Dagtripjes

Met kinderen naar attractiepark Duinen Zathe: ideaal voor jonge sensatie zoekers


Jarenlang was het mijn favoriete uitje: pretpark Duinen Zathe in Appelscha. De hele dag zonder ouders op pad in het park, rennend van de ene attractie naar de ander. Voor een zesjarige helemaal geweldig natuurlijk.  Voor het eerst in het spookhuis met mijn opa en met mijn armen in de lucht in ‘de rups’, die zich met volle snelheid twee keer door een enorme appel heen at. Ja, ik heb heel wat mooie herinneringen overgehouden aan dit pretpark. Ik was dan ook ontzettend benieuwd wat er van die herinneringen, van toch al weer zo’n 28 jaar geleden, nog in het huidige park terug te vinden zouden zijn.

Attracties

Al snel werd me dat duidelijk. Weinig attracties van vroeger zijn nog in het huidige park te vinden en ook qua opzet heeft het park een metamorfose ondergaan. Het voelt haast aan als een groot stadspark. Het vele groen rondom de attracties en het water midden in het park dragen daar zeker aan bij. De rups, wat mij betreft hét symbool voor Duinen Zathe, is er nog altijd. Erg bijzonder om het felgroene dier nog altijd vrolijk door de reusachtige appel heen te zien racen. Met één verschil: niet ik maar mijn kinderen houden nu hun armen in de lucht!

De verschillende attracties in het park – denk aan een spookhuis, rollercoaster, botsauto’s en zweefmolen – zijn leuk voor kinderen tot een jaar of 10 (ligt natuurlijk ook een beetje aan je kind). De meeste attracties geschikt voor alle leeftijden, voor sommigen geldt een minimale lengte van 90 cm of de eis dat er een begeleider mee gaat. Tussen de attracties vind je ook ‘gewone’ speeltoestellen als schommels en luchtkussens. Altijd een succes.

Rijbewijs voor kinderen

Erg leuk is dat voormalig verkeerspark Assen in Appelscha nieuw onderdak gevonden heeft. Waar je vroeger nog een papieren rijbewijs kreeg, kunnen de kinderen vandaag de dag een echt plastic rijbewijs inclusief pasfoto krijgen. Dit rijbewijs is overigens niet bij de prijs inbegrepen en kost € 2. Zonder rijbewijs mag je ook gewoon, kosteloos, het circuit op. Daarna is het trappen geblazen in de auto’s en wordt je kennis van het verkeer getest op de wegen van het verkeerscircuit. Houd je je niet aan de regels, dan kan het zo maar zijn dat de politieagent je een boete geeft!


All inclusive

Voor 15.50 euro per persoon kun je hier de hele dag spelen, eten en drinken. Onze ervaringen met all inclusive pretparken zijn wat het eten betreft nog niet heel denderend geweest. Maar het eten hier was erg lekker. Knapperige patat, dat uiteraard niet op het menu mag ontbreken. Maar ook fruit, soep en broodjes zijn bij de entreeprijs inbegrepen. Net als diverse smaken ranja, waterijsjes, thee en koffie. Divers, lekker makkelijk en geen gesleep met eigen eten en drinken.

Grootste troef

Van parkeerplaats tot de opzet van het park zelf, in niets lijkt het op het ‘oude’ Duinen Zathe van mijn herinneringen. Wel logisch ook, aangezien het park in 2002 wegens ruimtegebrek in zijn totaliteit werd verplaats. Toch heeft het attractiepark zijn kracht behouden: het is  overzichtelijk en kleinschalig. En dan ook écht kleinschalig: vanaf  het terras kun je zo goed als het hele park overzien. Kinderen kunnen hier dus al vrij snel hun eigen weg gaan en verdwalen is onmogelijk. Overigens kunnen ouders wel mee in de attracties, wel zo gezellig!

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *