Met een kustlijn van 120 kilometer, een totale oppervlakte van ruim 1500 vierkante kilometer en meer dan 1900 kalkstenen eilandjes die spectaculair oprijzen uit het smaragd groene water van de Golf van Tonkin, mag Ha Long Bay (Vietnamees: Vịnh Hạ Long) zich met recht een indrukwekkende bestemming noemen.

Ha Long Bay: een populaire bestemming

Deze baai in het noorden van Vietnam, bij de grens met China, werd in 1994 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, in 2000 werd is het gebied op de lijst verder uitgebreid. Vandaag de dag mag de sprookjesachtige baai van Ha Long zich één van de populairste toeristenbestemmingen van Vietnam noemen.

Toeristen komen hier vooral om een boottocht te maken door de baai. Met de zon en een zwoel zeewindje in je gezicht, geniet je vanaf het dek in alle rust van de prachtige omgeving. Ha Long Bay is in alle opzichten indrukwekkend te noemen. Van de bergen die uit het water steken en het helder blauwe water, tot de Chinese houten boten die voorbij varen. Alles klopt in dit plaatje.

Grot vol verrassingen

De meeste eilanden in de baai zijn, vanwege hun steile veelal kegelvormige pieken, onbewoond. Wel zijn er dieren als kippen, apen en leguanen te vinden. Een aantal van deze onbewoonde eilanden zijn hol van binnen, waar enorme grotten te vinden zijn. Wij maken een stop bij de Hang Sửng Sốt Cave : “grot vol verrassingen.” We hebben een uur de tijd om de grot van binnen te bekijken. De steile klim om bij de ingang te komen is best pittig in de warmte, maar zeker de moeite waard! De enorme grot wordt verlicht door lampen met verschillende kleuren, die de stalactieten en stalagmieten er mysterieus en sprookjesachtige uit laten zien.

Vanaf de ingang van de grot hebben we een fantastisch uitzicht over de baai. Het blauwe water met daarin de puntige, rotsachtige eilandjes met groene begroeiing; het is zo een plaatje dat je op ansichtkaarten tegen komt. Floating villages, drijvende dorpjes, drijven tussen de eilandjes. Heel bijzonder.

Drijvende dorpen

Onderweg zijn we al langs een paar van die floating villages gevaren: drijvende vlonders met daarop kleine houten huisjes vormen samen complete dorpen op het water. Er wonen vissers die in de ondiepe wateren verschillende soorten vis en weekdieren vangen. Aan de vlonders zijn ook vierkante reservoirs gemaakt met behulp van netten. In elk reservoir wordt weer een andere soort vis gehouden. Van hele kleine kreeften, blauwe en rode krabben tot kleine haaien en schelpdieren.

De vrouwen uit de drijvende dorpen proberen in kleine houten roeibootjes, volgepropt met water en westerse producten als bier, cola en Pringles, wat extra’s bij te verdienen. De prijzen zijn (uiteraard) ontzettend hoog. Zo betaal je bij hun voor een fles water 40000 Dong, bijna 7x keer zoveel dan op het vaste land (waar je voor een fles water slechts 6000 Dong betaalt). Ze maken dankbaar gebruik van de vele toeristen die hier dagelijks langs varen.

Zwemmen en genieten

Wanneer we bijna bij onze bestemming zijn, het eiland Cat Ba, stopt de boot nog even zodat we kunnen zwemmen. Heerlijk afkoelen en al zwemmend genieten van de prachtige zonsondergang. De laatste zonnestralen kleuren de baai oranje. Niet lang daarna arriveren we in Ben Beo haven op Cat Ba. Vanuit onze kamer hebben we een prachtig uitzicht op de baai en de haven. Wat een boten! Het is inmiddels donker en de vele lichtjes van de boten op het water, weerspiegelen in de zee. De baai van Ha Long is niet alleen mooi vanaf het water, ook vanaf het vaste land is het uitzicht fantastisch.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *