Waar we ook heen gaan, of dat nou een pretpark is, een grote stad of wandelen in de natuur, we gaan nergens heen zonder een (dag)rugzak. We hebben er dan ook al velen gehad én versleten. Daar hebben we de nodige ervaring door opgedaan en veel van geleerd. Vooral dat er niets vervelender is als een rugzak die niet lekker zit of onhandig is in gebruik. Een goede rugzak is het halve werk! Het kan echter een hele zoektocht zijn om een fijne rugzak te vinden die voldoet aan al je eisen, dat is voor ons niet anders. Het aanbod is groot. We houden daarom altijd onze ogen open wanneer we op nieuwe rugzakken stuiten en waren dan ook meteen enthousiast toen we de Trail 30 wandelrugzak van Deuter kregen om te testen.

Deuter Trial 30

Na ontvangst, hebben we de Trail 30 uiteraard meteen aan een grondige inspectie onderworpen. Zit hij lekker? Hoeveel vakjes zijn er? Wat is de kwaliteit van de stof, ritsen en banden? We keren hem binnenstebuiten. Wat ons meteen opvalt is het gewicht van de rugzak: wat is hij licht (1180 gram)! Alsof er niks op je rug zit; heerlijk. De schouderbanden en heupgordels zijn soepel en zacht. Ze zijn net als het rugpand voorzien van open schuimrubber, wat een ventilerende werking heeft. Daarnaast is er nog een borstgordel. De rugzak zit zowel bij mij als bij mijn man comfortabel op de rug en dat terwijl mijn man 25 centimeter langer is dan ik. Een groot voordeel, want het is natuurlijk ontzettend handig dat we hem allebei kunnen gebruiken en dragen.

Veel opbergvakken

In de backpack zelf zijn twee vakken gecreëerd: naast het hoofdcompartiment is hier nog een smaller, apart gedeelte te vinden. Bruikbaar voor natte was of een waterzak van maximaal 3 liter. Tijdens het reizen gebruik ik dat vak meestal voor mijn laptop, die er met gemak in past. Naast het grote vak heeft de tas nog een aantal andere vakjes waar je spullen in op kunt bergen. Zo zit er aan de zijkant van de tas, over de gehele lengte, een apart vak met ritssluiting. Aan de andere zijde van de Trail 30 bevindt zich een elastisch vak voor het plaatsen van een drinkfles. Op de heupgordel zit een tasje met ritssluiting, een ideale plek voor het opbergen van bijvoorbeeld je telefoon. Dan is er nog de bovenste flap waarmee de rugzak afgesloten wordt. Zowel aan de buiten- als binnenkant van deze ‘deksel’ bevindt zich een vak met ritssluiting, eentje inclusief een clip waaraan je je sleutels kunt vastmaken. Handig!

Overige highlights

De Trail 30 is uitermate geschikt om mee te nemen tijdens (sportieve) wandelingen en wanneer je gaat klettersteigen, waarbij je met behulp van stalen kabels steile rotswanden en afgronden trotseert. Iets wat ons ontzettend gaaf lijkt, maar we gezien de leeftijd van de kids nog niet gedaan hebben. Voor ons wat minder interessant zijn dan ook de riempjes waaraan je wandelstokken, een ijs bijl, helmhouder en karabijnhaken kunt bevestigen. Ze zitten echter niet in de weg en geven de rugzak een stoer en sportief uiterlijk. Wel interessant is de geïntegreerde regenhoes die zich onderin de rugzak bevindt. Niets zo verraderlijk als het weer en dan is het erg handig om altijd een regenhoes bij je te hebben. Bovendien is de rugzak zowel van boven als van voren open te maken. Zelf vind ik het altijd erg prettig dat een rugzak ook van voren open kan en je, zoals bij een koffer, meteen bij al je spullen kunt. Zo op het oog is de Trail 30 dus een mooie, comfortabele en kwalitatief zeer degelijke rugzak, met veel opbergvakken en ruimte (30 liter). Erg prettig aangezien we met z’n zessen zijn. Nu de praktijk nog, we zijn benieuwd!

De Trail 30 in de praktijk

Tijdens onze vakantie in Denemarken kregen we voldoende kansen om de Trail 30 ook in de praktijk uitvoerig te testen. En eigenlijk kunnen we er heel kort over zijn: wat een fijne rugzak. We hadden al gezien dat de rugzak erg ruim is, toch waren we nog verrast hoeveel we er in kwijt konden. Deze tas is daardoor zeker ook geschikt om mee te nemen wanneer je een lang weekend weg gaat. Een ander groot pluspunt is dat de tas zeer comfortabel draagt en prettig aanvoelt. Of je er nou veel of weinig spullen in hebt zitten, de Trail 30 blijft stabiel op de rug zitten dankzij het Delrin U-frame (een gebogen stang in de vorm van een omgekeerde u) in het rugpand. Dankzij het Aircontact systeem zit de rugzak dicht op het lichaam, waardoor je nauwelijks merkt dat je gewicht op je rug hebt. Dat vonden we zelf erg prettig.

Kwaliteit

Dat de rugzak ontzettend licht is, draagt zeker ook bij aan het comfort. Net als de ademende kussentjes op het rugpand: zoals in de beschrijving al beloofd werd, hebben we dankzij dit systeem (air contact) inderdaad geen last van een zweterige rug gehad. Bovendien voelt het zacht aan op de rug. Net als de gevoerde heupgordel en schouderbanden, ook die voelen dankzij de zachte voering prettig aan op het lichaam. Naast comfortabel is het kwalitatief gezien ook een goede rugzak. Dat merkten we onder andere aan de robuuste sluitingen, die makkelijk te openen en sluiten zijn. En aan de ritsen, die van goede kwaliteit zijn en soepel lopen. Onderdelen die je vaak gebruikt en waar je je echt niet aan wilt ergeren. De Trail 30 is dus niet alleen comfortabel, ook met oog op gebruikersgemak scoort hij wat ons betreft erg goed dankzij het gebruik van kwalitatief hoogwaardig materiaal.


Helaas hadden we niet alleen maar mooi weer tijdens ons verblijf in Denemarken. Gelukkig zou het materiaal waarvan de Trail 30 is gemaakt, polyester, volgens de beschrijving waterafstotend moeten zijn. En inderdaad: bij lichte regen bleven onze spullen helemaal droog. Toen het water tegen het eind van een wandeling met bakken uit de hemel kwam zetten, kwam ook de geïntegreerde regenhoes, opgeborgen in een apart vakje onder in de backpack, goed van pas. Wij doorweekt, maar de spullen droog.

Pluspunten 

  • Licht 
  • Ruim 
  • Stabiel op de rug tijdens het lopen/klimmen
  • Ademende kussentjes op het rugpand voelen prettig aan en voorkomen een zweterige rug 
  • Gevoerde heup- en schouderbanden zorgen voor een groot draagcomfort
  • Zowel van voren als van boven te openen 
  • Veel opbergvakken en -vakjes, inclusief zijvak voor een drinkfles 
  • Geïntegreerde regenhoes 
  • Beschikbaar in meerdere kleuren

Minpunten ontbreken

Minpunten hebben we (nog) niet kunnen ontdekken. Het enige dat misschien wat minder handig is, is dat je de heupbanden niet weg kan stoppen. Wil je deze niet gebruiken, dan hangen ze los. Dit hebben we echter niet als hinderlijk ervaren. Daarbij moet ook gezegd worden dat de Trail 30 een wandelrugzak is. Tijdens het wandelen zal je, met oog op het draagcomfort, de heupanden dan ook eigenlijk altijd gebruiken. Mocht je het toch onhandig vinden dat ze los hangen wanneer je ze niet gebruikt, dan heeft Deuter ook rugzakken waarbij de heupbanden wel weggestopt kunnen worden. Wij zijn in ieder geval heel blij met de Trail 30. Zeker voor het wandelen een perfecte rugzak, die we iedereen aan kunnen raden.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Deuter.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *