Kinderen en dieren. Een gouden combinatie. Toen we naar Denemarken gingen waren we het er dan ook al snel over eens: een bezoek aan Givskud Zoo mocht niet ontbreken op onze planning. Dus toen we een huisje boekten bij Dansk.nl, bestelden we de tickets voor Givskud Zoo er meteen bij. In één keer klaar, lekker makkelijk. En het werd nog leuker: Dansk.nl nodigde ons uit mee te gaan op een exclusieve safari in het park. Daar hoefden we natuurlijk niet lang over na te denken. Zo kwam het dat we, voordat het safaripark zijn deuren opende, een kijkje mochten nemen achter de schermen tijdens Wake Up Zoo. Onder leiding van de super enthousiaste Deense verzorgster Katrine en een Nederlandse tolk, zagen we de dieren in het park wakker worden van wel heel dichtbij. Wat een bijzondere ervaring.

Wake Up Zoo

Om 8 uur melden we ons, samen met nog zo’n 40 andere landgenoten, bij Givskud Zoo. Een beetje slaperig staren de meesten voor zich uit, kinderen rennen opgewonden heen en weer. Tot we een zwart wit gestreepte safari bus zien voorrijden, de groep zich in beweging zet en het avontuur begint. In de bus maken we kennis met Katrine, die op een paar woorden na uiteraard geen Nederlands spreekt. Speciaal voor haar klanten, heeft Danks.nl een Nederlandse tolk geregeld: heel erg fijn. Zeker voor de kinderen die mee zijn (en dat zijn er nogal wat). Katrine legt ons de veiligheidsregels uit terwijl de bus ons het nog uitgestorven park in brengt. Verbodsborden worden genegeerd, gesloten hekken geopend. En dan ineens zijn we aangekomen bij onze eerste stop: de leeuwen.

Oog in oog met leeuwen

Wanneer de stallen veilig verklaard zijn, mogen we naar binnen. In een lange slinger lopen we rustig achter elkaar aan, tussen de gele lijnen die op de grond zijn aangebracht. Ongeveer een meter zit er tussen ons en de stallen rechts en links van ons. De leeuwen lopen ongeduldig heen en weer achter de tralies. Omdat ze weten dat ze bijna naar buiten mogen. Of zou het komen omdat ze vers vlees ruiken? Hoe dan ook, ze houden ons goed in de gaten. Katrine vertelt ons over de verschillende leeuwen en leeuwinnen in de groep. Erg interessant, maar vooral heel indrukwekkend om deze koning van de jungle van zo dichtbij te kunnen aanschouwen. Om diep in zijn ogen te kijken. Zijn tanden te kunnen tellen tijdens het brullen. Wauw.


Er is voldoende tijd voor iedereen om een rondje te lopen, om foto’s te maken en vragen te stellen. De groep bepaald het tempo en dat is heel erg fijn. Geen geduw en getrek, iedereen komt aan de beurt en krijgt de tijd om de dieren in alle rust te bekijken. Wanneer we weer naar buiten lopen, staat de buschauffeur ons bij de uitgang op te wachten met een echte leeuwenstaart en -poot. Ook ligt er een schedel en stukje vacht. We mogen ze vasthouden en komen er achter hoe groot de lichaamsdelen nou eigenlijk zijn. En zwaar!

Appels voeren aan neushoorns

In de bus zetten we onze safari weer voort. Op naar de volgende dieren: de neushoorns. Katrine leert ons van alles over deze reusachtige dieren. Ook persoonlijke verhalen over de neushoorns van Givskud Zoo komen voorbij, inclusief gekke bekken en grapjes van Katrine haar kant. Ze weet de groep, inclusief kinderen, voortdurend te boeien. Ondanks dat we er weinig van begrijpen. Wat een enthousiasme, heel erg leuk. Aan onze tolk de eer om al deze verhalen te vertalen, het gaat haar goed af. We vervelen ons geen moment.


Dan worden emmers vol met appels de stal binnengedragen. De verzorgers laten zien hoe je een neushoorn moet voeren en dan mogen we het zelf doen. Ongelooflijk bijzonder! En best ook wel een beetje spannend, zeker wanneer je complete hand in de bek van de neushoorn wordt gezogen (zie hem er dan maar weer een uit te krijgen). Geweldig ook om de neushoorns te kunnen aaien en aanraken. Hun huid voelt ruw aan, daaronder één bonk spieren. De hoorns voelen nog het meest aan als een stuk hout, aldus onze zoon die ondertussen het kwijl van zijn hand probeert te vegen. Gelukkig is er een kraan in de stallen. Helaas kunnen we de geur van neushoorn urine, die in de stallen amper te ruiken was, niet van ons afspoelen. Die heeft nog minstens een week in onze jassen en auto gehangen. Leuk souvenirtje.

Groene blaadjes trakteren aan giraffen

Dan staat er nog een bezoekje aan de giraffen op het programma. Ook die mogen we van een vers ontbijtje voorzien. De verzorgers delen per gezin een aantal lange takken met verse, groene blaadjes uit. Aan de kinderen de eer ze hoog boven hun hoofd uit te steken en geduldig af te wachten. De giraffen zijn duidelijk op hun hoede. Slechte een paar durven het aan en trekken met hun lange, blauwe tongen de blaadjes van de takken af. Na één keer weten we meteen hoe sterk ze zijn, wat een kracht. We moeten de takken stevig vasthouden om wat weerstand te bieden. Van dichtbij kunnen we de giraffen heel goed bekijken. Wat een prachtige, elegante dieren zijn het toch. En groot. Zo groot dat we er met gemak onder door zouden kunnen lopen.


Helaas is het dan alweer tijd om terug naar de ingang te gaan. De tijd is werkelijk voorbij gevlogen. Nog 10 minuten en dan opent het park zijn deuren voor het publiek. Terwijl wij terug rijden, worden de neushoorns naar buiten gelaten. De dieren zijn ontwaakt, Givskud Zoo komt tot leven. Klaar voor een nieuwe dag. Wij genieten nog even na van wat we net allemaal gehoord, gezien en gedaan hebben. Wat hebben we genoten. Een ervaring, voor jong én oud, om nooit meer te vergeten. Dus mocht je naar Givskud Zoo gaan, deze bijzondere rondleiding is een echte aanrader. Zeker ook als je daarna het park op eigen gelegenheid bezoekt. Want hoe leuk is het om de neushoorns, giraffen en leeuwen, die je ’s ochtends nog gevoerd hebt, langs je auto te zien lopen!

Praktische informatie

  • Alleen voor klanten van Dansk.nl
  • Alleen te boeken in combinatie met tickets voor Givskud Zoo (geboekt bij Danks.nl)
  • Nederlandse tolk
  • Maximaal 50 deelnemers, vol = vol
  • Op speciale data in de meivakantie


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Danks.nl, dé Denemarken Vakantie Specialist

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *