Dagtripjes

Rijksmonument Waterloopbos: wandelen tussen bijzondere ruïnes

Onlangs bezochten wij het Waterloopbos in Marknesse, Flevoland. Een heel bijzondere, haast magische plek. Het is namelijk niet zomaar een bos: dit natuurgebied is ontstaan op het voormalig proefterrein van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. Vandaag de dag zijn hier ruïnes van ruim 30 schaalmodellen van beroemde waterwerken te vinden, verscholen tussen de bomen en planten van het Waterloopbos.

Struinen tussen ruïnes

Jarenlang deed men op dit terrein onderzoek en werd met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid nagebootst. Om te kijken hoe water zich gedraagt in bepaalde omstandigheden en wat de werking ervan is op verschillende bouwwerken en de natuur. Bekende bouw- en waterwerken vinden hier dan ook hun oorsprong. Zo zijn de Deltawerken hier ontworpen, maar ook de havens van onder andere Rotterdam en Bangkok. Een uniek concept, waar vanuit de hele wereld een beroep op is gedaan. Om tussen de schaalmodellen van zulke bekende en voor mens/dier belangrijke waterwerken te wandelen voelt heel speciaal.

Het Waterloopbos: een prachtig polderbos

In het Waterloopbos draaide het dus altijd om water. Misschien dat de natuur daarom zo weelderig heeft kunnen groeien hier. Dankzij het vele water dat hier in de vorm van bassins, slootjes, watergoten en kanalen de natuur van vocht voorziet. Los van de bijzondere historische bouwwerken, is dit prachtige polderbos (en omgeving!) zelf ook zeker een bezoek waard.

Verschillende gemarkeerde routes leiden je langs de bijzondere modellen, waar informatiebordjes en -panelen je een kijkje geven in de geschiedenis. Het is een heerlijke plek om in alle rust rond te dwalen tussen de varens, wilgen en het mos. Of te spelen met het water, op de plekken waar dit mogelijk én veilig is. En met een beetje geluk spot je zelfs een ijsvogel!

Wandelroutes Waterloopbos

  • Deltawerkroute – 1.1 kilometer (geel)
  • Havenroute – 3 kilometer (wit)
  • Waterlooproute rolstoelpad – 3,3 kilometer (paars)
  • Wendelbosroute – 8.3 kilometer en in te korten naar 5,4 kilometer (blauw)
  • Stroomgootroute – 1 kilometer (groen)

Speciaal voor kinderen is er nog de Route van OERRR . Om deze 3 kilometer lange avonturenroute te lopen , volg je de witte routepijltjes van de Havenroute. Onderweg kom je blauwe bordjes tegen van de Route van OERR, met daarop een nummer. Deze nummers verwijzen naar opdrachten die beschreven staan in een opdrachtenwaaier, te verkrijgen bij Paviljoen Het ProefLab (3,50 euro voor OERR-leden, 5 euro voor niet-leden).

Het Waterloopbos: praktische informatie

  • Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (Flevoland) / Paviljoen Het ProefLab (hier kun je wat eten/drinken en naar het toilet).
  • Parkeren kan op P1 Waterloopbos of P2 De Werkplaats (gratis).
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • Er zijn 2 (drempelvrije) routes voor mindervaliden, uiteraard ook ideaal voor gezinnen met een buggy of wandelwagen, van respectievelijk 1,8 en 3,3 kilometer.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *