Schommels bewegen uitnodigend heen en weer in de wind, hangend aan de takken van een robuuste boom. De zwarte Sterrenkubussen op de achtergrond; het is een idyllisch plaatje. Een traptrekker staat geparkeerd op het groene gras. Om ons heen het gefluit van vogels, het geloei van een koe die even verderop in de stal staat. Verder niets dan stilte. Soms kom je ergens waar alles op zijn plek valt, waar een bepaald concept en de omgeving elkaar aanvullen. Versterken. Erfgoed Bossem is zo’n plek. De sfeervolle boerderij, de koeienstal, ronkende tractors, het vele groen, zelfs de tuin met insectenhotel draagt haar steentje bij aan het totaalplaatje. We hadden ons geen sfeervollere plek kunnen wensen voor het avontuur dat ons te wachten staat.

Na het hartelijke ontvangst van het Bossem-team, gaan we op weg naar onze Sterrenkubus. Tien kleine houten huisjes, allen genoemd naar een ster die vanuit Nederland te zien is, staan tussen het groen opgesteld aan de rand van een groot grasveld. De kids speuren ongeduldig de naambordjes naast de deuren af: Elnath, Nunki, Aldebaran… Het uitspreken van de namen is soms nog een hele uitdaging. Orion. “Hé mam, die kennen we!” Dan staan we voor de juiste deur: Spica. De Sterrenkubus waarin we vanavond zullen gaan slapen.


Knusse kubus

Terwijl we de deur van onze vierkante huisje openen, komen een paar nieuwsgierige kippen over het grasveld naar ons toe gerend. Totaal niet bang en geheel relaxed lopen ze over ons terrasje en scharrelen in het rond, terwijl wij de kubus verkennen. Grappig. Mooi. Knus. Klein. Verrassend. Zomaar wat kreten die de revue passeren tijdens onze verkenningstocht. De Sterrenkubus is slechts 9 m2 groot (klein), maar de ruimte is zeer efficiënt ingericht. Er zit zelfs een douche, toilet, keukenblokje en centrale verwarming in. Nog luxe ook dus. Maar het is de knusheid die de boventoon voert. Niet alleen doordat de ruimte klein is, ook door de warme uitstraling van de houten wanden en grote ronde ramen. Nee, het is niet moeilijk om je hier snel thuis te voelen.

Wat meteen opvalt is de doorzichtige, ronde lichtkoepel in het dak. De koepel waaraan deze kubus zijn naam te danken heeft. Geplaatst vlak boven het ruime tweepersoons bed (of drie in ons geval), kun je hier heerlijk wegdromen terwijl je naar de sterren kijkt. Of zoals mijn zoon verwoord: “cool om hier te slapen, net alsof je buiten onder de hemel slaapt!” We kunnen dan ook niet wachten tot het donker wordt.

Rondom Bossem

Gelukkig is er op en in de buurt van Erfgoed Bossem genoeg te doen om ons tot die tijd te vermaken. Zo zijn de skelters een groot succes. Wanneer we het ‘Rondje Bossem’ gaan lopen, doen de kids dat dan ook liever trappend. Het pad leidt ons langs de weilanden van het erfgoed, waar Brandrode Runderen rustig staan te grazen. Prachtige dieren, die met hun donkere bruinrode vacht het landschap extra kleur geven. Na onze wandeling is het tijd om even lekker te relaxen bij de grote open haard in de boerderij. Een kast vol boeken, spelletjes en speelgoed zorgt er voor dat we ons geen minuut hoeven te vervelen. In de buurt zijn overigens ook leuke uitstapjes te maken. Zo bezochten we museum Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp, echt een aanrader voor jong en oud. Ook is het erg interessant om Sterrenwacht Cosmos te bezoeken, dat zich op een steenworp afstand van het erfgoed bevindt. Extra leuk wanneer je die nacht in een Sterrenkubus slaapt uiteraard.


Eigen telescoop

Erfgoed Bossem ligt in Lattrop-Breklenkamp, in Noordoost Twente. Dat dit een van de weinige plekken in Nederland is waar het nog echt donker wordt ’s nachts, blijkt wel wanneer de zon onder is gegaan. Nog even wordt het spannend: de hele dag is het al regenachtig en bewolkt. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar wonder boven wonder klaart het ’s avonds op en worden we getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Met een knapperend kampvuur op de achtergrond, hebben we hebben we eerst in alle rust met zijn drieën de hemel bewonderd. De Grote Beer opgezocht en een poging gedaan andere sterrenbeelden te herkennen. Het blijft magisch om zo veel fonkelende stipjes aan de donkere hemel te zien staan.

In elke Sterrenkubus staat een Dobson telescoop van National Geographic waar logés gebruik van mogen maken. Sinds onze aankomst, kunnen de kids niet wachten om hem uit te proberen. Een speciale app voor de smartphone, in ons geval SkyView Free, leert ons al snel dat de felle oranje stip aan de hemel planeet Mars is. Met het blote oog al goed zichtbaar, dus ideaal voor ons als beginners om te proberen hem met de telescoop goed in beeld te brengen. Thuis hadden we al een instructiefilmpje gekeken over de werking van de telescoop. Toch krijgen we het niet helemaal onder de knie in de korte tijd dat we hem tot onze beschikking hebben. Gelukkig krijgen we de planeet nog wel een paar keer in beeld, maar het bedienen van een telescoop blijkt lastiger te zijn dan we dachten.

Hemels uitzicht

Een hemels uitzicht. Dan moet het natuurlijk niet bewolkt zijn. Of, zoals in ons geval, de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Daardoor kwam er namelijk condens op de buitenkant van de koepel te zitten en hadden we niet zo’n mooi zicht op de sterren als gehoopt. Helaas laat de natuur zich niet plannen. Maar met ons hoofd in de koepel, als echte ruimtevaarders, konden we ’s nachts de maan toch nog bekijken. Bovendien: vanuit bed naar de wolken kijken die langzaam voorbijdrijven; wie wil er nou niet zo wakker worden? Als er dan ’s ochtends ook nog een heerlijk ontbijt bezorgd wordt met verse eieren, broodjes en sap is het vakantiegevoel compleet.

Balen we dan helemaal niet van het beperkte uitzicht door de koepel? Het gaat immers om het slapen onder een sterrenhemel? Klopt. En natuurlijk vonden we dat jammer. Maar het deed wat ons betreft niks af aan de ervaring op zich. Het samen buiten naar de sterren kijken, al dan niet met telescoop, een vuurtje maken, de knusse Sterrenkubus en landelijke omgeving; genoeg om ons sterrenavontuur meer dan geslaagd te kunnen noemen!


Tips
> In het donker is het een stuk lastiger om de telescoop goed afgesteld te krijgen, dus doe dit als het nog licht is
> Wil je ook de vlakbij gelegen Sterrenwacht Cosmos bezoeken, check hun site dan van te voren: ze zijn niet alle dagen van de week geopend


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Erfgoed Bossem.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *