Zelf noemen ze zich het leukste familiemuseum en boeiendste uitje van Texel, maar onze zoon (7) gaat nog een stapje verder. Volgens hem is het Maritiem-, Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora het leukste museum van de wereld! Waarom? Omdat het geen écht museum is. Je mag aan dingen zitten, kunt er een leuke speurtocht en verschillende spelletjes doen, in een boot kijken en er is een grote speeltuin. Wat wil je (als kind) nog meer!


De pret begint al als we langs de weg enorme metalen lichtboeien zien staan in het weiland. Hekken volgehangen met touwen, knaloranje boeien, helmen en handschoenen leiden ons naar de ingang van het museum, waar we via een knus en gezellig museumcafé midden in de wereld van de strandjutterij belanden.

Bonte verzameling

Meer dan 75 jaar duurde het om alle ten toon gestelde strandvondsten bij elkaar te jutten op het strand van Texel. Het resultaat is een bonte verzameling van de meest bijzondere, grappige en gekke voorwerpen. Van de vijf expositieruimtes, staan er vier volledig vol met gevonden spullen. Er lijkt echt niks meer bij te passen, op de vloeren en aan de wanden is geen kaal plekje meer te zien. Zelfs de plafonds hangen vol met boeien, touwen en visnetten. De vijfde ruimte staat vol met kleurrijke dieren gemaakt van teenslippers. Leuk om te zien, je moet er maar op komen.

Op de binnenplaats en het buitenterrein zijn de grotere vondsten te vinden, die voor een deel opgevist werden door Texelse Noordzeevissers. Bommen, roestige ankers, een vliegtuigmotor. Ze hebben hun laatste rustplaats gevonden in het Juttersmuseum. Zo ook de enorme oranje reddingscapsules, waar we uiteraard in zijn gekropen. Een bijzondere ervaring, eentje waarvan je nooit hoopt het in het echt mee te maken. Zeker niet als je leest hoeveel mensen er in geval van nood in een capsule passen…


Krabbetjes zoeken

Het museum is erg leuk voor kinderen van alle leeftijden. Spellen voor jong en oud zijn overal op het terrein te vinden. Zo kun je met touwen knopen (na)maken aan het knopenbord en trekbiljart of zeememorie spelen. Maar wat de jongste twee (onze dochter van 3 maanden even niet meegerekend) het leukst vonden, was het zoeken naar krabbetjes. Bij binnenkomst kregen zij een speurtocht, waar ze aan de hand van foto’s op zoek moesten gaan naar Karel Krab. De juiste plek eenmaal gespot én Karel gevonden, dan leverde dat een letter op waarmee op het eind een toepasselijk woord ontstond. Een groot succes, want nog steeds hebben ze het over dat leuke museum waar ze krabbetjes moesten zoeken!


Onze oudste kan al lezen, dus hij kreeg een speurtocht met vragen. Gelukkig stond achter elke vraag wel aangegeven waar het juiste antwoord ongeveer te vinden was, anders waren we nu nog aan het speuren tussen alle spullen en krantenartikelen! Erg leuk dat het Juttersmuseum inspeelt op de verschillende leeftijden van kinderen. Ook de ruim opgezette speeltuin op het buitenterrein viel bij alle drie in smaak.

Meer dan een hobby

Wat alles extra speciaal maakt, zijn de vele krantenartikelen die tentoongesteld worden, samen met de bijbehorende vondsten. Het maakt de verhalen van de schipbreuken tastbaar. Want met zo veel spullen bij elkaar, zou je haast vergeten dat elk object een uniek verhaal met zich mee draagt. En dat dat niet altijd leuke verhalen zijn, blijkt wel aan de artikelen die vertellen dat nabestaanden hier komen om hun rouwproces af te kunnen sluiten. Indrukwekkend.

Bekijk ook zeker de film over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij. Het enthousiaste, grappige en soms ontroerende verhaal van strandjutters Jan en Klaas Uitgeest, leerde ons dat strandjutten veel meer is dan alleen een hobby. De afgelopen 75 jaar ‘struunden’ zij de Texelse kust af; dag in dag uit, weer of geen weer, bij nacht en ontij.  Jutten kennen we allemaal wel, maar wat het écht inhoudt leer je hier.


Praktische informatie

Je vindt het Juttersmuseum Flora tussen de plaatsen Den Burg en De Koog. Er is een ruime parkeerplaats bij het museum, waar je gratis kunt parkeren. Het museum is buggy- en rolstoelvriendelijk (zelfs met onze grote wandelwagen konden we overal komen). Ook honden mogen (aangelijnd) mee naar binnen. Voor een bezoek aan het museum moet je ongeveer 2 uur rekenen.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met VVV Texel.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: