In het noorden van Slowakije en het zuiden van Polen bevindt zich een prachtig natuurgebied: Nationaal Park Pieniny. Vanuit beide landen kun je het nationaal park verkennen: lopend, op de fiets, in een kano of rubberen boot (raft). Dwars door dit bergachtige gebied stroomt namelijk de rivier de Dunajec, die hier de grens vormt tussen Slowakije en Polen. Wij deden nóg iets anders, iets wat perfect is voor het hele gezin: wij verkenden de omgeving op een houten vlot.

Červený Kláštor

Startpunt van de vlottocht is Červený Kláštor, een kleine gemeente in het nationaal park. De houten vlotten, opgebouwd uit verschillende smalle bootjes, worden bij elkaar gehouden door metalen klemmen. Wanneer we plaatsnemen op het vlot, worden ter plekke bankjes geplaatst: planken met rugleuningen die uitgeklapt worden. Wanneer de achterste rij gevuld is met personen, wordt er een nieuw bankje voor geplaatst. Het is één groot bouwpakket. Wat meteen opvalt zijn de groene dennentakken die aan de voorkant van de vlotten hangen. Voor een wat natuurlijkere uitstraling dachten wij, maar niets is minder waar. Deze takken hebben namelijk een functie: ze houden het opspattende water tegen.

Twee stuurmannen, compleet met traditioneel bolhoedje, leiden het vlot met hun houten vaarbomen de Dunajec over. We varen onder een voetgangersbrug door die Slowakije met Polen verbindt. Een vrij nieuwe brug die met behulp van de Europese Unie werd gebouwd. Vanaf de brug worden we door een fotograaf op de foto gezet, een foto die we ongetwijfeld achteraf kunnen kopen. Vlak voordat we de bewoonde wereld verlaten, passeren we nog het klooster waar deze gemeente haar naam aan te danken heeft: het “Rode Klooster” oftewel “Červený Kláštor”. Rood vanwege de rode dakpannen die het gebouw heeft (in het klooster is nu een museum gevestigd).

Rotsen, bossen en vossen

Dan komen we in het gebied waar auto’s niet meer kunnen komen en huizen verdwenen zijn. Nationaal Park Pieniny maakt deel uit van het Karpatengebergte, waar kalksteen rotsen en bossen domineren. En ondanks de vele vlotten vol toeristen, Slowaaks én Pools, is het echt genieten van de omgeving. Ruim anderhalf uur lang varen we door het dal van de Dunajec, langs steile rotsen en kliffen. Prominent aanwezig is de bergtop Tri Koruny, De Drie Kronen, die met 982 meter hoog boven ons uittorent en zich de hoogste piek van het nationaal park mag noemen. Fijn dat de gids goed Duits spreekt, zodat we ook nog wat meekrijgen over wat we zien.

We trotseren verschillende stroomversnellingen en komen helemaal tot rust in deze groene omgeving. We genieten van de zon, het kabbelende water en de enthousiaste verhalen van onze gids. De kinderen proberen vissen te spotten (met geluk) en glunderen bij elke stroomversnelling die we tegenkomen. Als we dan ook nog eens een vos zien lopen aan de waterkant, kan het helemaal niet meer stuk. Wat een mooi plaatje.

Nog niet overtuigd? Deze beelden spreken voor zich!

Praktische informatie vlotvaren in Nationaal Park Pieniny

  • Er zijn een aantal organisaties hier die vlottochten aanbieden, gewoon aan de kant van de weg bij de rivier. Reserveren kan uiteraard, maar is in principe niet nodig. Het kan wel zijn dat je even moet wachten, maar over het algemeen vertrek je zodra er weer een vlot vol is. Zo moesten wij eigenlijk anderhalf uur wachten, maar konden 10 minuten later al vertrekken. Het is een ideaal gezinsuitje, aangezien zelfs baby’s al mee kunnen en mogen aan boord.
  • Het is toegestaan eten en drinken mee te nemen aan boord. Ruim anderhalf uur varen is best een hele zit en zeker bij warm weer is drinken dan wel een must. Vergeet ook je pet en zonnebrandcrème niet, je vaart bijna de gehele tijd in de zon.
  • Om terug te gaan naar Červený Kláštor kun je vanuit Chata Pieniny Lesnica de bus nemen, een kleine 10 minuten lopen van het punt waar je weer aan land gaat (in Koniec Splavu). Geen zin om te lopen: hier staan ook paarden met koetsen klaar, die je naar Chata Pieniny Lesnica kunnen brengen. Je kunt er ook voor kiezen om langs de rivier terug te lopen naar Červený Kláštor óf om (tegen betaling) terug te fietsen.

Tekst, film en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *