Wij lezen allemaal ontzettend graag. Ook onze kinderen vinden het heerlijk om te lezen of om voorgelezen te worden. Tijdens onze eerste verre en lange reis ruilden we onderweg onze gelezen boeken voor nieuwe exemplaren. Een prachtig systeem, want wanneer je een jaar op reis bent is er natuurlijk geen plek voor stapels dikke boeken. Bovendien fijn wanneer je een klein budget hebt: alleen het eerste boek hoef je aan te schaffen. Toch lag het kopen van een e-reader al een tijdje in de planning. Het leek me gewoon superhandig vanwege het kleine formaat en de grote capaciteit.

Eerste indruk Kobo Libra 2

Het duurde toch nog wel even voordat we een e-reader aanschaften. Tot april 2022 om precies te zijn. In al die jaren was ik toch nog niet helemaal overtuigd: het liefst heb ik gewoon een echt boek in mijn handen. Rustiger aan mijn ogen ook. Toch? Een reis naar Thailand met mijn zoon (11) gaf de doorslag. Simpelweg omdat hij de Engelse taal nog niet heel goed beheerst en de meeste boeken die je op reis tegenkomt in het Engels geschreven zijn. We kochten de Kobo Libra 2 (omdat dit een fijne tussenmaat is) en hebben hem tijdens deze reis uitgebreid getest.

Stijlvol en robuust

Wat als eerst opvalt is het stijlvolle en robuuste uiterlijk. Ook is de e-reader erg licht (215 gram) wat natuurlijk ideaal is wanneer je reist. Hoe minder gewicht hoe beter. De Kobo Libra 2 ligt lekker in de hand en heeft een fijn formaat (16,2 x 14,6 cm, schermdiagonaal 17,8 cm / 7 inch). Niet te groot in je tas en zeker niet te klein om goed om te kunnen lezen. Voor ons eigenlijk de belangrijkste reden om voor deze e-reader te gaan. Vanwege de goede reviews en het grote leescomfort van de schermen, wisten stond het al wel vast dat we eentje van het merk Kobo wilden. Dé nummer 1 in Nederland als het om verkochte e-readers gaat.

De e-reader wordt geleverd met een universele USB-C-kabel, maar hier zit geen oplader met stekker bij om hem in het stopcontact op te kunnen laden. Deze kun je eenvoudig mee bestellen. De kans is echter groot dat je nog wel een exemplaar thuis hebt liggen die je ook gebruiken kunt.

Geen kleurenscherm

Wat ik persoonlijk wel erg jammer vind, is dat deze e-reader geen kleurenscherm heeft. Ik heb daar bij de aanschaf verder ook niet op gelet, misschien onbewust gewoon vanuit gegaan. Dat viel dus een beetje tegen. Zeker geen nadeel als je gewone boeken leest. Het is vooral een gemis wanneer we prentenboeken met de jongste willen lezen. Ook reisgidsen of bijvoorbeeld kookboeken komen minder sprekend over doordat alles zwart-wit is. Je went er overigens wel aan.

Gebruiksvriendelijkheid

Algemeen

De Kobo Libra 2 is te verkrijgen in wit en zwart. De e-reader heeft een geheugen van 32 GB. Oftewel ruimte voor 24.000 e-boeks! Je kunt de Kobo Libra 2 zowel staand (portret) als liggend (landschap) gebruiken. Het scherm draait automatisch mee. De fysieke knoppen zijn erg fijn, zo kun je makkelijk door je boek heen bladeren. Bovendien kun je je e-reader zo ook met één hand vasthouden en bedienen. Fijn detail: de werking van de knoppen verandert mee met de stand van je boek. Dus ook al draai je het scherm in de portretstand 180 graden: de onderste knop blijft een bladzijde verder, de bovenste een bladzijde terug.

Dankzij de waterdichte behuizing (IPX8-rating) kun je de Kobo Libra 2 zonder zorgen meenemen in bad, naar het strand of het zwembad. Een fijne bijkomstigheid, zeker ook wanneer je (kleine) kinderen hebt. Niet dat we de e-reader nou mee zouden geven in bad, ook al zou dat technisch gezien dus zeker moeten kunnen), maar met 4 kinderen en een hond gaat er regelmatig een glas water of ranja om. Ligt deze e-reader nou net op het verkeerde moment op de verkeerde plek, dan is dat gelukkig geen probleem.

Waar we ook heel tevreden over zijn is de acccuduur van de Libra 2. In de ruim 2 weken dat we op reis waren, hebben we hem niet een keer op hoeven laden. Natuurlijk is exacte getallen geven in dit geval lastig, want het maakt voor de batterij nog al uit hoe veel je leest, hoe fel het schermlicht ingesteld staat en of je bijvoorbeeld Wifi aan of uit hebt staan. Maar deze e-reader hoeft zeker niet om de haverklap aan het stroom, wat op reis natuurlijk ideaal is.

Leescomfort

Wat je prettig vindt lezen is natuurlijk heel persoonlijk. Een groot voordeel van deze e-reader, is dat je zelf in kunt stellen hoe je graag wilt lezen. Denk daarbij niet alleen aan de hoeveelheid licht, maar ook lettertype en -grootte, de regelafstand en marges kun je aanpassen. Heb je een voorkeur voor een bepaald lettertype en staat deze er niet tussen, dan kun je deze zelf toevoegen.

Het lezen vanaf een scherm vind ik niet altijd even prettig. Vaak heb ik binnen de kortste keren vermoeide ogen met hoofdpijn tot gevolg. En eerlijk is eerlijk: lezen op de Libra 2 is erg goed bevallen. Dankzij de ComfortLightPRO kun je zelf de helderheid als de kleur van de schermverlichting instellen naar eigen wens. Ook wordt het licht geler naarmate de avond vordert, de e-reader past dit automatisch aan. Heb je toch liever blauw licht dan kun je dit eenvoudig aanpassen. Wil je ’s nachts lezen, dan is er een speciale nachtmodus waarbij de pagina’s zwart zijn en de letters wit. Net als de andere instellingen, is ook dit makkelijk aan en uit te zetten.

Boeken downloaden

Heb je een Kobo of Bol.com account? Dan kun je de Kobo Libra 2 eenvoudig synchroniseren en heb je binnen een minuut alle eerder gekochte titels op de e-reader staan. Heb je ergens anders e-boeken gekocht, dan kun je deze met behulp van de meegeleverde kabel vanaf je computer/laptop eenvoudig overzetten. Nieuwe boeken kopen via de e-reader is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

Ben je niet zo van het lezen: je kunt met deze e-reader ook audioboeken luisteren! Speakers, oordopjes of koptelefoon kunnen contact maken met de Libra 2 door middel van Bluetooth. Draadloos dus.

Kobo Sleepcover

We gebruikten de e-reader in combinatie met de Kobo Sleepcover. Wat een fijne beschermhoes is dat zeg! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wij kozen voor de blauwgrijze variant. Dankzij vouwnaden in de cover, vouw je de makkelijk tot een standaard. Mageneten in de hoes zorgen er voor dat de verschillende kanten aan elkaar plakken. Zo blijft hij in deze vorm staan en heb je geen aparte standaard meer nodig wanneer je de e-reader neer wilt zetten. Houd er wel rekening mee dat de cover op deze naden wat sneller zal slijten, omdat het materiaal hier dunner is.

Deze Sleepcover van Kobo is van hoge kwaliteit, erg praktisch en beschermd de Kobo Libra 2 goed. En de naam zegt het eigenlijk al: wanneer je de cover dichtklapt gaat de e-reader in slaapstand. Sla je hem weer open, dan ontwaakt de Libra 2 automatisch. Een handige bijkomstigheid. Een nadeel van deze hoes is dat je e-reader een stuk zwaarder en dikker wordt. Maar functioneel is hij zeker en ook met deze cover ligt hij nog steeds goed in de hand.

Zeer tevreden

Na het lezen van deze review zal het waarschijnlijk geen verrassing meer zijn dat we super blij zijn met deze e-reader. Een minpunt hebben we nog niet kunnen ontdekken (en mocht dat in de toekomst wel zo zijn zullen we dat hier melden). De Kobo Libra 2 is nu al zo veel gebruikt, ook door onze kinderen, dat we niet meer zonder kunnen. Of eigenlijk wel kunnen, maar dit niet meer willen omdat het ontzettend veel ruimte scheelt. Dat geldt helemaal voor wanneer we op reis of vakantie gaan: deze e-reader staat vanaf nu dan ook bovenaan op onze inpaklijst.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *