Dagtripjes

Op zoek naar de herfst tijdens de seizoensspeurtocht in Nationaal Park Veluwezoom

Gewapend met een schoudertas vol leuke spullen en opdrachten, van de seizoensspeurtocht van OERR, verkenden we tijdens de herfstvakantie het heuvelachtige bos van de Veluwezoom. Lekker struinen over de met eikels, kastanjes, beukennootjes en geeloranje gekleurde bladeren bezaaide bospaden. Een heerlijke herfstwandeling, waar we op zoek gingen naar de herfst en alles wat daar bij hoort.

OERR seizoensspeurtocht ‘Herfst’

“Welkom in de herfst; het seizoen van mooie kleuren, wind, vallende bladeren, boomvruchten en paddenstoelen.”

Met deze tekst beginnen we aan de herfstspeurtocht van OERR / Natuurmonumenten. Vanuit bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, start ons avontuur. In het boekje dat we hebben meegekregen lezen we eerst wat er allemaal bij de herfst hoort en proberen zelf ook dingen te verzinnen die er bij dit seizoen horen. Vallende bladeren, paddenstoelen, rooklucht van houtkachels, warme chocolademelk, modder, regen en wind.

Onze kinderen zijn lekker op dreef, dus het duurt even voor we daadwerkelijk op pad kunnen en op zoek kunnen gaan naar het eerste bordje waarop (in ons geval) ‘herfst’ staat. Laat deze nou net bij de een hele leuke speeltuin staan… Nog even snel klimmen en klauteren en dan kan de speurtocht dan toch écht beginnen.

Leuke en leerzame opdrachten

De opdrachten onderweg maken de wandeling extra leuk voor kinderen. Zo kijken we met een spiegeltje onder paddenstoelen, om te zien hoe dat er uitziet. We tekenen spinnenwebben in het zand nadat we ze eerst gezocht én gevonden hebben. In het bos bouwen we een hut van takken en we planten een beukennootje met het schepje dat we hebben meegekregen.

De kinderen hebben ook allemaal een papieren zak meegekregen, waarin ze onderweg allerlei verschillende boomvruchten en -bladeren verzamelen. De bladeren waarvan we de naam niet weten, zoeken we op met behulp van de opzoekkaart uit de tas. Deze speurtocht is dus niet alleen heel leuk, hij is ook erg leerzaam. We leren echt van alles over het seizoen ‘herfst’.

Natuurbeschermers

Er zit een duidelijke opbouw in de speurtocht. Eerst nadenken over de herfst, wat voor gevoel roept dit seizoen op, wat doen dieren in de herfst, wat gebeurd er met bomen en planten. Dan lekker op pad en onderweg van alles zoeken. En het leukste: met alle verzamelde spullen kun je thuis dan een herfstmobiel maken. Hoe leuk is dat! Goed over nagedacht.

De wandeling is ongeveer 2,5 kilometer, Waar je zo’n anderhalf tot 2 uur over doet. Ligt er een beetje aan hoe uitgebreid je de opdrachten doet.

Dat kinderen al vroeg dingen leren over de natuur en hier mee op groeien, vinden wij heel belangrijk. En dat is ook het doel van deze speurtocht. Door met de natuur bezig te zijn en er over te leren, geef je kinderen mee hoe mooi en belangrijk de natuur is. Het vormt ze op een positieve manier, waarbij ze hart krijgen voor al het moois om hen heen; hetgeen er hopelijk toe leidt dat ze de natuur zullen beschermen wanneer ze ouder zijn!

Speurtochten in Nationaal Park Veluwezoom

Het leuke aan deze speurtocht is, dat deze elk seizoen anders is. Er is dus ook een lente, zomer en winter variant. Zowel de afstand en opdrachten zijn dan afgestemd op dát specifieke seizoen. Na het voltooien van je eerste seizoensspeurtocht krijg je een stempelkaart. Heb je er drie gelopen? Dan is de vierde gratis!

Helaas waren wij voorlopig de laatsten die de seizoensspeurtocht van OERR mochten lopen, in verband met de onlangs aangescherpte corona maatregelen. Houd de site van bezoekerscentrum Veluwezoom dus in de gaten wanneer je van plan bent deze speurtocht te doen (hij staat er nu niet tussen). Ben je in de buurt en wil je toch dit prachtige gebied verkennen, dan zijn er gelukkig ook nog een aantal andere speurtochten die je wel kunt doen:

Deze tekst kwam tot stand in samenwerking met bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten.

Op zoek naar nog een andere leuke wandeling op de Veluwe? Dan is de Zwijnenroute in Epe een echte aanrader!

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *