Dagtripjes

Met kinderen naar het Venetië van het Noorden: waterpret in Giethoorn

Water klotst zachtjes tegen de boot, die geruisloos door het water glijdt. Felgekleurde hortensia’s worden kleurrijk weerspiegeld in het water, met op de achtergrond de sfeervolle boerderijen en vele bruggetjes. Vanaf de boot is het dubbel genieten van de prachtige natuurgebieden, de picknick op het centraal gelegen eiland smaakt extra lekker en wie wil er nou geen ijsje halen bij een echte ijsjesboot? Ja, één van onze favoriete uitstapjes op een zonnige dag is zonder meer het prachtige Giethoorn.

Schilderachtige omgeving

Zonder vaarbewijs kun je hier namelijk een fluisterboot huren. Deze stille, milieuvriendelijke boot, ook wel elektroboot genoemd, is makkelijk te bedienen en heel stabiel. Ideaal dus als je met kinderen het water op gaat. Op een drukke dag is het vooral bij vertrek wel even goed uitkijken aangezien niet iedereen over even goede stuurmanskunsten beschikt, maar eenmaal buiten Giethoorn vaar je de rust te gemoed. Schapen en koeien staan rustig grazend langs de kant van het water in de uitgestrekte graslanden. Kleine molentjes sieren het landschap, idyllischer wordt het niet. Vertel je kinderen alleen niet dat de zwemvesten over fluitjes beschikken…


In Giethoorn zelf zullen ze meteen opvallen: de vele boerderijen met hun karakteristieke “kameeldaken”.  Deze eigenaardige bouwstijl kent echter een logische verklaring: het achterhuis moest namelijk hoger zijn dan het woongedeelte, met het oog op de hooiopslag. Maar vooral wanneer het woonhuis van bescheiden afmetingen is, kan het achterhuis er reusachtig hoog uitzien. De boerderijen zijn alleen te bereiken via de kleine houten bruggetjes waar onder door gevaren wordt; vergeet niet af en toe te bukken!

Vakantiegevoel

Wanneer je de boot voor de hele dag huurt, heb je de tijd aan jezelf. Heerlijk! Vaar daarheen waar jullie dat willen en ga van boord wanneer je wilt om lekker te picknicken of te zwemmen. Wel even opletten: in de natuurgebieden van Nationaal Park Weerribben-Wieden mag je niet overal aanmeren / uitstappen. Het grote meer waarop alle routes uitkomen, de Bovenwijde, lijkt misschien wat spannend wanneer je (kleine) kinderen aan boord hebt. Maar schijn bedriegt. Het meer is erg ondiep en zeker volwassenen kunnen overal prima staan. Onze oudste zoon, toen nog geen zwemdiploma’s, vond het prachtig om in het water te drijven met zijn zwemvest en door de boot voortgesleept te worden. En zelf de boot besturen is natuurlijk helemaal leuk!


Aan het grote meer vind je een Paviljoen waar je wat eten of drinken kunt. Maar het is natuurlijk ook leuk om te picknicken op het eiland midden in het meer. Op een drukke dag kan het hier wel lastig zijn om een plekje te vinden en je moet niet vies zijn van een beetje eendenpoep. Er is hier een toilet en op zonnige dagen komt de ijsjesboot langs. Mocht je die gemist hebben, dan kom je hem vast al varend nog wel tegen. Of je zet zoals wij de achtervolging in, want je kunt Giethoorn natuurlijk niet verlaten zonder een ijsje te hebben gekocht die van een échte ijsjesboot komt!


Geen zeebenen?

Ook wanneer je niet zo van varen houdt, is hier genoeg te doen. Zo zijn er hier meerdere leuke musea te vinden en is er een pottenbakkerij. Breng wanneer je tijd hebt zeker ook een bezoek aan een puntwerf: hier kun je zien hoe de originele Gieterse vaartuigen, de punter, gemaakt worden. Erg leuk! En wil je wel het water op maar durf je het zelf niet aan, dan kun je ook nog met één van de vele rondvaartboten mee. Kortom, dit “Venetië van het Noorden” is wandelend of varend een dorp dat je gezien moet hebben.

Tips
> Neem een grote doek mee voor wat schaduw aan boord (bijvoorbeeld een hamamdoek of grote hydrofiele luier)

> In het hoogseizoen is het aan te raden vooraf een boot te reserveren

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *