Een oude kas midden in het veld en een klein parkeerterrein, van buiten lijkt het niet echt op een dierentuin. Toch wijst het spandoek bij de ingang erop dat we goed zitten. Terwijl we naar de ingang lopen worden we begroet door twee prachtige papegaaien. En al snel blijken zij niet de enige bewoners van dit voormalige tuincentrum, waar we van de ene in de andere verrassing vallen. Opossums, vlinders, (roof)vogels, stokstaartjes, aapjes; we kwamen ze allemaal tegen in het knusse en prachtig ingerichte Texel Zoo.

Tropische tuinen

Ons avontuur start in de vlindertuin, waar we gewapend met een vlinderzoekkaart de tropische wereld in duiken. We zien de meest mooie vlinders voorbij fladderen, eentje durft zelfs op ons te gaan zitten. Zo kunnen we hem nog beter bekijken. In een speciaal ingericht hoekje ontdekken we een indrukwekkende hoeveelheid poppen. We hebben geprobeerd ze te tellen, maar waren al gauw de tel kwijt. Koi Karpers en schildpadden zwemmen hier rustig rond in het water, vele kleurrijke orchideeën staan als echte blikvangers tussen al het groen en de toepasselijke houten bankjes nodigen uit om even rustig te gaan zitten. Een heel rustgevende en sfeervolle plek.

Nadat we bijna alle vlinders op de kaart hebben weten te vinden, vervolgen we ons pad naar de volgende tropische tuin: de Lorituin. De kleine, opvallend gekleurde en zeer actieve vogels vliegen continue rakelings langs ons. Hun schelle, harde gekrijs en onderlinge ruzietjes maken indruk op de kinderen. Toch durft de jongste een cupje nectar vast te houden en landt er al snel een Lori op zijn hand. Met behulp van zijn borstelvormige tong (dat het eten van nectar, stuifmeel en zacht fruit mogelijk maakt), heeft het beestje de nectar binnen no-time opgedronken. Geef tijdens het drinken het cupje trouwens niet door aan iemand anders, want dat leverde ons een flinke beet op. Hij dacht vast dat we het lekker zoete drankje van hem af wilden pakken…

Nadat het bakje nectar tot de bodem is leeggedronken, laten we Lori’s van de Blauwe Bergen achter ons en gaan naar binnen bij de vogeltuin. Ook de exotische vogels laten van zich horen, maar het vrolijke gekwetter klinkt een stuk aangenamer dan het gekrijs van hun voorgangers. Sommige vogels lopen en vliegen los in het rond, waardoor we wederom heel dicht bij de dieren kunnen komen. Erg leuk, omdat we ze zo extra goed kunnen bekijken.

Schattige klauteraars

Na al het vliegende geweld, komen we vervolgens in een heel ander verblijf. Hier bevinden zich echte klauteraars. Als eerst spotten we twee Witoorpenseelaapjes, een hele mond vol maar wel een heel toepasselijke naam. Met de witte plukjes haar aan de zijkant van hun hoofdjes, zien ze er een beetje uit als verstrooide professortjes. Ze blijven lekker veilig tussen de bladeren zitten en houden ons goed in de gaten. Dan komt de Opposum ineens behendig vanuit een boom omlaag lopen en laat zich aan ons zien. Wat een schitterend dier. Met zijn dikke, mooi gekleurde vacht en grappige kraaloogjes en oren, favoriet bij onze kinderen. Om over dat roze neusje met snorharen nog maar te zwijgen.

Roofvogels

Buiten wachten ten slotte nog de roofvogels. Via een tussenruimte, waar de stokstaartjes zich bevinden, komen we bij de verblijven waar de uilen en andere roofvogels zich schuil houden. Verrassend veel exemplaren, de één nog mooier dan de ander. Dankzij de informatiebordjes aan de verblijven, leren we alles over onder andere de Geelkop Caracara (blijft leuk om uit te spreken), de Sneeuw- en Maskeruil en de Kookaburra, ook wel lachvogel genoemd. Het geluid dat deze vogel maakt lijkt inderdaad op menselijk gelach, maar elke keer als we terug lopen stopt hij er weer mee. Niet alleen een leuke lach dus, maar ook een echte grappenmaker!

Eenmaal weer in de ruime entreehal, waar je terecht kunt voor een kop koffie, ijsje of leuk souvenirtje, kijken we terug op een zeer geslaagd en vooral verrassend uitje. Giraffen en olifanten zal je hier niet tegen het lijf lopen, maar deze knusse dierentuin laat je kennis maken met de wat kleinere dieren van het dierenrijk, van heel dichtbij. Lori’s op je arm. Een vlinder op je neus. Een leuke roofvogelshow. Dát is Texel Zoo!

Tip
> Check van te voren even hoe laat de roofvogelshow begint, zodat je deze niet mist of er heel lang op moet wachten

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met VVV Texel.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *