Hoge bergen, dichte regenwouden, lagunes, meren en imposante gletsjers vormen het indrukwekkende decor van het Westland Tai Poutini National Park in Nieuw Zeeland. Ons bezoek aan het park, gelegen in het zuidwesten van het Zuidereiland, stond vooral in het teken van de ongeveer 60 gletsjers waarvan Franz Josef Glacier en Fox Glacier de bekendste zijn. Op en rondom deze gletsjers is van alles te ondernemen. Zo kun je er ijsklimmen, mountainbiken en helikoptervluchten of gletsjerwandelingen maken. Wij deden het laatste: een indrukwekkende ervaring.

Fox Glacier: een unieke gletsjer

Uitvalsbasis voor deze bijzondere wandeling is het Alpine Centre in Fox Glacier. Hier wordt iedereen voorzien van crampons en een ice-axe. Deze overschoenen met ijzeren pinnen (stijgijzers) en stok met stalen punt moeten straks voor extra houvast zorgen, om zo glijpartijen te voorkomen. Geen overbodige luxe. Na een korte busrit komen we aan bij de voet van de 13 kilometer lange gletsjer, waar het avontuur start. De imposante ijspartij, dat hier en daar pachtig blauw oplicht, vormt een groot contrast met de tropische bomen en planten die hier groeien: de gletsjer daalt namelijk af van een gebied met eeuwige sneeuw naar het regenwoud vlakbij de kust. Daarmee is Fox Glacier één van de (slechts) drie gletsjers in de wereld die in een klimaat als dit bestaat. Wat deze gletsjer extra uniek maakt, is dat hier geen sneeuw ligt. Eén en al ijs dus.

De gletsjer beweegt bovenaan zo’n 4 tot 5 meter per dag. Onderaan, waar wij zullen gaan lopen, is de verplaatsing ongeveer een meter per dag. Onvoorstelbaar. Om daar te komen klimmen we anderhalf uur door het regenwoud, na elke bocht verwend met een nog mooier uitzicht op de gletsjer. Via het smalle, steile en rotsachtig pad, af en toe voorzien van een stalen ladder of geblokkeerd door een enorme omlaag gevallen rotsblok, komen we aan bij het ijs. Iedere stap dichterbij dit natuurgeweld deed de opwinding toenemen, nu is het dan eindelijk zo ver.

Spectaculaire ijsmassa

Met de crampons ondergebonden en gewapend met onze puntige stok stappen we wat onwennig het ijs van Fox Glacier op. Het is echt even omschakelen en erop vertrouwen dat je door de scherpe punten onder je schoenen niet wegglijdt. Al snel gaat het lopen beter en dan is het vooral genieten geblazen. De gletsjer is verre van vlak: smeltwater heeft voor kunstzinnige vormen in het ijs gezorgd. Ontelbare scheuren, punten, gaten en ijswanden en allemaal zijn ze even indrukwekkend. Door het smeltwater ontstaan ook kloven in het ijs, die binnen een paar weken uitgroeien tot de metershoge ijswanden waar we tussendoor lopen. De natuur op haar best.

Onder de wat zachtere witte bovenlaag, hier en daar bruinzwart gekleurd door meegesleurde steentjes en stof, heeft het ijs een prachtige heldere diepblauwe kleur. Op die plekken is het ijs zo hard samengeperst dat er geen luchtbel meer te vinden is, waardoor deze compacte, keiharde ijslaag de blauwe lucht perfect kan weerkaatsen. Dit in tegenstelling tot de witte bovenlaag, dat minder compact is en het licht meer absorbeert. Het resultaat is een indrukwekkend kleurenspel waar menig kunstenaar jaloers op zou zijn.


Bevoorrecht

Terwijl we de gletsjer verkennen, onder leiding van onze enthousiaste gids, laten we in stilte de kracht én schoonheid van de natuur op ons inwerken. Overspoeld door een intens gevoel van vrijheid, confronteert de grootsheid van de ijsmassa ons tegelijkertijd ook met onze nietigheid. Het ijs kraakt af en toe gevaarlijk onder onze voeten. Maar bang voelen we ons geen moment. Bevoorrecht wel. Want wat is dit een bijzondere ervaring en wat is de natuur toch prachtig. Daar moeten we zuinig op zijn.

Tips

  • Warme kleding (laagjes), handschoenen, muts en een sjaal zijn geen overbodige luxe
  • Goede stevige wandelschoenen zijn aan te raden (ook ter plekke te leen)
  • Vergeet je zonnebril niet, bij mooi weer heb je al snel last van het reflecterende ijs
  • Neem een fles(je) water mee

De 4 uur durende hike die wij deden is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en waar wij nog naar boven moesten lopen, vlieg je nu per helikopter naar de gletsjer. Hoe gaaf is dat! Heb je jongere kinderen en wil je toch een kijkje gaan nemen, dan is er ook een wandeling die geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Tijdens deze wandeling loop je niet op de gletsjer zelf, maar langs het ijs naar een spectaculair uitkijkpunt.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *