Een jaar geleden alweer, verbleven we een weekje in het Limburgse Arcen. Midden in de winter, dus helaas waren de bekende kasteeltuinen van het plaatsje – al drie jaar op rij de winnaar van het leukste uitje van Limburg (verkiezing ANWB) – tijdens ons verblijf gesloten. Toch bleek er nog genoeg leuks te doen in en rondom dit leuke plaatsje aan de Maas. Wandelen langs de rivier en grote vrachtschepen bekijken bijvoorbeeld. Daarnaast is Arcen dé ideale uitvalsbasis wanneer je Nationaal Park De Maasduinen wilt verkennen. En vind je een stukje rijden niet erg, dan mag een uitje aan de grotten in Valkenburg natuurlijk niet ontbreken.

De Maas

Laten we beginnen met Arcen, dat dus aan de Maas ligt. In de vroege ochtend is het heerlijk rustig langs de waterkant. Het is mistig maar de zon komt er steeds verder door. Eenden genieten van het brood dat we hen toegooien, terwijl de jongste steentjes in het water gooit. Een bezigheid waar hij uren zoet mee kan zijn. Dat hij tot z’n enkels in het ijskoude water staat en geen laarzen aan heeft interesseert hem niet. Gelukkig staat er behalve een kort bezoekje aan De Schanstoren niets anders op het programma deze morgen (en vindt hij natte voeten niet zo erg). De oude ruïne, het restant van een indrukwekkend poortgebouw dat hier eeuwen geleden stond, stelt niet zo veel voor. Maar de kinderen vinden het reuze-interessant om op het informatiebord te kunnen zien hoe het gebouw er vroeger uitzag en een kanon met kogels is natuurlijk altijd leuk om even mee te ‘spelen’.

 

Nationaal Park De Maasduinen

Tijdens ons verblijf in Arcen konden we er natuurlijk niet op heen: Nationaal Park De Maasduinen. Hier alleen al zou je makkelijk een week door kunnen brengen. Met natuurspeeltuinen, een natuurbelevingswandeling en lammetjesroute is er door het hele natuurpark genoeg te doen wanneer je met kinderen op pad bent. Slepen met stokken, hutten bouwen, sporen zoeken, dennenappels en veren verzamelen. Zelfs in deze tijd van het jaar is het heerlijk om de natuur in te gaan. En nog een groot voordeel, we komen de hele dag geen mens tegen!

Als eerst beklimmen we de uitkijktoren in Afferden, vanaf waar we (na een korte wandeling) een prachtig uitzicht over de omliggende heidevelden en duinen hebben. Omdat we op de kaart nog iets leuks zagen parkeren we de auto na ons bezoek aan de toren, bij het bezoekerscentrum in Well. Hier leren we van alles over het gebied en haar bewoners. Vanaf het centrum lopen we langs uit hout gesneden dieren richting speelbos De Boskoel, dat ongeveer 500 meter verderop in het bos ligt. Lekker slingeren, klimmen en klauteren. Hier en daar wel wat modderig en glad vanwege het weer,  maar dat mag de pret niet drukken. Klimnetten, balken en touwen zorgen voor veel speelplezier.

Trekpontje

Hoewel spelen in De Boskoel op zich al leuk genoeg geweest zou zijn, kwamen we toch voor iets anders: het trekpontje. Daarvoor moeten we nog een klein stukje verder lopen, richting het Reindersmeer. Al gauw zien we het grote meer voor ons en ook het trekpontje ligt daar waar het zou moeten, zelfs aan de goede kant. We gaan aan boord en trekken onszelf naar de overkant. Nog best een zware klus en de natte, harde staalkabel maakt het onze handen niet makkelijk. Toch is het alle moeite meer dan waard. Een superleuke ervaring met een prachtig uitzicht over het Reindersmeer en de omgeving. Naast leuk kan het pontje ook nuttig zijn. Je kunt hem namelijk ook gebruiken om de 8 kilometer lange rode wandeling met de helft te verkorten.

Het witte stadje Thorn

Op ongeveer drie kwartier rijden van Arcen, midden in Limburg vlakbij de Belgische grens, is een bijzonder stadje te vinden. Het witte stadje Thorn. Het is een mooi gezicht al die witte huizen bij elkaar. Het glooiende landschap en de wegen met kinderkopjes passen perfect in het plaatje. Maar waarom zien al deze huizen er zo uit zal je je waarschijnlijk, net als wij, afvragen. Dat is een bijzonder verhaal. Toen de Fransen namelijk belasting wilden gaan heffen op de grote ramen van de huizen, metselden de arme inwoners hun ramen (voor een deel) dicht. Om deze verbouwing te verdoezelen, en daarmee dus hun armoede, verfden veel van de mensen hun huis wit. Dat had je vast niet bedacht, of wel?


Naast de witte huisjes en de Sint-Michaëlskerk (ook wel stift- of abdijkerk van Thorn genoemd) is hier veder niet zo veel te beleven. De vele cafeetjes, restaurantjes en terrasjes verraden dat het hier ook best toeristisch kan zijn hier. Maar op een paar mountainbikers en wielrenners na merken we daar vandaag weinig van. Uitstapjes maken in de winter heeft ook zo zijn voordelen. Al moet ik toegeven dat het hier vast ontzettend gezellig is wanneer de terrassen op een mooie zomerdag vol zitten!

Wil je tijdens je stadswandeling door het historische centrum van Thorn meer achtergrondinformatie? Dat kan met behulp van je smartphone. Download daarvoor de app van IZI travel en zoek vervolgens op “stadswandeling Thorn”. Door gebruikt te maken van de GPS navigatie (aanzetten dus!) krijg je dan op diverse plaatsen aanvullende informatie in de vorm van tekst en beeld.

Valkenburg

Omdat we zelf in Drenthe wonen, liggen de grotten van Valkenburg niet echt om de hoek. Vanaf Arcen deden we er een uurtje over, prima reistijd voor een uitstapje wat ons betreft. We bezochten één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg: de Fluweelengrot. Het was prachtig. We ontdekten indrukwekkende schilderingen en sculpturen op de rotswanden, schuilplekken en zelfs een kerk onder de grond. De verhalen waren leuk en interessant om naar te luisteren en de kinderen waren erg blij met het stukje mergel dat ze op het eind uit mochten kiezen om mee naar huis te nemen.

De gangenstelsels die naar de Fluweelengrot leiden, zijn de geheime ondergrondse vluchtgangen van het imposante kasteel dat hier eeuwen geleden stond. Een bezoek aan de kasteelruïne kon dan ook niet ontbreken tijdens dit uitje. Helaas kwam de regen met bakken uit de hemel en hebben we er een bliksembezoek van gemaakt. Ondanks dat vonden de kinderen het leuk om even rond te dwalen tussen de muren en verdedigingstorens waar vroeger ridders, jonkvrouwen en koningen rondliepen. Voor kinderen ouder dan 10 jaar is er een speurtocht te krijgen (gratis wanneer je zowel de ruïne als de grotten bezoekt). Onze kinderen zijn nog niet zo oud, maar dat is vast leuk!

Glow in the dark midgetgolf

Al met al weer veel mooie en leuke dingen gedaan deze week. Maar als je onze kinderen vraagt wat ze het leukst vonden, dan is dat toch het uitstapje naar Glowgolf Arcen. Gewapend met lichtgevende golfsticks én -balletjes betraden we de fluorescerende wereld van ridders, jonkvrouwen, draken en kastelen. De aankleding, muurschilderingen en decoratie is erg mooi gemaakt. Van koning tot ridders te paard, van wensput met kikker tot wapens, je komt het allemaal tegen langs de 18 holes tellende baan. Een leuke en gezellige bezigheid voor een druilerige middag en een perfecte afsluiting van onze week in Arcen.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *