Dagtripjes

Kinderen komen ogen te kort in Natura Docet Wonderryck Twente

Samen met de oudste twee bezocht ik onlangs Natura Docet Wonderryck Twente, een natuurhistorisch museum gelegen in het Twentse Denekamp. Wat een leuk museum is dat! Van fossielen tot mineralen, van opgezette dieren tot leerzame interactieve spelletjes; we keken onze ogen uit. Zo bekeken we Twente van dichtbij, door de ogen van verschillende dieren. Door de speciale ogen van een torenvalk bijvoorbeeld, waarmee we op een wel heel bijzondere manier een muis traceerden én te pakken kregen, terwijl de wind in onze gezichten blies alsof we echt een duikvlucht richting de aarde maakten. Alles in deze zaal is interactief en/of op een zeer beeldende manier weergegeven, voor kinderen geen betere en leukere manier om iets te leren. Zij waren dan ook heel enthousiast. De dassenburcht was wel een beetje spannend, maar daaruit blijkt vooral hoe mooi en realistisch één en ander gemaakt is.

Indrukwekkende verzameling

En er was meer, veel meer. Zo namen we een kijkje in de werkkamer van Meester Bernink, de oprichter en eerste directeur van Natura Docet, waar we onder andere op het skelet van een reusachtige mammoet stuitten. In de (uiteraard donkere) nachtzaal bewonderden we opgezette nachtuilen, andere Twentse nachtdieren en lichtgevende stenen. Heel bijzonder. Net als de naastgelegen oertijdzaal, waar we van alles leerden over het ontstaan van Twente, aan de hand van ontelbare fossielen en mineralen.

Op de eerste verdieping belandden we ten slotte in de Wonderkamers. Het staat er zo vol met de meest prachtige en bijzondere opgezette dieren, dat je niet weet waar je kijken moet. De vele kleuren, ontelbare verschillende diersoorten, fossielen en mineralen en manier van inrichten (ook aan de muren en het plafond zijn dieren te vinden) maken het dat je hier uren kunt rondkijken en dan nóg zal je steeds weer nieuwe dingen zien. Een indrukwekkende collectie, waar we met veel bewondering én verwondering naar gekeken hebben.

Zien en doen

Het leukst vonden de kids misschien nog wel Funky Forest, waar we zelf een digitale jungle creëerden. Waarin we felgekleurde bomen konden laten ontstaan, door met ons lichaam een boom uit te beelden. Om ze vervolgens te laten groeien en bloeien, door het water uit de stromende rivier naar de bomen en andere planten te leiden. Ook de 3d film was een succes, waar we samen met Meester Bernink op pad gingen in de natuur en allerlei spannende dingen beleefden. Deze film is een hele mooie aanvulling op alles wat er te zien is in het museum.

Natura Docet Wonderryck Twente beperkt zich overigens niet alleen tot binnen: ook de tuin van het museum is een heerlijke plek om in rond te dwalen. Ingericht als landschapstuin, vind je hier vele verschillende planten uit Twente. En met een houten klim- en speelplek, waar ook heerlijk met water gekliederd kan worden, een slingertouw en gigantische houten kijkdoos zullen de kids zich buiten ook zeker vermaken. Kortom: een leuk uitje voor het hele gezin.

Tips
> Tegen een kleine vergoeding kun je een fotospeurtocht kopen, is erg leuk om te doen! Soms is het nog best lastig om de plek te vinden waar een bepaalde foto is gemaakt. Maar het harde werk wordt beloond: op het eind mogen de kinderen dan een bijzonder, prachtig gekleurd steentje uitzoeken.
> In vakanties worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *