Reviews

Getest: de Deuter Kid Comfort Active SL kinderdrager voor vrouwen

Rugdragers zijn ontzettend handig wanneer je met kleine kinderen reist en/of op vakantie gaat. Acht jaar geleden kochten we onze eerste rugdrager in Frankrijk, om hem spreekwoordelijk gezegd nooit meer af te doen. We gebruiken hem vooral tijdens lange wandelingen, wanneer we lopen in de bergen of op oneffen terrein. Ook voor strandwandelingen bleek het een uitkomst, omdat onze dochter weigerde over het zand te lopen. Waar paden voor wandelwagens ophouden, gaan rugdragers verder. Én je hebt altijd je handen vrij. We waren dan ook meteen enthousiast toen we de Kid Comfort Active SL kinderdrager van Deuter kregen om te testen.

Deuter Kid Comfort Active SL

Bij het openen van de doos, is de sprankelende kleur het eerste wat ons opvalt. Prachtig. De Kid Comfort Active SL is daarnaast super licht, robuust, ruim en heeft een luxe uitstraling. Werkelijk alles is te verstellen, inclusief de zitting van het kind. Dit maakt het niet alleen mogelijk de rugdrager eerder te gebruiken, je kunt hem ook langer door dragen. Een verstelbaar gordelsysteem (5-punts) zorgt voor maximale veiligheid. Andere details die ons meteen opvallen zijn het zachte, afneembare en wasbare kinkussen, de verstelbare voetsteunen, de mogelijkheid om de rugdrager vanaf de zijkant te openen en een klein tasje met ritssluiting op de heupgordel. Een vak onder het stoeltje biedt ruimte aan bagage. Wat wij missen is een zonnedak, maar de beschrijving leert ons dat deze voor dit model als accessoire bij te bestellen is. Net als de beschermhoes tegen wind en regen. Jammer dat deze niet meegeleverd worden bij dit model. Zeker het zonnedak, onze ervaring is namelijk dat je die toch wel vaak gebruikt.

Speciaal voor vrouwen

Normaal is het vooral mijn man die de kinderen draagt in de rugdrager. Niet alleen omdat ik het soms gewoon te zwaar vind om lang met een kind op mijn rug te lopen, ook omdat de drager die wij hebben eigenlijk net iets te groot voor mij is. Benieuwd ben ik dan ook in hoeverre de Kid Comfort Active SL het draagcomfort voor mij zal veranderen: deze kinderdrager is namelijk speciaal ontworpen en bedoelt voor vrouwen. Dat zie je terug in een aantal aanpassingen die Deuter deed in vergelijking met hun andere kinderdragers. Zo heeft deze rugdrager smalle schouderbanden en conisch (geleidelijk in hoogte toenemend) gevormde heupbanden. Omdat vrouwen daarnaast meestal kleiner zijn dan mannen, is het verstelbare rugpand van de Kid Comfort Active SL korter dan bij de andere kinderdragers van Deuter. Stuk voor stuk aanpassingen die het draagcomfort voor vrouwen zo optimaal mogelijk zouden moeten maken.

De Kid Comfort Active SL in de praktijk

Tijd om de kinderdrager in de praktijk te testen, samen met onze dochter van net 2 jaar (92 cm en 13 kilo). Nadat we de kinderdrager voor mij juist afgesteld hebben, laten we onze dochter plaatsnemen in de rugdrager. Dankzij de zijwaartse opening kan ze dit zelf doen, leuk voor haar en handig voor ons. In de Kid Comfort Active SL heeft ze heeft alle ruimte om lekker comfortabel te zitten. Terwijl ze zit, stellen we het zitje af op de juiste hoogte. Daarna passen we ook de gewatteerde gordels aan, zodat onze dochter goed vast zit. Met oog op veiligheid en comfort is het heel fijn dat dit allemaal op een goede, voor het kind passende lengte aangepast kan worden. En dankzij de zijwaartse opening kunnen we overal makkelijk bij en is het aanpassen van de zitting en gordels een kleine moeite.

Draagcomfort

Met behulp van twee hengels/handvatten aan de kinderdrager, is de rugdrager eenvoudig op je rug te tillen. Onze dochter zit als een koningin op haar troon en kan over mijn hoofd heen alles mooi zien. De Deuter Kid Comfort Active SL voelt ook met mijn dochter er in, prettig aan op mijn rug. Haar gewicht wordt goed verdeeld over mijn schouders en heupen. Zowel de schouderbanden als de heupgordels zijn gewatteerd, wat het draagcomfort zeker ten goede komt. Het Aircomfort-net tussen de rug van de drager en het kinderzitje, zorgt er daarnaast voor dat de kinderdrager niet al te warm en zweterig aanvoelt. Erg prettig, zeker bij langere wandelingen en warm weer. Over de verstelbare voetsteunen, die nog het meest op stijgbeugels lijken, waren we in het begin een beetje sceptisch. Maar onze dochter bleek ze heel fijn te vinden. Het gaf haar extra steun. Daarnaast verlichten ze naar ons idee ook de druk op de bovenbenen / heupen, die wel zou ontstaan wanneer de benen los zouden hangen. In de praktijk zeker wel handig dus.

Extra gewicht

Ondanks dat het gewicht van onze dochter goed verdeeld werd over mijn schouders en heupen, vond ik het lopen met de kinderdrager na een tijdje wel wat zwaar worden. Nu is ze natuurlijk al wat zwaarder, maar er is voor het kind als het ware een echt stoeltje is gecreëerd. Daardoor zitten ze vrij ver van je rug af. Ondanks dat ik het zitje zo veel mogelijk tegen mijn rug had aangetrokken met de stelbandjes bovenop de schouderbanden, was het zwaartepunt toch duidelijk verplaatst. Onze dochter zit ook geen moment stil, dus dat was voor het evenwicht niet altijd even prettig. Dit alles heeft echter een, voor het kind, positieve keerzijde: zij hebben veel ruimte, kunnen comfortabel zitten en hebben wat de armen betreft veel bewegingsvrijheid. Daarbij moet ook gezegd worden dat rugdragers (= met frame) altijd zwaarder dragen, wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een draagzak.

Gebruikersgemak

Zoals hierboven al vermeld, is zowel voor de drager als het kind vrijwel alles aan te passen en te stellen op de juiste lengte. Dit gaat allemaal heel simpel en makkelijk. Helemaal fijn is dat de gespen (kliksystemen) opvallen omdat ze een andere kleur hebben, geen gezoek naar sluitingen dus. De drager heeft een bagagevak en tasje op de heupband, die zorgen voor wat opbergruimte. Dat komt wanneer je gaat wandelen, zeker met kinderen, altijd wel van pas. De uitklapbare metalen voet zorgt er voor dat de drager uit zichzelf kan blijven staan wanneer je deze neerzet. Handig als je je kind in de drager wilt zetten of er uit wil halen. Óf wanneer je kind er graag zelf in en uit wil klimmen. Stuk voor stuk details die op een positieve wijze bijdragen aan het gebruikersgemak. Het meest enthousiast zijn we over de zijwaartse opening: wat een gemak zeg! Echt ideaal. Daarbij zijn de flappen voorzien van een soort gaas, waardoor je kind het minder snel warm heeft.


Concluderend kunnen we zeggen dat de Kid Comfort Active SL ons (mij) zeer goed is bevallen. De kinderdrager is zeer mooi en degelijk: hij kan tegen een stootje en is erg stevig. Het belangrijkste pluspunt van deze drager is wat ons betreft dat hij zeer comfortabel draagt, een goede pasvorm heeft én heel praktisch is. Moeder, schoonmoeder of tante; deze rugdrager is geschikt voor (actieve) vrouwen die er met een kind op uit willen trekken. Of je nu een drukke stad wilt bezoeken of de bergen in gaat, met deze kinderdrager van Deuter zal je je kind altijd veilig en prettig met je mee dragen.

Specificaties

 • Buitenafmetingen: 71 (H) x 43 (B) x 33 (D)
 • Maximaal laadvermogen: 24 kilo (kind 22 kg + bagage 2 kg)
 • Gewicht: 2,5 kg
 • Materiaal: Polyester
 • Borstband: Ja
 • Heupgordel: Ja
 • Waterdicht: Nee
 • Rugventilatie: Ja

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Deuter.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

2 Reacties

 1. Bedankt voor de interessante review!
  Ik heb zelf een kid comfort 3, die ik nu bijna 2 jaar gebruik (mijn zoontje is nu 2,5).
  Wat ik zelf merk is dat het belangrijk is dat het kind diep genoeg zit voor je eigen stabiliteit. Zit het kind te hoog, dan gaat het gemakkelijk hangen, wat zeker vervelend is als ze in slaap vallen. De kin net iets boven het kussen werkt voor mij het beste.

  1. Hoi Bart, wat fijn dat jij (en je zoon) ook een fijne rugdrager gevonden hebben! Dat kan soms een hele zoektocht zijn. Wat jij zegt ervaren wij ook inderdaad: hoe hoger hoe instabieler. Bedankt in ieder geval voor het delen van jouw tip, daar hebben anderen vast wat aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *