Een voormalig weeshuis in het centrum van Leeuwarden, is in de loop der jaren omgetoverd tot een prachtig museum: Natuurmuseum Fryslân. Zelf doen en beleven staan in het museum centraal. Ideale ingrediënten om een museumbezoek met kinderen te laten slagen. Niet gek dus dat het Natuurmuseum Fryslân al meerdere keren in de prijzen viel. Zo werd het museum in 2016 uitgeroepen tot ‘Beste Kidsproof museum van Friesland’ en kreeg het daarnaast de titel ‘Leukste uitje van Friesland’. Redenen genoeg dus om zelf eens een kijkje te gaan nemen met onze kinderen. Daarom bezochten we afgelopen week het Natuurmuseum Fryslân en gingen er op avontuur in de natuur.

Natuurmuseum Fryslân

Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt hier aan bod. Ieder dier in de natuur wordt hier als belangrijk onderdeel van het geheel gezien, wat de collectie (het museum) zeer uitgebreid maakt. Een indrukwekkende verzameling is het gevolg. Zo is er zelfs een speciaal monument voor pissebedden, is er een apart gedeelte over albino’s en gaan we bij de tandarts op bezoek om alles over verschillende soorten gebitten te leren. En staan we net nog oog in oog met bijen, worden we even verderop in de Walviszaal overschaduwd door de enorme kaken van een blauwe vinvis. Vervelen doe je je hier dan ook geen minuut, er is veel variatie en afwisseling.

Wat het museum zo mooi en leuk maakt, is dat er echt nagedacht is over de presentatie van de onderwerpen. Daar is veel zorg en aandacht aan besteed. Zo staan we ineens tussen wc’s vol poep van verschillende dieren, zelfs aan superkleine wc’tjes met onder andere rupsenpoep is gedacht. Veel leuker dan het gewoon tentoon te stellen in een vitrinekast! En een quiz is hier niet zomaar een quiz: zittend op een schommel (hangend aan een tak van een boom) kun je met je voeten het juiste antwoord intrappen. Maar wat misschien nog wel het allerbelangrijkste pluspunt is, is dat alles werkt en goed onderhouden is. Hoe vaak komen we niet ergens, waar de helft van de schermen of knopjes niet werkt. Natuurmuseum Fryslân is grotendeels gericht op interactief bezig zijn, luisteren, kijken en zelf doen. Wat heerlijk dat dan ook alles gewoon werkt en doet wat het moet doen.

Zien en doen

Al heel snel blijkt dat er hier ontzettend veel te zien en te doen is. Zo nemen we in het Open Atelier een kijkje bij één van de preparateurs. Erg interessant om te zien hoe hij te werk gaat. Voor kinderen is het zeker ook een toegevoegde waarde om te zien hoe de opgezette dieren, die in het museum overal te zien zijn, ‘gemaakt’ worden. Bijzonder dat dat hier kan.


Op de eerste verdieping vliegen we door de lucht als een echte gans, super leuk! En er is meer. Zo neemt de Friese Kapitein Severein neemt ons mee op reis en toont ons zijn schatten die hij op zijn reizen rond de wereld verzamelde. Op Darwins Zolder leren we alles over de evolutietheorie en kijken we hoe de evolutie in de toekomst verder zou kunnen gaan. En dan vinden we nog een goed bewaard geheim: de prachtige reuzendraak Li-Ming. Vanwege de vele andere activiteiten, worden er tijdens ons bezoek helaas geen sprookjes verteld. Normaal dus wel, waarbij kinderen via de bek in de buik van de draak op zoek gaan naar de sleutel van een schatkist. Desalniettemin zijn we ook van een afstandje onder de indruk van Li-Ming, die er inderdaad uitziet als de liefste draak ter wereld.


Wat de kinderen heel erg spannend vonden was de voelkamer, waar we in het donker een touw moeten volgen. Met donker bedoel ik ook echt donker: we zien geen hand voor ogen. En dat is precies de bedoeling. Onderweg komen we allerlei opgezette dieren tegen die we kunnen aanraken. We proberen te ontdekken met wat voor dieren we te maken hebben. Dat blijkt naast heel spannend, ook een erg moeilijke klus. Wederom: zo mooi bedacht. Waar mag je nou aan opgezette dieren zitten en kom je op die manier heel dichtbij de natuur?

Als een vis in het water (tijdelijke tentoonstelling)

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Swim Fish Swim’, te zien tot en met 25 augustus 2019, draait alles om trekvissen. Hoogtepunt is de helikopterduikboot, waar we met behulp van een VR bril een kijkje in de toekomst nemen en zien hoe de vismigratierivier er uit komt te zien. Een speciale rivier die er voor zorgt dat trekvissen weer vrij kunnen zwemmen tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Een mooi initiatief.


Dat (trek)vissen het niet altijd makkelijk hebben blijkt wel uit deze tentoonstelling. Aan de kids nu de eer dit zelf te gaan ervaren: speciaal voor de voorjaarsvakantie (deze activiteit is er normaal dus niet) is er namelijk een luchtkussen parcours opgebouwd op de overdekte binnenplaats. Gehuld in een strak pak, zodat de benen bij elkaar blijven, kronkelen de kinderen door een fuik als echte palingen. En op een klimwand ontdekken ze hoe lastig het voor trekvissen is om een vistrap te beklimmen. Nee, dat het leven van een vis niet altijd even makkelijk is ondervinden de kinderen hier aan den lijve. Dat blijkt later ook nog maar weer eens, wanneer ze hun eten proberen te vangen: kleine visjes verstopt in een enorme plastic soep. En vastgemaakt aan een strakgespannen elastiek ondervinden ze zelf hoe zwaar het eigenlijk is om tegen de stroom in te moeten zwemmen. Het Natuurmuseum Fryslân had geen betere uitleg kunnen geven over dit onderwerp. Erg leerzaam en de kinderen vonden het geweldig.


Helaas was de OnderWaterSafari wegens technische problemen voor onbepaalde tijd gesloten. Daar komen we nog een keer voor terug. Want zowel wij als de kids hebben genoten van alles wat er te zien, doen en beleven valt in het museum. Wat kindvriendelijke musea betreft zeker één van onze favorieten.

Praktisch

  • Het museum is rolstoelvriendelijk
  • Er is een garderobe en er zijn kluisjes
  • In het museumcafé kun je terecht voor wat drinken en/of een lunch
  • Parkeren doe je het best in parkeergarages Hoeksterend of Oldehove


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met het Natuurmuseum Fryslân.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *