Aardmannetjes die zich overdag schuilhouden en ’s nachts tot leven komen om te dansen in het maanlicht. Dat is misschien nog wel de beste omschrijving wanneer je het over Sommeltjes hebt. Deze mythische wezens uit Texelse volksverhalen kunnen veranderen in dieren en zichzelf onzichtbaar maken. Maar komen ze in de zon, dan verstenen ze. Overdag zal je ze dan ook niet snel tegenkomen. Toch is er in het bos De Dennen, in de Texelse duinen, door Staatsbosbeheer een kindernatuurpad uitgezet geïnspireerd op deze kleine wezentjes: het Sommeltjespad.

Nieuwsgierig naar deze kleine wezentjes gingen we op pad. Maar helaas, alle Sommeltjes hielden zich ondanks de bewolkte dag goed verborgen! Wel zagen we verschillende versteende exemplaren en dieren waarvan we vermoeden dat het stiekem Sommeltjes waren. Toepasselijk gemarkeerde paaltjes leidden ons over heideveldjes en door het bos, waar we dennenappels zochten en dikke takken achter ons aan sleepten; onderweg is er genoeg plek om zelf op ontdekking te gaan of om een hut te bouwen tussen de bomen.

Kunst voor en door kids

We kwamen de kleurrijkste dingen tegen onderweg. Zo hingen er prachtig beschilderde vogelhuisjes, lagen overal mooi versierde stenen (neergelegd door kinderen) en konden we zelfs in een heel bijzonder vogelnestje kijken door middel van een spiegel.  Af en toe zagen we een stenen Sommeltje dat zich schuilhield tussen de bomen. Goed verstopt, maar ondanks dat niet weten te ontkomen aan de zon. We passeerden uit hout gesneden dieren en liepen zelfs een levensgrote kabouter tegen het lijf.

Tegen het einde van de route kwamen we bij de Takkenbosweg. Voor ons werd een oma meegetrokken door haar kleinzoon, die haar bemoedigende woorden toesprak: “Kom óóóm, je kan het.” Nou, dan kunnen wij het ook! Boomstammen met gezichtjes in allerlei vormen en maten stonden langs het pad opgesteld. Grappig, gek en soms een beetje eng, maar gelukkig bleven ze allemaal op hun plek staan. Zowel de oma als wij kwamen er zonder kleerscheuren vanaf…

Ik kan er nog langer over doorgaan, maar dit is eigenlijk gewoon een pad dat je moet ervaren, beleven. Dus ben je op Texel met (jonge) kinderen, trek dan zeker een uurtje uit voor het Sommeltjespad in de De Koog.

Tip
Beschilder en/of versier van te voren een steen zodat je deze achter kunt laten in het bos!

Praktische informatie

Het Sommeltjespad is te vinden in het plaatsje de Koog, aan de Pelikaanweg. De route is met slechts 1,5 kilometer goed te doen voor jonge kinderen en is ook geschikt voor wandelwagens / rolstoelen.  Leuk voor kinderen tot een jaar of 8-10. Parkeren kan langs de weg (gratis).

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

 

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *