Tijdens ons verblijf in Friesland waren we voor de laatste dag nog op zoek naar een leuk uitje voor gezinnen. Er was één museum dat door meerdere mensen als tip gegeven werd: Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, een museum over de geschiedenis van de waterstad Sneek en de scheepvaart in Friesland. Vanwege de voorjaarsvakantie werd er ook iets extra’s voor kinderen georganiseerd. Zee Smakelijk. Zo leuk dat zelfs het Jeugdjournaal een kijkje kwam nemen. Enthousiast door alle beelden en verhalen besloten we er zelf ook te gaan kijken.


Scheepvaart en meer

Van Skûtsjesilen tot de Elfstedentocht, van Sneekweek tot de Sneker Waterpoort. In het Fries Scheepvaart Museum komt het allemaal voorbij. Daarnaast is er van alles te zien over de Friese zeemacht en kun je bijvoorbeeld ook prachtig zilverwerk bewonderen, gemaakt door Zilversmeden uit Sneek. Vitrines vol scheepsmodellen, ingerichte ‘stijlkamers’ uit de 18e en 19e eeuw en vele schilderijen geven het museum kleur. Af en toe is er iets wat kinderen kunnen doen, zoals het draaien aan een groot stuurwiel of leren knopen leggen aan de knopentafel. Maar in dit deel van het museum voeren kijken, lezen en niet aanzitten de boventoon.

Vooral voor jongere kinderen kan het daardoor op een gegeven moment wat minder interessant worden. Om dat te voorkomen kun je er voor kiezen om de stickertoer aan te schaffen (voor kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen) of om een schat te gaan zoeken (geschikt voor kinderen die al kunnen lezen, 1 kist is genoeg voor het hele gezin). Het is ook mogelijk het museum te verkennen met een plunderzak: de Viking (gezins)route. Genoeg opties dus om ook dit deel van het museum interessant te houden.


Kindermuseum

Los van deze verschillende speurtochten heeft het Fries Scheepvaart Museum ook nog op een andere manier aan kinderen gedacht: op zolder is namelijk het kindermuseum te vinden. Hier kunnen kinderen van alles doen en ervaren, uiteraard geheel in het teken van de scheepvaart. Zo staat er een Vikingschip waar in gevaren kan worden, is er een zeilboot om in te spelen, kunnen kinderen er games doen en puzzels maken. We leren wat de kracht van een katrol is door onszelf omhoog te trekken en hoe zwaar het eigenlijk is om zelf, net als vroeger, een skûtsje voort te slepen. Erg leuk opgezet, interactief en leerzaam. Er is een speciaal werkboekje te koop (“Ontdek het kindermuseum”), vol opdrachten en activiteiten. In de zomer kun je je eigen bootje maken en meteen uitproberen in de vijver buiten.


Vanwege de voorjaarsvakantie konden kinderen ook deelnemen aan een andere leuke activiteit: Zee Smakelijk. Een route door het museum dat ons van alles liet proeven, ruiken en beleven. Overal in het museum konden kinderen stickers van recepten verzamelen, voor in hun receptenboekje. Maar daar moesten ze natuurlijk wel wat voor doen! Zo bakten we ons eigen Flatbrød bij de Vikingen, vingen palingen bij de palingrokerij, aten potstro/skûtsjesbrij bij de frou van de skûtsjeskipper én gingen bij Beppe op de thee. Ook leerden we alles over de walvis(vaart) en voltooiden de kinderen de matrozenopleiding. Heel erg leuk en wat waren de medewerkers enthousiast.

Praktisch

  • Parkeren kan voor de deur of bij de nabijgelegen parkeergarages Normandiaplen en Boschplein
  • Het Fries Scheepvaart Museum is zeer toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s
  • Entree is inclusief gratis kopje koffie/thee en audiotour
  • Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis

Tip 
> Neem zeker ook even een kijkje bij de Waterpoort. In het museum kom je deze poort, hét symbool van Sneek, overal tegen. Leuk om hem dan ook even in het echt te gaan bekijken. Een prachtig bouwwerk op loopafstand van het museum.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met het Fries Scheepvaart Museum

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *