Denemarken en dan met name Jutland, blijft wat ons betreft een prachtige bestemming. Of het nu voor een week vakantie is of een rondreis van een paar weken, je zult je geen moment vervelen. De prachtige brede stranden, ruige kustlijnen, historische steden en gezellige dorpjes; Denemarken is een veelzijdige bestemming. En vergeet vooral Legoland niet, het eerste waar kinderen waarschijnlijk aan denken als het woord Denemarken horen. Wat wij zelf vooral prettig vinden is de rust en gemoedelijkheid die je er ervaart. Dus ga zeker een keer op ontdekking in Jutland en ervaar de Deense ‘hygge’ zelf!

Met onderstaande 11 tips (kidsproof) gaat dat zeker lukken.

Noord-Jutland

De Vikinggraven bij Lindholm Hoje

De grootste historische bergraafplaats in Scandinavië die dateert uit de tijd van de Vikingen is te vinden in Noord-Jutland: Linholm Hoje. Zo op het oog een wirwar van keiën, maar niets is minder waar. Zie je de verschillende patronen? Een cirkel/ovaal werd gebruikt voor het graf van een vrouw, voor mannen werd een driehoek (vorm van een schip) gebruikt en krijgers werden begraven onder een heuvel met daaromheen een cirkel van stenen. Op de heuvel werden dan vuurstenen blokken neergelegd. We leerden het hier allemaal. Op deze 42 meter hoge heuvel liggen maar liefst 700 graven, verspreid in het groene gras. Een indrukwekkende plek, waar veel te leren valt over het leven en de dood van Vikingen. De grafheuvel is gratis te bezoeken. Wil je nog meer weten over Vikingen en hoe zij omgingen met de dood, bezoek dan zeker ook het naastgelegen museum (tegen betaling). Leuk en interessant voor jong en oud.

De kalkstenen rotsen van Bulbjerg

Bulbjerg is een kalkstenen rotsformatie aan het Skagerrak (gedeelte van de Noordzee tussen Noorwegen, Zweden en Denemarken) waarvan de onderste lagen maar liefst 65 miljoen jaar oud zijn. Het is de enige vogelklif in Denemarken, dus wil je vogels spotten dan zit je hier zeker goed (voor- en najaar). De Bulbjerg was voor de Vikingen een belangrijke plek: het was een oriëntatiepunt voor schepen die richting de Noordzee voeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit punt gebruikt als radarpost. De bunker die destijds werd gebouwd staat er nog steeds. De Bulbjerg heeft een hoogte van 47 meter en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn. We bezochten ook het lager gelegen strand, wat we misschien nog wel mooier vonden. Zo’n idyllisch plaatje. En wat een indrukwekkend dat er ook nog een helikopter van het leger rondvloog, op enkele meters afstand. Heel bijzonder.

Rubjerg Knude Fyr: een vuurtoren met beperkte houdbaarheidsdatum

Omgeven door niets anders dan fijn zand, steekt hij met kop en schouders boven het woeste duinlandschap van Lønstrup Klint uit: de vuurtoren van Rubjerg Knude (Rubjerg Knude Fyr). Blootgesteld aan de elementen, heeft de vuurtoren het op de deze plek alles behalve makkelijk. Het zand van de bewegende duinen sluit de toren steeds verder in en de woeste golven van het Skaggerak beuken langzaam maar gestaag de wanden van de 60 meter hoge klif waarop de vuurtoren staat, weg. Maar met een beetje hulp staat het robuuste gebouw staat nog steeds fier overeind. Nog wel… Hoe het precies zit lees je hier: Rubjerg Knude Fyr.

Råbjerg Mile: de Sahara van Denemarken

Afgelopen zomer vulden we onze zakken en schoenen met fijn duinzand. Zand van Råbjerg Mile om precies te zijn. Råbjerg Mile, gelegen in Noord-Jutland tussen Skagen en Frederikshavn, is met een oppervlakte van ongeveer 2 km² de grootste wandelende duin van Denemarken en Noord-Europa. Een uniek landschap en met recht de Sahara van Denemarken genoemd. Wát een zand! Lees onze blog over Råbjerg Mile voor meer informatie.

Oost-Jutland

Wandelen op schiereiland Helgenaes

Schiereiland Helgenaes vonden wij qua natuur misschien wel het mooiste gedeelte van Oost-Jutland. We maakten hier een prachtige wandeling door het heuvelachtige, groene landschap. De route die wij liepen had een afstand van 3.2 kilometer en is daardoor voor gezinnen ook echt een aanrader (je kunt geen buggy of wandelwagen meenemen). Het pad start bij de witte vuurtoren en gaat via het kiezelstrand de heuvels in richting radartoren Tyskertarnet. Deze toren werd in WOII door de Duitse marine gebruikt om aanvallen van de vijand tijdig af te slaan. Vandaag de dag is het een mooi uitkijkpunt over de zee en het glooiende landschap, vanaf de toren heb je een 360 graden uitzicht. Met een beetje geluk kun je vanaf hier ook zeehonden en bruinvissen spotten. Tussen Deense ‘bos runderen’ en een enkele felgekleurde groene hagedis, liepen we weer terug naar de vuurtoren. Vlak voordat we weer op het kiezelstrand kwamen zagen we nog een tweetal bunkers en een luchtafweergeschut. De kinderen vonden dat natuurlijk geweldig. Al met al een erg mooie, afwisselende wandeling.

Kasteelruïne Kalo

Ook een leuke wandeling in Oost-Jutland, is de 3 kilometer lange route die je naar Kasteel Kalø brengt. De wandeling op zich is misschien wat saai, omdat je heen en terug over hetzelfde pad loopt. Maar de omgeving, het uitzicht en de ruïne maken het zeker de moeite waard. Bij laagwater kun je voor de afwisseling lekker struinen door het water en schelpjes zoeken. Het is een hobbelig, ongelijk pad van keien. Een wandelwagen kun je dan ook maar beter niet meenemen. Deze kasteelruïne is te vinden in Nationaal Park Mols Bjerge; een prachtig natuurgebied. Het heldere zeewater, de blauwe luchten en groene heuvels… echt genieten. We zagen zelfs zeehonden in de baai van Kalø. Wat een bonus!

Deense hunebedden

Wij verbleven in een huisje in Fjellerup, vanaf daar was het een paar minuten rijden naar Stendysserne ved Tustrup: in het veld gelegen hunebedden en grafheuvels van zo’n 5200 jaar oud. Aangezien wij uit Drenthe komen, waar vrijwel alle hunebedden van Nederland te vinden zijn, vonden we het best speciaal om deze plek te bezoeken. Een korte wandeling van een paar honderd meter door het bos en langs een beekje, kom je in het veld waar de graven liggen. Ben je in de buurt dan is dit zeker een interessante plek om te bezoeken. Moet je er een uur voor rijden dan valt het je misschien tegen, want heel veel is er niet te zien. Dat gezegd hebbende: wat er wel te zien was vonden wij heel bijzonder.

Tip: deze plek ligt vlakbij Fjellerup strand, waar je in de zee kunt zwemmen en krabbetjes kunt vangen.

Zuid-Jutland

Legoland Billund

Toen de kinderen hoorden dat we naar Denemarken zouden gaan, ging het dak er af.  Want Denemarken, dat ligt in Legoland toch? Ik reken het goed… In de ogen van de meeste kinderen zijn beiden onlosmakelijk met elkaar verbonden. We bezochten het park twee dagen en hadden de tijd van ons leven. Wat een mooi park! Je leest alles over ons bezoek aan Legoland in deze blog: Legoland Billund: een prachtig attractiepark voor het hele gezin.

Op safari in Givskud Zoo

Ben je in het zuiden van Denemarken, bezoek dan zeker ook Givskud Zoo. In dit park kun je op safari met je eigen auto en sta je zo maar in eens oog in oog met een leeuw! Door het hele park zijn ook mooie speeltuinen geplaatst, waar kinderen zich zeker zullen vermaken. Benieuwd wat voor dieren wij spotten? Lees dan het blog ‘Met kinderen naar safaripark Givskud Zoo‘.

Met je auto het strand op

In Denemarken kun je op een aantal plaatsen met je eigen auto het strand op rijden. Een heel bijzondere ervaring! Zo raar wanneer het asfalt over gaat in fijn geel zand en je vervolgens helemaal naar de zee kunt rijden. Wij deden dit op het strand van onder andere Blokhus en Rømø: Met je auto het strand van Rømø op.

Krabben vangen

Zeg je Denemarken, dan zeg je krabben vangen. Dagen lang probeerden we ze te vinden en te vangen. Allereerst probeerden we het met een stok, waaraan we een touw met wasknijper bonden. Aan de wasknijper deden we vervolgens spek (ham en salami kan ook). Het idee was dat de krabben hier op af zouden komen rennen zodra ze het vlees zouden ruiken. Want dat lazen we overal. Helaas… in al die dagen hebben we geen krab gevangen met deze methode. We zagen ze zelfs niet. Een simpel visnetje werkte beter. Door deze heen en weer te bewegen in zeewier, kwamen er af en toe krabbetjes tevoorschijn die we dan snel konden opscheppen. Krabben vangen staat garant voor uren spanning en plezier. Uiteindelijk hebben we een paar (kleine) krabbetjes, een zeester en heremietkreeft gevangen én een zee-appel gevonden. Super leuk. Heb je een krab gevangen, laat hem dan altijd weer op dezelfde plek vrij en laat ze niet te lang in je emmer zitten.

Tip: probeer krabben te vangen bij laag water, zoek tussen zeewier en bij palen van steigers. Ze zitten ook vaak verstopt onder rotsen/stenen. Mocht je er zeker van willen zijn dat je wat vangt, dan kun je op bepaalde plekken ook onder begeleiding van een natuurgids krabben vangen. Vaak is dit gratis.

Deens ijs met veel lekkers

Onze laatste tip is vooral een hele lekkere: eet een Deens ijsje met ‘guf’. Guf betekent ‘snoep’ of ‘iets lekkers’. Dit wordt bovenop je ijs gedaan. In ons geval een merenguemengsel met aardbeiensmaak. Soms worden bovenop deze ‘room’ ook nog chocolaatjes en winegums gedaan. Een hele maaltijd dus, want ook met het ijs wordt niet zuinig omgesprongen. We aten zelden ijs dat zo lekker romig is!

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *