Het Blauwe Meer in Drenthe. Dat het hier mooi moest zijn wisten we, maar zó mooi? Nee, dat hadden we niet verwacht. De heldere, diep blauwgroene kleur van het water is betoverend mooi. En ja: in het echt net zo mooi als op de foto’s. Mooier zelfs. Het overtrof al onze verwachtingen.

Het Blauwe Meer

Wie beweert dat je witte zandstranden en azuurblauw water alleen in het buitenland vindt heeft het mis! Want verscholen in de bossen van natuurgebied Leggelderveld, gelegen tussen de Drentse plaatsen Hoogersmilde en Dwingeloo, ligt het Blauwe Meer. Inclusief wit zandstrand.

In de vorige eeuw werd op deze plek zand gewonnen voor de nabij gelegen Kalksteenfabriek. Hierdoor stond een heel diep gat, dat zich vandaag de dag één van de mooiste meren van Nederland mag noemen. De enorme diepte, in combinatie met het (groen gekleurde) mineraal glaucoliet dat hier in het water voorkomt, zorgt er voor dat het water van het meer zo blauw is. Heel bijzonder en vooral een ontzettend mooi gezicht.

Wandelen rondom het Blauwe Meer

In het Blauwe Meer kan gezwommen worden en op het zandstrand is het zomers heerlijk toeven. Het is echter niet het enige dat je hier kunt doen. Je kunt namelijk ook een rondje om het meer lopen. Een prachtige wandeling van 2,1 kilometer en daarmee leuk voor het hele gezin.

Smalle, heuvelige bospaadjes bezaaid met dennenappels leiden je om het meer en langs de meest mooie doorkijkjes over het blauwgroene water. Onderweg kun je aan de rand van het meer zelfs een schommel vinden; de touwen geknoopt aan een boomtak. Een idyllisch plaatje. En super leuk natuurlijk.

Halverwege de wandeling kun je naar een uitkijkpunt lopen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de naastgelegen Zandwinplas, waarvan het water net zo blauw is als het water in het Blauwe Meer.

Aan het eind van de wandeling lekker zwemmen in het Blauwe Meer of picknicken en spelen op het strand. Welk kind word hier nou niet blij van? En de wandeling zelf is ongetwijfeld ook een groot succes: het pad gaat bult op bult af, op meerdere plekken kun je lekker pootjebaden en spelen in het mulle zand. Kortom: op en top vakantie gevoel!

Praktische informatie

  • Wanneer je gaat wandelen, ga dan niet door de hekken bij het strand maar ga voor de ingang linksaf (bij de houten fietsenrekken). Je volgt de gele pijltjes. De pijltjes zijn niet overal even goed zichtbaar en er zijn verschillende paadjes langs het Blauwe Meer. Maar verdwalen is hier niet aan de orde. Gewoon langs het meer lopen en genieten.
  • In de zomer kan het hier erg druk worden. Parkeerplaatsen zijn er genoeg, maar om drukte te voorkomen kom je het best ’s ochtends of aan het eind van de dag. In de zomer moet je betalen om het strand op te mogen (€ 1,50 voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, vanaf 12 jaar betaal je € 3). Neem contant geld mee: pinnen kan hier niet.
  • Bij het strand vind je toiletten en een kiosk.
  • Honden zijn tijdens het wandelen toegestaan, mits aangelijnd. Op het strand zijn honden niet welkom. Ook niet wanneer ze aan een lijn zitten.
  • Adres: De Vorrelvenen 13, Dwingeloo (Drenthe)

Op zoek naar andere leuke plekken vlakbij het Blauwe Meer? Belevingspad Hoogersmilde is dan zeker een aanrader. Net als het Blotevoetenpad in Natuurpark het Drents-Friese Wold, het superleuke pretpark Duinen Zathe en Nationaal Park Dwingelderveld, waar je kunt wandelen tussen steenmannetjes.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *