Het Zwarte Woud is een zeer uitgestrekt en dichtbebost natuurgebied in Zuid-West Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een heerlijke bestemming voor iedereen die van de natuur, wandelen en fietsen houdt. Daarnaast zijn er genoeg andere dingen te zien, doen en beleven. Denk aan Europapark, het grootse attractiepark van Duitsland, zomerrodelbanen en kastelen.

Het Zwarte Woud met kinderen

Gezellige dorpjes, ruige natuur, blauwe meren als de Titisee, rivieren en beekjes; wat is het Zwarte Woud mooi! Echt een prachtige vakantiebestemming en ook nog eens betrekkelijk dichtbij. Eigenlijk heb je hier alles waar kinderen blij van worden, je hoeft er niet eens de deur (tent) voor uit. Want de vele beekjes staan garant voor uren speel-, bouw-, zwem-, en visplezier.

Wij bleven uiteindelijk 10 dagen in het Zwarte Woud, mede dankzij de super fijne camping waarop we stonden: Camping Alpirsbach. Tien dagen dus, 5 dagen langer dan we oorspronkelijk in de planning hadden en eigenlijk was dat nog te kort. Wat wij er deden lees je hier, maar voordat je verder leest willen we je wel waarschuwen: een bezoek aan het Zwarte Woud duurt altijd langer (of zou langer moeten duren) dan je gepland hebt…

1. Burgbachwaterval

In het Wolftal, ‘het dal van de dieren’, is de Burgbachwasserfall te vinden, prachtig gelegen midden in het bos. Deze spectaculaire waterval is met zijn 32 meter één van de hoogste vrij vallende watervallen van Duitsland. De wandeling er naar toe is mooi, waar vlindertjes om je heen fladderen en wilde bloemen de berm kleuren.

Vanuit Burgbach kun je de waterval op twee manieren bereiken: via een pad van 0,8 en een pad van 1,3 kilometer. Vergis je niet: deze beide routes zijn kort, maar krachtig. De wandelpaden zijn vrij steil, maar goed te doen. Draag wel goede, stevige schoenen.

We begonnen met het langste pad, in de hoop dat deze wat minder steil was. Het eerste stuk liepen we heerlijk in de schaduw over een smal, slingerend en redelijk vlak bospaadje. Een opwarmertje voor wat komen ging, want na dit eerste stuk ging het pad steil omhoog. Een echte kuitenbijter, maar ook met kinderen goed te doen. We namen het andere pad terug, deze is inderdaad iets steiler, maar voor een afdaling prima te doen. Gewoon rustig aan en regelmatig stoppen, dan kan iedereen de waterval bereiken.

2. Kletterwald (klimpark) Feldberg

Bij de Feldberg, met 1493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud, bevindt zich een super leuk klimpark. Dit kletterwald kent verschillende klimroutes, voor kinderen vanaf 90 cm en is zeker ook leuk voor volwassenen. Goede uitleg van te voren, goed materiaal, veel verschillende obstakels en routes… Kortom een aanrader!

Meer over ons bezoek aan klimpark Feldberg lees je in het blog “klimmen en ziplinen door het Zwarte Woud“.

3. Het waterpad in het Sulzbachtal

Het waterpad vlakbij Sulz, Sulzbachtal, is erg leuk voor kinderen. Je loopt hier langs een beekje, waarbij je regelmatig over stenen moet ‘springen’ om aan de andere kant van het water te komen. Onderweg kom je verschillende ‘stations’ tegen, waar je van alles leert over de natuur en de dieren die hier leven, waarbij je zelf ook dingen kunt uitproberen. Zo leerden we alles over de speciale ogen van een libelle en met een speciaal brilletje konden we zelf ervaren hoe dat dan zou zijn als we zelf zulke ogen hadden.

Het pad heeft een lengte van ongeveer 4,5 kilometer. De eerste helft betreft het daadwerkelijke waterpad: dwars door het bos, slingerend over en langs het beekje. De terugweg gaat over een naastgelegen, breed pad door de heuvels en uitgestrekte weides. Hele mooie route, maar de terugweg was best wel lang en wat saai voor de kinderen. Zeker midden op de dag in de zomer, dan loop je daar volop in de warm zon.

Waar de route begint is nogal lastig te vinden ondervinden wij ter plaatse. Online staat ook weinig tot niets. Maar parkeren doe je het best bij ‘Naturbades Sulz’. Vanaf daar loop je eigenlijk richting het bos, weg van het zwembad. Verder wijst de route zich vanzelf. Het pad is geopend van 1 mei tot 30 september en niet geschikt voor buggy’s / rolstoelen. Stevige, dichte schoenen zijn aan te raden.

4. Sprookjesgeocashen in Tennenbronn

De gebroeders Grimm baseerden veel van hun sprookjes op het Zwarte Woud, waar zij hun inspiratie vandaan haalden. Iedereen die hier een keer geweest is snapt meteen ook waarom! In Tennenbronn kun je een heel toepasselijke en super leuke wandeling maken / speurtocht doen: sprookjesgeocashing. De antwoorden van puzzels over bekende sprookjes, gaven ons telkens nieuwe coördinaten en zo verkenden we deze mooie omgeving. Geocashing is sowieso een groot succes bij (onze) kinderen, maar met een écht gps apparaat en bekende sprookjes als thema, was dit een schot in de roos.

We schreven een uitgebreide blog over deze super leuke wandeling/speurtocht :”sprookjesgeocashing in de bossen van Tennebronnen“.

5. Wandelen in Simonswald

Wandelen met kinderen in het Zwarte Woud? Dat kan hier natuurlijk overal. Maar een aanrader zijn de wandelingen in Naturpark Südschwarzwald. Hier zijn vanuit het plaatsje Simonswald verschillende wandelroutes uitgezet die gericht zijn op (jonge) kinderen. De wandelingen beginnen en eindigen bij een cafeetje, waar ook een leuke speeltuin bij is.

  • Simons’s Wunderfitzweg (ongeveer 2 km)
  • Simon’s Schlawinerweg (ongeveer 3,5 km)
  • Simon’s Pfiffikusweg (ongeveer 5 km)
  • Simon’s Fulenzerweg (ongeveer 5 km)

Wunderfitzweg

Wij liepen de Wunderfitzweg. Een leuke wandeling langs verschillende producten afkomstig uit het Zwarte Woud. Zo passeer je een grote koekoeksklok (die hier oorspronkelijk dus vandaag komt) en een heerlijk stuk Schwarzwälder Kirschtorte. Simon wijst je de weg en langs het pad staan bordjes die meer vertellen over de geschiedenis van het Zwarte Woud. Leuk én leerzaam dus.

Dit is een prachtig deel van het Zwarte Woud, het zogenoemde Zweitälerland. Het is hier wat minder dicht bebost dan de rest van het Zwarte Woud. Daardoor kun je mooi de verte in kijken over groene weidevelden, dalen met knusse dorpjes, beboste bergtoppen en snel stromende beekjes.

Het uitzicht dat je vanaf de berg hebt is dan ook schitterend en het is heerlijk picknicken bij het idyllische witte kerkje dat hier op de helling gebouwd is. Lekker in het zonnetje, vergezeld door loeiende koeien, een heerlijk plekje om even in alle rust te genieten van het uitzicht.

6. Boomkroonpad Bad Wildbad

Op het boomkroonpad in Bad Wildbad, maak je een prachtige wandeling langs en over de boomtoppen van het Zwarte Woud. Het pad eindigt bij een 40 meter hoge toren. Bovenop heb je een prachtig uitzicht (360 graden) over de omgeving. Natuurlijk wilden de kinderen in de 55 meter lange tunnel glijbaan naar beneden roetsjen! Een leuk uitje voor jong en oud.

Meer over het boomkroonpad lees je hier: “lopen langs én over de toppen van het Zwarte Woud“.

7. Waterval(len) in Triberg

De hoogste waterval van Duitsland kun je bewonderen in Triberg. De kracht van het stromende water, het blijft indrukwekkend. De waterval is prachtig, of eigenlijk watervallen: het water van rivier de Gutach stort hier namelijk van ruim 160 meter hoogte trapsgewijs omlaag. De 7 watervallen die hierdoor ontstaan, zijn allemaal even mooi. Via aangelegde paden loop je langs de waterval omhoog, bruggen over het snel stromende water en witte schuimkoppen bieden prachtige uitzichten. Zowel naar boven als naar beneden.

Toeristen van over de hele wereld weten deze plaats in het Zwarte Woud te vinden: jaarlijks trekken Triberg en de watervallen trekken jaarlijks bezoekers van over de hele wereld. Dus houd je niet van massa’s mensen, dan zou ik deze plek overslaan. Dat gezegd hebbende, denken we dat deze imposante waterval zeker wel een bezoek waard is.

Welke route je loopt en of je überhaupt een route volgt, bepaal je zelf. Een vluchtig bezoek of lange wandeling, dat kan hier allebei. Wij liepen de standaard route. Met een lengte van 2,5 kilometer, is deze wandeling uiterst geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het pad is steil, maar geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Heb je een rugdrager dan is dat gezien de hoogteverschillen waarschijnlijk wel praktischer. Alleen al vanwege de vele mensen die hier rondlopen zouden wij voor een rugdrager kiezen. Zonder buggy ben je net wat flexibeler. En nog een pluspunt: je kind kan overal mooi overheen kijken.

8. Rodelbaan Gutach

Wie van rodelen houdt, is in het Zwarte Woud op de goede plek. Overal zijn leuke zomerrodelbanen te vinden, de één nog spectaculairder dan de ander. Wij zijn gek op rodelen, zelfs onze dochter van 3 gaat mee. Dus toen we langs de rodelbaan in Gutach reden, Sommerrodelbahn Gutach, hebben we natuurlijk even een stop gemaakt.

De rodelbaan in Gutach is erg leuk, maar voor wie niet wil biedt het terras dat ze hier hebben uitkomst. Tip: wij zijn met zijn zessen en dan kan het al gauw uit om voor de groepskorting te gaan. Wil je vaker de baan af roetsjen, dan is dat zeker iets om even te bekijken. Scheelt je al gauw 2 euro per ritje.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] Duitsland is een prachtig, veelzijdig land en zeer kindvriendelijk. Gezinnen zullen zich in Duitsland thuis voelen en zich zeker weten vermaken. Zo bezochten wij eerder ook al eens het Zwarte Woud, waar we zeker nog een keer naar terug willen omdat het er zo mooi was. Benieuwd wat we er allemaal gedaan hebben? Je leest het hier “Naar het Zwarte Woud met kinderen, 8 leuke tips”. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *