UPDATE: HELAAS HEEFT DIT MUSEUM DEFINITIEF HAAR DEUREN GESLOTEN.

Afgelopen weekend bezochten we P!T Veiligheidsmuseum in Almere, dat volgens de website hét museum voor politie, brandweer en ambulance is. Regelmatig kijken de kids hier naar programma’s als Stop! Politie en Idioten op de weg. Ook nemen we jaarlijkse met veel plezier een kijkje bij de open dag van de brandweer, dus voor dit museum zijn de kids wel te porren. In de auto rijst de vraag waar de letters P-I-T eigenlijk een afkorting van zijn, maar verder dan de ‘p’ van politie komen we niet. Google blijkt hulpvaardig: het is geen afkorting maar een verwijzing naar het blauwe zwaailicht op hulpvoertuigen. In het jargon dus de pit genoemd. Weer iets geleerd, zelfs nog voordat we in het museum zijn.

PIT

We starten ons bezoek aan P!T in de verkleedhoek, waar rekken vol brandweerpakken, politie uniformen en jassen voor ambulance medewerkers hangen. Een politiepet en brandweerhelm maken de metamorfose compleet. Geheel in stijl en gewapend met diverse speurtochten gaan we op onderzoek uit. Oude brandweerwagens, pantservoertuigen, politieauto’s en ambulances staan verspreid door het museum opgesteld. Het merendeel van de voertuigen zijn zo geplaatst dat je er ook een kijkje in kunt nemen. Het blijft overigens niet alleen bij kijken: de kids nemen vol enthousiasme plaats op een politiemotor en zitten achterin een brandweerauto compleet met zuurstoftanks, maskers en helmen. Een mooi decor voor de spannendste avonturen als échte brandweerlieden.

Spelenderwijs leren

Naast de vele verschillende voertuigen, staat de rest van de collectie opgesteld in vitrinekasten. Dat wordt door kinderen niet altijd als leuk ervaren. In dit museum echter geen enkel probleem, de kids vonden het erg boeiend. Het is natuurlijk ook een onderwerp dat erg leeft onder kinderen. Daarnaast is er ook van alles te doen in het Veiligheidsmuseum. Zo blijkt de skelterbaan een populaire activiteit te zijn. Ook onze kids konden er geen genoeg van krijgen om op een skelter rond te ‘racen’. Helemaal toen duidelijk werd dat de flitspaal altijd flitst en je op de foto kunt zien hoe hard je ging… Niet helemaal de opzet van deze activiteit vermoed ik. Want ben je gestopt voor het stoplicht? Heb je niet gebotst? Dan heb je laten zien dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer en krijg je een stempel in je skelterrijbewijs.

Het thema crime scene leert ons alles over het werk van forensisch onderzoekers, hoe bepaalde aanwijzingen en bewijsmateriaal kunnen leiden tot het aanhouden van de dader(s). Hoe je aan de hand van botten kunt zien hoe oud het slachtoffer is en of het om een man of vrouw gaat. Dat hier botten van echte mensen lagen, vonden de kids een raar idee. Maar wel reuze interessant. Wat oudere kinderen kunnen bij dit thema een interactief crime scene spel spelen, waarbij de schutter van een moord moet worden achterhaald. Leuk om te doen, maar let wel op: de beelden zijn hoofdzakelijk digitaal, maar hier en daar zijn acteurs ingezet. Sommige scenes kunnen daardoor wellicht schokkend zijn.


Kidsproof

Groot is het museum niet, waardoor we de entreeprijs wel wat aan de hoge kant vonden. Echter, wat ons betreft geen reden om niet naar het museum toe te gaan. P!T Veiligheidsmuseum leerde ons van alles over de geschiedenis van verschillende hulpdiensten en hoe ze vandaag de dag met elkaar samenwerken. We namen zelfs een kijkje in de toekomst. De kinderen vonden het erg leuk en interessant, ook wij hebben ons vermaakt en nieuwe dingen gezien, dus zeker een aanrader (leuk vanaf een jaar of 4). Vergeet trouwens niet de blusboot te bekijken, die aangemeerd ligt bij de pier van het musem.

Tips

> Vanuit de parkeergarage, Schippergarage p7, loop je zo het museum in.
> Je mag in het museum geen eten of drinken nuttigen (er is een restaurant).
Een gemiddeld bezoek aan P!T Veiligheidsmuseum duurt ongeveer 2 1/2 uur.
> Je kunt vooraf online je tickets al kopen, dat is goedkoper dan aan de kassa (al scheelt het niet veel). Kijk ook eens op ticketveiling.nl voor toegangskaarten.
> Van november t/m maart kan er voor de deur van P!T geschaatst worden op de Winter playground schaatsbaan Almere. Je kunt voor 2.50 euro schaatsten huren in het Veiligheidsmuseum, eigen schaatsen meebrengen kan natuurlijk ook.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *