Bestemmingen

Leuke wandeling voor kinderen: de verborgen route van fee Langouette


Regelmatig trekken we er zonder plan of doel op uit. De kinderen mogen dan om de beurt aangeven of we bij een kruispunt rechts of links afslaan, of dat we gewoon rechtdoor rijden. Zo ook vandaag. We genieten van de groene bossen, prachtige blauwe meren en grillige rotswanden die de Jura zo mooi maken. Koeien met bellen om hun nek grazen rustig op de groene heuvels. Tot dat, vanuit het niets, het ineens een drukte van belang is. Een bord aan de kant van de weg verwijst naar een parkeerterrein, dus ietwat nieuwsgierig rijden we de brug voor ons over om een parkeerplek te zoeken. En dan snappen we ook meteen waarom het hier zo druk is.


Vanaf de brug zien we een prachtige smalle kloof. Ver beneden ons stroomt helder water met geweld tussen de hoge rotswanden door. Een spectaculair gezicht. Wat een verrassing! Een informatiebord leert ons dat we staan te kijken naar de watervallen en kloof van Langouette: Cascades et Gorges de la Langouette. Vanaf hier start een korte wandeling langs de watervallen en niemand minder dan fee Langouette wijst ons de weg. Dat beloofd een leuke wandeling te worden, ook voor de kinderen, dus enthousiast gaan we op pad.

Een bijzondere gids

Het pad start bij de brug en brengt ons via een weiland al snel in het bos. Vanaf het bospaadje kunnen we af en toe een blik omlaag werpen, de diepe kloof in. In de verte horen we het gebulder van water, met elke stap wordt het geluid harder. Dan zien we een platform, vanaf waar ons een fantastisch uitzicht geboden wordt op een geweldige waterval. De kolkende watermassa wordt met duizenden liters tegelijk omlaag gestuwd tussen de enorme rotsblokken, afgebroken boomstammen en takken door. Een mix van aardse geuren komt ons samen met waterdamp te gemoed. Hier kunnen we uren naar kijken zonder verveeld te raken.

De route is voor iedereen goed te doen. Op de lastigere en gevaarlijke stukken zijn hekken geplaatst, op steile stukken zijn trappen aangelegd. Langs de gehele route zijn informatieve bordjes te vinden van Fee Langouette. Met leuke vragen en feitjes kom je steeds meer te weten over deze bijzondere plek. Wanneer de bordjes van elkaar af gedraaid worden, kom je achter de juiste antwoorden. Deze speelse aanpak viel uiteraard in de smaak bij onze kinderen en de weetjes waren ook voor ons interessant.


Omdat we toch ook wel even boven willen kijken, klimmen we langs stroomversnellingen en watervallen verder omhoog. We komen uit bij een oude waterkrachtcentrale en een klein dorp dat er wat verlaten bij ligt, dus zijn hier snel uitgekeken. De hele wandeling, naar het dorp en terug, duurt ongeveer een uur. Bezoek je alleen de kloof dan moet je rekenen op een half uur.

Dat hadden we vanmorgen bij vertrek ook niet gedacht, dat we deze verborgen parel zouden ontdekken! Zo zie je maar weer, een goede voorbereiding is niet altijd nodig om een leuke dag te hebben. Alles wat je nodig hebt zijn wat picknickspullen, een paar stevige (wandel)schoenen en een goed humeur. De rest komt van zelf op je pad! Al is het wel handig om een kaart of navigatiesysteem bij je te hebben om de weg terug te vinden…

Tip
> Het is niet mogelijk om deze route met een buggy of wandelwagen te lopen, dus denk aan een rugdrager of draagdoek

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *