervaren. Wanneer je op pad bent met kinderen altijd een succes. Deze wandeling zit er vol mee.


In plassen stampen naast reusachtige telescopen

Het pad eindigt bij een indrukwekkende rij sciencefictionachtige bouwwerken: de 14 reusachtige radiotelescopen van de radiosterrenwacht die samen één enorme telescoop vormen. Radiogolven worden in deze enorme parabolische schotels opgevangen en in het brandpunt omgezet in elektrische signalen. Daar merken we natuurlijk niets van, maar het aanblik is groots. Het is hier niet moeilijk om te fantaseren over de ruimte, over een ruimtereis of buitenaards leven. Wanneer je geluk hebt kun je de enorme gevaartes zelfs zien draaien.


Naast alle kijk- en doe dingen is het vooral ook lekker spelen in het bos. Met takken slepen, in plassen stampen en op boomstronken klimmen; een kinderhand is gauw gevuld. Onderweg zijn ook een aantal klimtoestellen te vinden. Dus ook al is de route slechts een kilometer of 5 (heen en terug), reken er op dat je zo een paar uur onderweg bent! Je kunt halverwege ook nog besluiten om via Kamp Westerbork te lopen, een extra ronde van 1,5 kilometer.


De route is geheel verhard en daardoor uiterst geschikt voor buggy’s, loopfietsen en rolstoelen. Onderweg zijn genoeg bankjes en picknicktafels te vinden om even te pauzeren en halverwege de route staan wc’s, die alleen in het hoogseizoen geopend zijn. Parkeren en toegang zijn gratis (Oosthalen 8, Hooghalen).


Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] Tussen de planeten op het Melkwegpad in Hooghalen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *