Dagtripjes / Uncategorized

De Zwijnenroute in Epe: een kinderbelevingspad vol opdrachten en weetjes

Het bospad slingerd tussen de bomen door. Op sommige plekken hebben de naald- en loofbomen plaatsgemaakt voor heidevelden; hier en daar bloeien nog wat laatse paarse bloemetjes. Laatbloeiers tussen uitbloeiers. De bladeren aan de bomen kleuren al wat oranje en geel, paddestoelen in de meest mooie kleuren en vormen sieren de berm, regenlaarzen houden onze voeten droog van modder en regenwater. De herfst heeft haar intrede gedaan.

De Zwijnenroute

Met onze verrekijkers speuren we vanachter een wildkijkwand naar vogels, herten, zwijnen en andere dieren. We zien ze helaas niet. We moeten het vandaag doen met pissebedden, duizend- en miljoenpoten, mieren, spinnetjes en mestkevers, die we vinden onder stenen en boomstronken. Ook ontdekken we een bijzonder (groot) zwart insect, waarvan we de naam niet kennen. Research leert ons dat het om de stinkende kortschildkever gaat, in de volksmond ook wel het vuilniszakmonster genoemd. We vinden de laatste naam toch leuker… in ieder geval indrukwekkender!

Zwijnen zien we nergens, wel het bewijs dat ze hier zitten: overal zien we omgewoelde grond langs de paden en in het bos. Hier hebben everzwijnen overduidelijk met hun neuzen in de grond zitten wroeten, op zoek naar voedsel. Jammer dat we ze niet zien, maar midden op de dag was die kans ook niet zo groot. Een prachtig kastanje rood eekhoorntje, dat voor ons het pad overschiet en sierlijk de boom inklimt, maakt veel goed.

De Zwijnenroute in het Gelderse Epe, onderdeel van de Kinderbelevingspaden ’t Eperholt, is een heerlijke wandeling van ongeveer 2 uur – ligt een beetje aan hoe uitgebreid je de opdrachten doet en wat de kinderen onderweg allemaal tegenkomen natuurlijk. Het is een leuke en leerzame wandelroute dat door een prachtig gebied voert. En de speeltuin bij de Ossenstal, is een leuk begin of einde van de wandeling!

Kinderbelevingspaden ’t Eperholt

De Kinderbelevingspaden ’t Eperholt bestaan uit drie verschillende routes van ongeveer 3,5 kilometer, die allemaal starten in Epe:

  • Het Zwijnenpad
    Startpunt: Pannenkoekrestaurant De Ossenstal, Ossenweg 10
  • Het Hertenpad
    Startpunt: Brasserie Floor, Dellenweg 109
  • Het Vogelpad
    Startpunt: Vakantiepark de Jagerstee, Officiersweg 86

Onderweg volg je houten zwijntjes, vogelhuisjes of hertengeweien; afhankelijk van welke route je volgt natuurlijk. Alleen het speuren naar deze bordjes, die in de bomen hangen, is al leuk voor kinderen. Maar extra leuk is het ‘speurderspakketje’ dat je bij de startpunten kopen kunt voor € 4.

In deze pakketjes vind je een boekje met opdrachten ,weetjes en tips. Erg leuk om onderweg te doen! Ook zit er een verrekijker, loep, netje, pincet, loeppotje en pen bij. Zo kunnen de kinderen onderweg echt op onderzoek uit gaan. In het boekje vind je informatie en opdrachten voor het Zwijnen-, Herten- én Vogelpad. Dus ben je nog eens in de buurt, of nog niet uitgewandeld, dan kun je de spullen ‘hergebruiken’ voor de andere twee wandelroutes.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *