De zwoele lucht van de Mistral laat de hoge, slanke naaldbomen gestaag heen en weer zwiepen. De groene naalden steken af bij de helderblauwe hemel, ontelbare dennenappels er tussen als zwarte balletjes; de krachtige noordelijke wind laat de toppen ruisen. De warmte van de zon, in combinatie met het hars in de bomen, leidt tot een zoete geur die continue in de lucht hangt. En het is diezelfde warmte die de Cicaden laat zingen, of zoals ze hier in de Provence zeggen: “Lou Souleu me fay canta” (de zon laat me zingen). Hét geluid van een zomerse dag in Zuid-Frankrijk, waar de kinderen zich prima vermaken met het zoeken naar enorme dennenappels, zwemmen en het eten van ijsjes.

De vlammende aarde van Roussillon

De gele zonnebloemen, groene wijngaarden en paarse lavendelvelden, met in de verte het bergmassief van de Luberon; het is een prachtig gezicht. Toch zijn het niet deze kleuren die het uitzicht zo bijzonder maken, die eer gaat naar de vele oranjerode rotsen die in gebied te vinden zijn. Veroorzaakt door de aanwezigheid van oker in de bodem, kleuren zij het landschap van de Luberon op unieke wijze. Zo uniek dat ik me nog veel dingen herinnerde van mijn eerste bezoek aan dit prachtige gebied, dat al ruim 20 jaar geleden is. Een indrukwekkende bestemming dus, die ik mijn kinderen zeker niet wilde onthouden en waar ik zelf nog heel graag weer een keer naar toe wilde.

Op een van de vele okerrotsen in het gebied is het schilderachtige dorp Roussillon te vinden, aangemerkt als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle straatjes en haar rode huizen met lichtblauwe luiken zijn volledig in harmonie met de kleuren van de omgeving, die vanwege de gelijkenissen met de kleuren van de Amerikaanse Colorado Canyon ook wel ‘Colerado Provencale’ genoemd wordt. Gezien de ligging bestaat het dorp vooral uit trappetjes en steile straten. Maar het klimmen wordt beloond met een prachtig uitkijkpunt over de omgeving.

Het Okerpad

Aan de rand van het dorp is een spectaculaire waaier van rode rotsen te zien, slechts een voorproefje op Le Sentier des Ocres, het Okerpad, dat vanaf hier te bewandelen is. Het oker rood van de bergen, het groen van de bomen en het blauw van de lucht vormen een perfect trio. Een lange houten trap, door het fijne stof volledig rood gekleurd, brengt je bij rode pieken, scherpe kammen en kliffen van oker. Ze laten de aarde vlammen. Op sommige plekken neigen de rotsen naar oranje en geel en wanneer het licht van de ondergaande zon deze plek met haar laatste zonnestralen verlicht, kan daar zelfs nog de kleur paars aan toegevoegd worden. De kleuren veranderen met de minuut: een prachtig en indrukwekkend kleurenspektakel.Vanaf dit centrale, meest spectaculaire deel, starten via een ijzeren brug twee wandelroutes. De wandelingen, respectievelijk 35 en 50 minuten, voeren over rode zandpaden door een landschap dat in een ver verleden gecreëerd werd door de zee. Een ver, ver verleden. Want wanneer je over de stoffige bospaden wandelt, in de brandende Zuid-Franse zon, lijkt de aanwezigheid van water wel heel ver weg.

Voor (kleine) kinderen is het hier één groot feest. Van onder tot boven gehuld in het fijne oranjerode poeder, dat er overigens niet gemakkelijk afgaat vanwege het aanwezige pigment, passen de meeste van hen aan het einde van de wandeltocht perfect in de kleurrijke omgeving. Gelukkig is er even buiten het park een kraantje te vinden.

Indrukwekkende bonus

In Rustrel, slechts 30 minuten rijden van Roussillon, zijn de rode terrassen, rotswanden en pieken nog grootser. Het is even lopen om bij de “Sahara” te komen, zeker midden op de dag met een brandende zon en een temperatuur van 35 °C, maar de moeite wordt beloond. Al gaande wordt het onderweg steeds roder, met de Sahara als middelpunt: een indrukwekkend groots plein van oranje bergen, rode pieken en witgelige rotswanden. Vanaf hier kun je meerdere wandelingen maken, die verschillen in lengte en zwaarte.

Tip > Wat erg leuk is om te doen: vul een glazen potje of plastic flesje met het gekleurde zand. Wanneer je steeds een andere kleur zand in het potje / flesje doet, zullen de verschillende laagjes tot een leuk eindresultaat leiden. Heb je meteen een leuk souvenirtje!

Praktische informatie

Le Sentier des Ocres: volwassenen betalen € 2.50, kinderen tot 10 jaar mogen gratis mee. Parkeren in Roussillon kost € 2. Om de grootste drukte voor te zijn, kun je het pad het best voor 10.30 uur bewandelen. Daarna neemt de drukte (en hitte) snel toe. Hetzelfde geldt voor Rustrel, waar je alleen € 5 betaalt voor het parkeren. Via de route “Les Ocres à vélo” is ook mogelijk om het kleurrijke landschap van de Luberon op de fiets te ontdekken.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *