Bijzondere fotocollage

Altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn (reis)foto’s af te drukken, was ik meteen enthousiast toen ik de hexagon collages van Modulari (voorheen deJouwe) voorbij zag komen. De honingraat structuur die de hexagon foto’s met elkaar vormen vind ik persoonlijk erg mooi. Het is modern, sfeervol en speels zonder dat het rommelig wordt. Integendeel zelfs: doordat de ruimtes tussen de tegels overal hetzelfde zijn oogt het geheel juist heel strak. Daarbij kun je je creativiteit volledig kwijt in het ontwerpen van deze fotocollage, daar houd ik van: daardoor kun je het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Genoeg redenen dus om mijn eerste hexagon collage te ontwerpen en te kijken of het eindresultaat net zo mooi is als de online variant.

Ontwerpen

Het ontwerpen is heel simpel. Gewoon online bij Modulari zonder dat je een programma hoeft te downloaden. Je kiest het aantal foto’s dat je wilt, het materiaal (sticker, aluminium of plexiglas) en het formaat van je foto’s. Dat laatste was nog best lastig, vanwege de vorm kon ik me moeilijk een voorstelling maken van het eindresultaat. Bepaalde gedeeltes vallen natuurlijk weg, waardoor de foto niet overal even breed is. Om er zeker van te zijn dat ik de goede keus zou maken, heb ik verschillende hexagons gemaakt. Dat vergt even wat knip- en plakwerk, maar het is zonde als de foto’s bij ontvangst toch te groot of te klein blijken zijn. Het hielp mij in ieder geval om een keus te kunnen maken. Daarna is het alleen nog een kwestie van je foto’s uploaden. Je kunt ook quotes en afbeeldingen van Modulari gebruiken.

Kwaliteit

De afdrukkwaliteit is voor mij heel belangrijk wanneer het om fotoproducten gaat. Net als de kleurechtheid van de foto’s. Wanneer je een hoop geld uitgeeft aan je cameraspullen, met zorg een foto maakt en bewerkt, dan wil je natuurlijk ook dat het eindresultaat mooi is. In beide gevallen ben ik zeer tevreden (aluminium variant). De kleuren zijn mooi helder en de afbeeldingen scherp. Zeker van een afstand haast niet van een foto te onderscheiden. Gauw ophangen dus!

Puzzelen

Bij het online ontwerp kies je ook een vorm en indeling van je collage. Beiden liggen echter niet vast: de hexagon foto’s worden los geleverd dus je kunt ze uiteindelijk ophangen zoals je dat zelf wilt. Tip: leg de foto’s voordat je ze ophangt eerst uit op tafel, om zo de juiste vorm en plek van individuele foto’s te bepalen. Neem hier de tijd voor, want zowel de vorm van de collage als plek van de foto’s hebben invloed op het eindresultaat zoals de foto hierboven en -onder laten zien.

Ophangen

Wanneer je de juiste indeling bepaald hebt, is het handig om zowel de totale breedte als hoogte van je collage even op te meten (inclusief de juiste tussenruimte). Dan kun je namelijk precies bepalen waar de collage op de muur moet komen. In een instructievideo wordt precies uitgelegd hoe het opgangen in zijn werk gaat, zodat ophangen geen problemen zou moeten geven. De plak strips en montagemal worden meegeleverd, je hoeft dus niks aan te schaffen voor het ophangen.


Gebruik bij het ophangen altijd een waterpas. Het is belangrijk dat de eerste foto goed recht hangt, aangezien dit de basis is van de collage. Onze ervaring is om de waterpas ook bij elke andere hexagon opnieuw te gebruiken, om kleine meetverschillen uit te sluiten. Zeker als je een groter aantal foto’s hebt kan dit nuttig zijn. Super handig is de mal die er voor zorgt dat alle tussenruimtes gelijk zullen zijn. Dat scheelt een hoop meetwerk en zorgt voor een mooi, gelijkmatig resultaat.

Nooit af

Wat deze hexagon fotocollage zo leuk maakt, is dat je hem altijd kan uitbreiden met nieuwe foto’s. De hexagon foto’s zijn namelijk ook per stuk te bestellen, dus zolang je muur groot genoeg is kun je blijven bouwen. Uiteraard kun je de foto’s ook gewoon wisselen van plek of omruilen voor een nieuwe foto wanneer je toe bent aan wat anders. Je kunt zelfs de vorm van je collage veranderen als je echt wat anders wilt. Een fotocollage dus die met je mee kan groeien en waar je nooit op uitgekeken hoeft te raken. Wij zijn fan!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Modulari, dat destijds nog deJouwe heette.

Update 26-6-2020: nog altijd zijn we heel erg blij met onze fotocollage en krijgen er veel positieve reacties op. Ook zitten ze nog altijd muurvast. We hebben onze collage inmiddels verder uitgebreid en het blijft mooi; het verveeld nooit. De kinderen staan er regelmatig bij te kijken en halen dan herinneringen op met behulp van de foto’s. Zo leuk! En precies de bedoeling wat ons betreft. Bij onze tweede bestelling ontvingen we een hexagon met een heel klein krasje. Zonder problemen werd er een nieuw exemplaar toegestuurd. Dus ook over de service van Modulari zijn we heel tevreden. Tijd om weer eens nieuwe te gaan bestellen!

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *