In Noord-Groningen vind je op een half uur rijden van de stad, het plaatsje Leens. Nog nooit van gehoord? Wij ook niet! Maar in onze zoektocht naar een nieuw, leuk en geschikt uitje voor het hele gezin, kwamen we uit bij DoeZoo Insektenwereld. De naam beloofd veel goeds, de kinderen hebben het op school net over insecten gehad en ‘doen’, daar zijn we altijd wel voor in. Hup, in de auto dus en op weg naar Leens!

Dieren

Bij de parkeerplaats slaat de twijfel wel een beetje toe. Het oogt hier ietwat onverzorgd en rommelig. Maar we zijn er nu toch, dus laten ons hier niet door ontmoedigen. Via het souvenirwinkeltje komen in het park terecht waar we meteen oog in oog staan met de neusberen. Ze scharrelen rond in hun buitenverblijf, met hun lange neuzen op zoek naar eten. Leuk dat we ze zo goed en van dichtbij kunnen zien. De nieuwsgierige dieren, die het liefst vogelspinnen op hun menu hebben staan, moeten de aandacht van onze kinderen echter wel delen met een loslopende kip die eten van ons hoopt te krijgen. Helaas voor haar hebben we niks om uit te delen.

Terwijl de kip het bij andere mensen probeert, bewandelen wij het ‘uilenpad’. Kerkuilen, steenuilen en oehoe’s houden ons vanuit hun kooien nauwlettend in de gaten. En we komen natuurlijk niet voorbij pratende papagaai Jakko, zonder geluisterd te hebben naar wat hij ons allemaal te vertellen heeft met zijn schelle gekrijs. Dan zien we even verderop een klein hutje, waarin we alles leren over bijen, hommels en honing. Gelokt door de naastgelegen wilde bloementuin, kun je hier in het seizoen de bijen ook echt aan het werk zien. Leuk! Dan zijn de viervoeters aan de beurt. Nee, het is hier inderdaad niet heel groot.

Een nieuwsgierige ezel begroet ons vriendelijk. Gezien het voerderapparaat dat aan het hek vast zit, komt deze vast niet zomaar een kijkje nemen. Hetzelfde geldt voor de schapen een stukje verderop, die hun verblijf delen met konijnen, kippen en kalkoen. Leuk om zo tussen de dieren door te kunnen lopen. Eekhoorntjes zitten verstopt tussen de balderen. Het pad gaat zelfs door een vijver vol vissen. Niet dat die ons pad zullen kruizen, maar de kids willen natuurlijk wel even kijken of de vissen naar ze toe willen komen. Takjes, vingers en veren worden ingezet om de goudgekleurde beestjes te lokken. De vissen blijken een goed excuus om met water te kliederen. Wat is dat toch met kinderen en water?!

 

Spelen

Bij binnenkomst hadden onze kinderen hem (uiteraard) al gezien, het enorme springkussen. Een groot succes en omdat het niet druk is vandaag kunnen ze zich lekker uitleven. Hoe gekker hoe leuker. Naast dit springkussen is er nog een zandbak en schommel, dus echt uitgebreid spelen kan hier niet. Toch is het een leuke toevoeging aan het kleinschalige park, anders ben je hier wel heel snel uitgekeken.

Doe-zolder

Bij de kassa kregen de kinderen een nummertje, waarmee ze op elk gewenst tijdstip een gipsen dier op konden halen. Natuurlijk geheel in stijl, kan er gekozen worden uit dieren als vlinders en lieveheersbeestjes. Wanneer onze jongste toe is aan de fles, hebben de andere kinderen mooi even tijd om hun dierenbeeldjes te verven op de DoeZoo zolder, een ruimte vol leuke dingen om te doen en te bekijken. Zo hangen er verschillende vachten van dieren die je kunt aanraken en vergelijken. Er staan skeletten en vele soorten opgezette dieren. Interessant, maar centraal staat de grote lange tafel vol verfpotjes en kwasten. Lekker verven! In de vakanties zijn er hier trouwens meer activiteiten te doen, zoals het ontleden van een sprinkhaan.

Ontdekken

In Herberg de Wierde, waar de knutselzolder zich bevindt, kun je niet alleen terecht voor een hapje en drankje. Hier zijn ook wandelende takken, vissen, een prachtige vlinderverzameling en python van dichtbij te bewonderen. Tijdens de presentatie mochten de kinderen een egeltenrek aanraken en een vogelspin op hun hand laten zitten. Dat laatste bleek een beetje te spannend, dus hebben we op een afstandje toegekeken. Ook luisterden we naar het ontroerende verhaal over Stinkie, die niet meer wil stinken. Een verhaal over pesten; een belangrijk en moeilijk thema in een kindvriendelijk jasje gegoten. Op het eind mochten de kinderen een echt stinkdier aaien en dat vonden ze toch wel heel bijzonder.

Aandachtspuntje

Vooral onze jongste zoon (destijds bijna 4) heeft het nog regelmatig over DooZoe. Hij vond het erg leuk, maar is dan ook gek op alles wat vliegt, kruipt en pootjes heeft. Ook de andere kinderen vonden het een leuk uitje. Wij delen die mening, op één punt na. Hoewel het park erg leuk is, viel het ons op dat de hokken / verblijven niet overal even schoon waren. Ook stond er veel onkruid, waaronder brandnetels. Niet zo’n handige combinatie met kinderen. En de vele spinnenwebben binnen passen perfect in het thema, maar leken ons ook niet helemaal de bedoeling. Dus daar valt zeker nog winst op te behalen wat ons betreft.

Combinatieticket

Op slechts een minuut of 10 rijden van DooZoe vind je het Zeehondencentrum in Pieterburen. Het is leuk om deze beide uitjes met elkaar te combineren. Beide plekken heb je in een paar uur wel gezien, dus ook qua tijd is het zeker haalbaar. Om te profiteren van korting op de entreeprijzen, kun je op beide locaties een combinatieticket kopen. Benieuwd wat er allemaal te zien en beleven valt in Pieterburen, lees dan ook het blog over ons bezoek aan het Zeehondencentrum.

DoeZoo is vooral leuk en leerzaam als je de presentaties bijwoont, mee gaat met de rondleiding en je kinderen de gipsen beestjes laat verven (of andere aangeboden activiteit). Doe je dat niet dan is het niet veel meer dan een uitgebreide kinderboerderij en sta je binnen een uur weer buiten. En dat zou jammer zijn, toch?

Tekst en fotografie: 4kidsopreis 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] Ontmoet bijzondere dieren in Insektenwereld DoeZoo […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *