“Ja we zien hem! We zien hem!” De kinderen worden enthousiast wanneer ze hem eindelijk in zicht krijgen. We zijn aan de noordkant van Texel beland, waar hij met kop en schouders boven alles uit steekt: de vuurtoren van Texel. Voor veel mensen is dit het symbool voor Texel, de felrode  fotogenieke vuurtoren midden in de duinen. Een idyllisch plaatje met een bijzonder verhaal. Bijzonder omdat het niet één, maar twee torens zijn. In de vuurtoren zit namelijk nóg een toren.

Twee in één

Tijdens de oorlog in 1945, werd de oorspronkelijke vuurtoren uit 1864 door beschietingen zwaar beschadigd. Daarom werd in 1947 begonnen met de restauratie van de zwaar gehavende toren. Een jaar later was de nieuwe muur klaar en werd er ook een nieuwe kop geplaatst. Omdat de ruimte tussen beide wanden hol is, kun je als bezoeker tussen de beiden torens door lopen. Een unieke ervaring. De kogelgaten in de oude wand zijn nog altijd te zien. Een indrukwekkend gezicht waar je even stil van wordt. Een zicht- en tastbare herinnering aan een roerig verleden, toen deze toren al zijn mannetje stond.


Weids uitzicht

Onderweg naar boven komen we elke verdieping, aan de hand van verhalen, steeds meer te weten over de vuurtoren en zijn verleden. Na het beklimmen van de smalle wenteltrap, we telden 118 treden, hebben we vanaf de toren een prachtig uitzicht over de zee, het brede strand en de duinen. We staan zo’n 45 meter boven de zee, met windkracht 5 in onze haren en genieten van het uitzicht. Ondanks het onstuimige weer, kunnen we het op 2,5 kilometer verderop gelegen Vlieland zien liggen. De vele zandbanken in het zeewater en de enorme zandplaat bij Vlieland, De Vliehors, maken duidelijk dat de vuurtoren hier echt onmisbaar is.

Nachtelijk avontuur

Een dag later bezochten we de vuurtoren nog een keer, maar nu in het donker! Dat was best wel een beetje spannend, maar ook een geweldige belevenis. Steeds weer en weer zien we de lichtbundels over het strand glijden. Met onze zaklampen en een beetje hulp van het vuurtorenlicht, weten we heelhuids de zee te bereiken.

Het strand is hier breed, dus het was nog een hele onderneming zo in het donker, met de wandelwagen en een straffe koude herfstwind. Maar wat een mooi avontuur. Erg leuk om de vuurtoren werkend te zien zo in het donker. En indrukwekkend: de kinderen hebben het er nu nog over.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met VVV Texel.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *