Op onze eerste vakantie met een baby, namen we een standaard camping- / reisbedje mee. We hadden toch ruimte genoeg, zowel in de auto als in de tent, dus waarom niet. We vonden het ideaal. Zeker wanneer je wat langer op een bepaalde camping staat. Dan wegen de voordelen al snel op tegen de nadelen.  Zo ligt je kind een stukje van de grond af en heeft het minder snel last van de kou. Met een bijbehorende klamboe houd je muggen gemakkelijk op afstand. En wil je overdag even je handen vrij hebben, dan gebruik je het campingbedje gewoon als box. Niet alleen om in te spelen overigens: buiten een middagdutje doen is natuurlijk veel fijner dan in een warme tent. Dus voor iedereen die de ruimte heeft én met een auto op vakantie gaat: vooral meenemen.

Ga je echter met het vliegtuig op reis, dan is het natuurlijk geen doen om zo’n log en zwaar campingbedje mee te slepen. Verblijf je in een hotel of huisje, dan kun je meestal wel een reisbedje bij boeken. Maar ga je backpacken, of wil je dat je kind op reis/vakantie in een eigen bedje slaapt, dan is de Deryan Travel-Cot wellicht een goede oplossing. Toen we vorig jaar gingen kamperen in Bretagne, onze jongste dochter was net 1 geworden, besloten we er eentje aan te schaffen. Met vier kinderen en de daarbij horende kampeerspullen, hadden we geen plek meer om een gewoon campingbedje mee te nemen.

Eerste indruk Deryan Travel-Cot

De Deryan, nog het meest te vergelijken met een mini tentje, is licht en opgevouwen niet al te groot. Hij is snel uit elkaar te klappen door het ‘pop-up-systeem’, de tent ontvouwt zichzelf. Het in elkaar vouwen daarentegen vergt in het begin enig doorzettingsvermogen. Maar zie je eenmaal de logica, soms meer geluk dan wijsheid overigens, dan zit hij ook zo weer in elkaar. De Deryan heeft aan beide kanten een opening dat naar wens open en dicht geritst kan worden. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om er voor te kiezen om alleen het (fijne) gaas dicht te risten. Handig wanneer het warm is. Voor ons vooral fijn dat hij aan beide kanten dicht kan, omdat het in Bretagne ’s nachts flink af kan koelen.

Het reisbedje is helemaal compleet. Naast het slaaptentje zelf zit er ook zelfopblaasbaar matras, slaapmatje en draagtas bij. Het is even puzzelen waar het matrasje moet liggen. Nadat we hem eerst in de tent hadden gelegd, komen we er achter dat deze onder het reisbedje geplaatst moet worden. Voor de veiligheid lees ik later op internet: anders kan je kindje onder het matras terecht komen. Het slaapmatje komt wel in de tent, bevestigd met klittenband. Binnen enkele minuten staat er een compleet ingericht tentje in de woonkamer. Als onze dochter hier niet lekker in kan slapen weet ik het ook niet meer: ik ben fan van dit op het oog kwalitatief zeer goede, mooie en knusse slaaptentje. Alleen hoef ik er niet in te slapen. Dus aan onze dochter de eer om te kijken hoe kidsproof de Travel-Cot daadwerkelijk is.


Thuis uittesten

We besloten het reisbedje eerst thuis in de tuin uit te proberen. Dus toen onze dochter toe was aan haar middagslaapje, legden we haar in de Deryan. Alsof er een knopje omging, zo snel was haar vermoeidheid verdwenen. Natuurlijk werd het tentje onderworpen aan een grondige inspectie, zoals alleen een baby dat kan. Het slaapmatje werd losgetrokken, het vliegengaas getest op veerkracht. Binnen een paar minuten kroop onze dochter door de tuin ín de Deryan, als een hamster in een looprad. Nu moet ik er wel bijzeggen dat we het tentje niet met haringen vastgezet hadden, wellicht dat we dat wel even hadden moeten doen. De Deryan gaf overigens geen krimp, dus met de kwaliteit zit het inderdaad meer dan goed. Maar slapen deed onze dochter niet meer die middag.

Toch namen we de Travel-Cot mee op onze vakantie naar Bretagne. Ons idee was namelijk dat de warmte in de Deryan beter vastgehouden zou worden dan in de slaapcabine van onze tent. Waardoor onze dochter het (hopelijk) niet koud zou krijgen. Naast het reisbedje namen we uiteraard ook haar dekbed en een dikke (baby)slaapzak mee. Er is namelijk wel een nadeel wat ons betreft: je kunt het dekbed nergens onder stoppen. In een gebied waar het ’s nachts amper afkoelt maakt dat uiteraard niet uit. Dan is een dekbed misschien wel helemaal niet nodig. Maar wanneer je in een wat kouder gebied verblijft, is lekker warm slapen onder een ingestopt dekbed er daardoor niet echt bij. Een slaapzak is dan zeker aan te raden. Wanneer je een baby hebt dat alleen maar lekker slaapt wanneer het strak ingestopt is, moet je hier dus zeker ook rekening mee houden. Bij de Travel-Cot van Deryan gaat je dat namelijk niet lukken. Zelf sliep ik daardoor ook niet heel lekker moet ik toegeven, uit angst dat de deken over het gezicht van onze dochter zou komen te liggen.

De Deryan in de praktijk

Onze dochter heeft tijdens de vakantie heerlijk in haar eigen tentje geslapen, maar het verliep niet helemaal volgens plan. Het in slaap vallen was namelijk een drama. Sowieso was het kamperen op zich allemaal nieuw voor haar, dus of de Travel-Cot daar iets mee te maken had weet ik niet. Maar eenmaal in bed, trok ze continu het slaapmatje los, lag het dekbed steeds ergens anders en bleken de ritsen een leuk speeltje. Ze vond het maar niks dat ze opgesloten zat en probeerde er steeds uit te komen. Gevolg: totale chaos en een reisbedje die we bij elke controle weer op een andere plek in de slaapcabine aantroffen. Inclusief onze dochter. Drie weken lang lagen we dus bij haar tot ze sliep, om haar vervolgens alsnog in de Deryan te leggen. De ene kant helemaal open, zodat we makkelijk bij haar konden als ze ’s nachts toch even wakker werd.


Als je het internet er op naslaat, zal je zien dat de meningen over de Deryan verdeeld zijn. Sommige ouders beweren dat hun kinderen in deze Travel-Cot beter slapen dan in hun eigen bed. Voor anderen is het reisbedje een nachtmerrie: kinderen willen er absoluut niet in slapen. Bij welke groep wij horen? Waarschijnlijk een beetje bij allebei. Voordeel is dat je altijd en overal een eigen (schoon), vertrouwd bedje bij je hebt voor je kind. Vooral in de wat minder schone landen is dat wel een groot voordeel wat mij betreft. In ons geval was ik blij dat we hem mee hadden, voor wat extra warmte (ook al was de ene kant helemaal open, alle beetjes helpen…). Wij zijn dus zeker fan van het reisbedje. Maar onze dochter vindt het niks, dus een volgende keer gaat hij niet meer mee. Als we er toch bij moeten blijven tot ze in slaap valt, kan ze net zo goed op een luchtbed slapen. Gaan we gewoon op zoek naar een wat warmere bestemming.

Tips

> Omdat dit reisbedje op de grond staat, trekt kou uit de grond makkelijk omhoog. Wij plaatsten de Deryan daarom op een gewoon luchtbed met daaronder een isolatiematje.
> Een hydrofiele luier, XL variant, kun je gebruiken als lakentje voor op het slaapmatje. Maar ook dat ligt zo goed als los, dus ben je handig maak dan zelf een laken.
> Er zijn verschillende varianten en uitvoeringen. Dus kijk even goed welke je het meest aanspreekt. Zo zijn deze Travel-Cots in een babyvarianten en peutervariant te krijgen, maar er zijn ook  kleuter en zelfs tiener (bed)tenten te koop (die worden op een gewoon bed geplaatst). Deze review is gebaseerd op de peuter variant.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

2 Reacties

  1. Wij hebben er een aangeschaft toen we in een camper gingen rondtrekken in Canada. Je schoof hem zo in de alkoof slaapruimte en de oudste van toen 5 paste hier nog makkelijk naast. Ik was bang dat ze anders naar beneden zou vallen aangezien ze nogal beweegt in haar slaap. Ook in de eerste nacht in het het hotel had ze zo haar eigen plekje. Ook later (ik denk wel tot 3,5 jaar oud) nog regelmatig gebruikt voor middag slaapje op visite of in een hotel.

    Ik denk dat het inderdaad goed is om vooraf te laten wennen, maar onze dochter kon er prima in slapen.

    1. Wat fijn dat jullie dochter zo overal haar eigen, veilige plekje had!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *