Geboren, getogen en woonachtig in Drenthe, weet ik als geen ander hoe mooi deze provincie is. Dat er hier veel leuke dingen te doen zijn, het prachtige natuurgebieden kent en voor elke doelgroep wel een passend uitje te bedenken is, weet ik als geen ander. Ik bezocht ze zelf als kind en/of bezoek ze nu met mijn eigen kids! Daarom heb ik een aantal leuke uitjes voor jullie op een rij gezet. Ook wat minder bekende bestemmingen komen aan bod. En we beginnen in het dorp waar ik opgroeide, tussen de schapen van de schaapskooi, hunebedden en … kabouters!

1. Op bezoek bij de kabouters

Midden in het Drentse dorp Exloo, waar een kudde schapen soms je weg blokkeert, is een heel bijzonder land te vinden: het land van de kabouters! Kleine raampjes in de wanden van de donkere gangen van Kabouterland gunnen je een blik in het gezellige leven van deze hardwerkende bosbewoners. Heerlijk om door de raampjes te gluren en elke keer weer opnieuw verrast te worden. Een bijzonder avontuur dat je zeker niet mag missen wanneer je in de buurt bent. Prachtig opgezet en zeer sfeervol. Via een grote glijbaan verlaat je de ondergrondse gangen en beland je in de tuin van Kabouterland, waar je dieren, meerdere speeltuintjes, een heuse kasteelruïne en trollengrot vindt. Ook buiten is er dus genoeg te doen. Een echte aanrader!

2. Poolshoogte

Ben je toch in Exloo, dan hebben we nog een andere leuke tip. In de bossen van Odoorn staat namelijk een bijzondere uitkijktoren dat gebouwd is op een 15 meter hoge berg, ook wel de Bloedberg van Exloo genoemd wordt. Niet dat hier allemaal enge dingen gebeurd zijn in het verleden, maar het maken van deze berg kostte de arbeiders letterlijk bloed, zweet en tranen. De top van deze berg kan bereikt worden via twee verschillende paden die als spiralen om de berg heen lopen. De kids blijven al het gedraai leuk vinden! Vanaf de uitkijktoren, die zelf ook nog eens zo’n 20 meter hoog is, heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Vanwege de open trappen niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar die kunnen vanaf een afstandje genieten bij het theehuis / restaurant.


3. Spelen op de boerderij

In Ruinen is één van onze favoriete speeltuinen te vinden: speel- en ijsboerderij De Drentse Koe. Hier kunnen kinderen zich uren vermaken met onder andere trekkertjes, zand, water en verschillende speeltoestellen. Ook bij slecht weer is hier genoeg te doen en is het juist erg warm, dan biedt het waterplein uitkomst. Je leest er alles over in onze blog: Uren plezier bij speelboederij De Drentse Koe.

4. Spelen tussen sprookjesfiguren

Met één druk op de knop, laat je bij attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren bekende sprookjes tot leven komen. Een beetje het Efteling idee, maar dan in het klein. Daarna kan er volop gespeeld worden in de buitenspeeltuin met vele speeltoestellen en kun je de dieren van de kinderboerderij knuffelen. Bij slecht weer biedt het Kabouter Klauter Kasteel uitkomst. In deze indoor speelhal kan er geklommen, gefietst en gesprongen worden. Trouwens ook heel leuk wanneer het mooi weer is. De reuze familieglijbaan was een groot succes bij onze kinderen. Het sprookje “De boom met de gouden appels” maakte veel indruk, maar is zeker leuk om te bekijken.

5. Wandelen tussen de boomtoppen

In de bossen van boswachterij Gieten-Borger, in het plaatsje Drouwen, ligt een bijzonder wandelpad verborgen: het Boomkroonpad. Zoals de naam al doet vermoeden vind je dit pad niet op de grond, maar in de lucht! Deze bijzondere belevenis start in de Worteltunnel, waar dieren vertellen over hun leven onder de grond. Een groot contrast met het smalle houten pad dat je daarna bewandeld, meters – 25 om precies te zijn – boven de grond door de toppen van de bomen. Kijk of je net als een havik de muizen op de grond kunt spotten en vergeet vooral niet te genieten van het spectaculaire uitzicht over de bossen en heidevelden.

6. Wildlands

Van de jungle en savanne tot het poolgebied, je hoeft er tegenwoordig niet meer voor in het vliegtuig te stappen. In Wildlands Adventure Zoo Emmen liggen deze verschillende werelddelen namelijk binnen handbereik.  Het park is niet echt onder één noemer te vatten. Er zijn veel dieren en attracties, maar het is niet echt een dierentuin. Ook geen attractiepark. Waar wij vooral van onder de indruk waren, was de aankleding van het park. Prachtig gemaakt, met oog voor detail. Het park is erg ruim opgezet (dus wel veel lopen), waardoor je bepaalde dieren zelfs vanuit de boot en safari bus kunt spotten. Geweldig! Een bezoekje plan je het best op een mooie (niet al te hete ) zonnige dag.

7. Drouwenerzand, alles voor één prijs

Met een voordelige entreeprijs waarbij ook nog eens alles inbegrepen is (eten, drinken en ijsjes), is dit overzichtelijke attractiepark zeker eentje om op je to-do lijstje te zetten wanneer je kids nog te klein zijn voor echte achtbanen. Er kan hier zowel binnen als buiten gespeeld worden en de verschillende attracties zijn leuk voor het hele gezin: lekker griezelen in het spookhuis, botsen in de botsauto’s of een rondje rijden op een pony.

8. Grootse hunebed van Nederland

Drenthe en hunebedden, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je verblijf in deze provincie is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan deze bijzondere bouwwerken te hebben gebracht. Ze zijn door de hele provincie heen te vinden, in verschillende vormen en afmetingen. Maar in Borger kun je het grootste hunebed van Nederland bewonderen, in imposant monument van ruim 22 meter lang en stenen van meer dan 20.000 kilo! Bezoek dan zeker ook het Hunebedcentrum, dat bij dit hunebed te vinden is. Hier leer je namelijk alles over het leven van de hunebedbouwers en kun je een wandeling maken door de oertijd.

9. Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe voelt haast aan als een groot stadspark. De verschillende attracties in het park – denk aan een spookhuis, rollercoaster, botsauto’s en zweefmolen – zijn leuk voor kinderen tot een jaar of 10. De meeste attracties geschikt voor alle leeftijden, voor sommigen geldt een minimale lengte van 90 cm of de eis dat er een begeleider mee gaat. Tussen de attracties vind je ook ‘gewone’ speeltoestellen als schommels en luchtkussens. Altijd een succes. De entreeprijs is inclusief eten en drinken.

10. Zoo Bizar

In Museumdorp Orvelte (aanrader op zich) is een kleine, maar zeer bijzondere dierentuin te vinden. In deze mini-zoo kom je de meest exotische, kleine diersoorten tegen. Van vogelspin tot gordeldier, van egeltenrek tot naakthamster, je komt ze hier tegen. Juist de kleine opzet maakt deze plek zo bijzonder. De meeste verblijven zijn open waardoor je de dieren echt van dichtbij kunt bewonderen. Bovendien is er altijd wel iemand aanwezig die iets vertelt over de dieren en hun bizarheden. En als je durft mag je sommige dieren zelfs aanraken of vasthouden!

11. Plopsa Indoor Coevorden

Dit attractiepark, waar Studio 100 figuren de hoofdrol spelen, is zowel bij mooi als slecht weer een leuke bestemming. Wat je er allemaal kunt doen en wat wij er van vonden, lees je hier: Met kinderen naar Plopsa Indoor Coevorden.


12. Rijk der Kabouters

In Eext kun je wandelen in een bos vol kabouters. De kronkelige paadjes brengen je naar gezellige paddenstoelenhuisjes en langs vrolijke kabouters. Dankzij verhalen en gedichtjes leer je alles over deze kleine wezentjes met rode puntmutsen. Ook kun je in het bos kaboutergolf spelen en met een skelter over de skelterbaan racen. Uitgewandeld in het kabouterbos? Dan vermaken de kids zich nog wel even in de leuke naastgelegen speeltuin. Het Rijk der Kabouters is een sfeervol familiepark(je) voor gezinnen met kinderen tot een jaar of zeven!

13. Kibbelkoele

In Drenthe zijn heel veel bosmeertjes te vinden waar je heerlijk kunt zwemmen, gratis en voor niks. Zelf gaan we vaak naar De Kibbelkoele in Noord-Sleen, waar het over het algemeen niet zo druk is en waar in de zomer ijsjes gekocht kunnen worden in de kiosk; altijd lekker op een zonnige dag! Verder gewoon je picknickmand vullen met lekkers, kleed en zwemspullen mee en gaan! En vergeet vooral de emmertjes en schepjes niet, want er is hier een ruim zandstrand.

14. Griendtsveenpark

Tussen Erica en Schoonebeek is een heel gezellige, ruim opgezette kinderboerderij te vinden. Een leuk uitstapje voor als je even op pad wilt, maar niet de hele dag weg wilt zijn. Herten, ezels, schapen, konijnen en vogels. Je vind ze hier allemaal en mag ze zelf voeren. Er is een kabelbaan en er zijn twee speeltuinen, eentje voor wat oudere en eentje voor wat jongere kinderen. De laatstgenoemde is trouwens onlangs helemaal vernieuwd, dus de speeltoestellen zien er nog prachtig uit. En gelegen aan een gezellig terras, is het ook voor (groot)ouders goed toeven terwijl de kleintjes lekker spelen. In dit parkje kom je even helemaal tot rust en het kost je niks.

15. Gevangenismuseum

Een leuk museum, vooral voor wat oudere kinderen, is het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen (vlakbij Assen). Speel een potje basketbal op de luchtplaats, bekijk een arrestantenbus van binnen en sla elkaar in de boeien in dit interessante, interactieve museum. Meer weten? Je leest er alles over in het blog Met kinderen naar het Gevangenismuseum.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *