Witte vliegtuigstrepen in de lucht wijzen de weg naar onze eindbestemming: Schiphol. De bedrijvigheid, volgeladen bagagekarren en voelbare opwinding; voor iedere reiziger een heerlijke plek om te zijn (of je moet vliegangst hebben). Wij bezochten Schiphol zonder vliegplannen, want wist je dat ook zonder vliegticket op zak er veel te zien en beleven valt op de Amsterdamse luchthaven?

Gevulde rugzak voor jonge piloten

Begin de dag bij de informatiebalie of in de winkel Planes@Plaza, hier kunnen kinderen namelijk een gratis rugzakje ophalen. Gevuld met onder andere een plattegrond, een leerzame speurtocht en eigen paspoort zullen ook zij zich zeker vermaken! Ik vermoed echter dat het even zal duren voordat je het tasje daadwerkelijk in handen hebt, aangezien net buiten de winkel een cockpit, landingsgestel en vliegtuigmotor opgesteld staan. Blikvangers die de kids ook zeker niet zullen ontgaan.

Zintuigen te kort

Via vertrekhal 2 kom je op het platform (‘panoramaterras’) waar je de vliegtuigen, die aan de pieren geparkeerd staan, van heel dichtbij kunt bekijken. Kerosinedampen hangen in de lucht, vliegtuigmotoren warmen zich brullend op, bagagewagentjes en pushback trucks rijden af en aan. Dit is het echte vliegtuigleven. Spotters met enorme fotocamera’s houden met militaire precisie de boel scherp in de gaten. Uitgerust met oortjes, verrekijkers en notitieboekjes, laten ze aan een ieder die het horen wil enthousiast weten welk bijzonder vliegtuig zijn opwachting maakt. Laat je niet afschrikken maar doe er je voordeel mee!

Op het Panoramaterras staat ook een vliegtuig van Fokker, Nederlands bekendste vliegtuigbouwer. Stap aan boord van deze wit-blauwe cityhopper en luister mee met de verkeerstoren. Laat je kinderen alle knopjes en schakelaars in de cockpit tellen, los samen raadsels op en neem een kijkje in het bagageruim.

Nog niet genoeg van al het vliegtuiggeweld? Op Schiphol bestaat ook de mogelijkheid om, tegen betaling, een kijkje te nemen achter de schermen: ‘Schiphol Behind the Scenes’. In een bus word je naar plekken gereden waar je anders niet komen mag. De brandweer, sneeuwvloot en grote hangars; je ziet het allemaal tijdens deze leuke en leerzame multimediatour. Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden deze activiteit vooraf te reserveren.

Vliegtuigen spotten

Nergens zie je de vliegtuigen beter dan vanaf het Panoramaterras of één van de spottersplaatsen langs de landingsbanen. Met ruim 450.000 vluchten per jaar, de vele verschillende toestellen en luchtvaartmaatschappijen, kom je ogen en oren te kort. Bij zowel de Kaagbaan als de Polderbaan kun je, afhankelijk van de wind, vliegtuigen van heel dichtbij zien opstijgen of landen. De laatste is een officiële spottersplaats, voorzien van een parkeerplaats en mobiele toiletten. Op sommige dagen staat er ook een snackauto. Dat het hier meestal vrij druk is, zal na voorgaande geen verrassing meer zijn. Gelukkig plek genoeg om de vliegtuigen te spotten.

Schiphol is ook per fiets bereikbaar. Speciaal aangelegde fietspaden leiden je in een mooi rondje (18 km) om de luchthaven en langs spottersplaatsen.

Tips
Parkeer buiten Amsterdam en pak de trein naar Schiphol. Een belevenis op zich!
> Voor kinderen is Restaurant Touch Down een aanrader.
> Op www.schipholjunior.nl komt je kind van alles te weten over Schiphol. Ook de antwoorden van de speurtocht zijn hier te vinden.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *