Bestemmingen

Sprookjesgeocashing in de bossen van Tennebronnen, Zwarte Woud

Sneeuwwitje, Roodkapje, Repelsteeltje, Assepoester, Hans en Grietje… Wie kent ze nou niet? Sprookjesfiguren uit sprookjes waar altijd sprake is van een slechterik en waar op het eind natuurlijk nog lang en gelukkig geleefd wordt. Maar wist je dat deze sprookjes daarnaast nóg een ding gemeen hebben? Ze werden namelijk bedacht en geschreven door de gebroeders Grimm. Zij gebruikten het Zwarte Woud ter inspiratie voor hun verhalen en juist daarom is dit de ideale plek om sprookjesgeocashing te gaan doen.

Sprookjesgeocashing: een sprookjesachtige GPS speurtocht

Het Zwarte Woud is een prachtig gebied in Zuid-Duitsland, waar uitgestrekte bossen, groene heuvels en ruige bergtoppen het decor vormen. Niet alleen voor prachtige watervallen en blauwe meren, waar vlinders vrolijk rondfladderen. En waar reeën en eekhoorntjes zich schuilhouden tussen de bladeren. Het Zwarte Woud is dus ook het decor waar Sneeuwwitje haar zeven dwergen ontmoette en waar Hans zijn broodkruimels uitstrooide om de weg terug naar huis te vinden.

We ontdekten dat je in het Zwarte Woud GPS speurtochten (geocashing) kunt doen. Je krijgt dan een GPS apparaat plus begincoördinaten en vanaf dat startount loop je van coördinaat naar coördinaat; coördinaten die je zelf moet zien te achterhalen. Er bleek ook een speurtocht uitgezet te zijn, met de sprookjes (‘Märchen’) van gebroeders Grimm als thema: sprookjesgeocashing. In de bossen van Tennenbronnen. Super leuk! En een stuk veiliger dan broodkruimels, deze kan niet door de vogels opgegeten worden!

GPS en coördinaten pret

In het gemeentehuis van Schramberg, een plaats en gemeente midden in het Zwarte Woud, is de ‘Tourist Information’ te vinden waar de speurtochten op te halen zijn. Naast het GPS apparaat en reservebatterijen (je weet maar nooit), kregen we ook een boekje met vragen mee. In het Nederlands. Handig en leuk, want zo kunnen kinderen zelf de vragen lezen. Op naar het gemeentehuis van Tennenbronnen, een klein plaatsje even verderop, waar de sprookjes speurtocht begint.

Het was ook even puzzelen op de GPS, maar als snel hadden we het invoeren van de coördinaten onder de knie. Het aflezen van het apparaat ging af en toe iets minder soepel. Het apparaat is vrij nauwkeurig, maar hier en daar is het niet heel duidelijk wel pad bedoelt wordt. Zeker niet als er twee wegen naast elkaar lopen. Zo dachten we op een bepaald punt te zien dat we verkeerd liepen. We besloten daarom terug te lopen en het naastgelegen pad te nemen. Na een tijdje kwamen we er achter dat het eerste pad toch goed was en vonden we Schramboli, zal je altijd zien. Gelukkig is de route verder heel overzichtelijk: je loopt in het bos langs het dorp. Dus ook al kom je er niet meer uit, echt verdwalen zal je niet (in noodgevallen: alle juiste coördinaten zijn achterin het boekje te vinden…).

Speuren en puzzelen met Schramboli

Onderweg zoeken we naar bordjes met Schramboli erop: de mascotte van de stad Schramberg. De avontuurlijk geklede roofvogel met leeuwenstaart, had elke keer een hint voor ons. Hints die verwezen naar een specifiek sprookje, waar de vraag in het boekje dan ook over ging. Met het juiste antwoord moesten we vervolgens even puzzelen, om zo de nieuwe coördinaten te krijgen.

In het boekje dat je meekrijgt, staan alle sprookjes in het kort beschreven. Handig om je geheugen even op te frissen of wanneer je kinderen een bepaald sprookje of antwoord niet weten. Wij hadden deze van te voren al even doorgelezen, maar je kunt er ook voor kiezen om de sprookjes pas te lezen als je kinderen iets niet weten. Dat maakt het wat moeilijker.

Sprookjesgeocashing: een groot succes

De prachtige omgeving, het speuren naar Schramboli, puzzels maken en vragen over sprookjes beantwoorden, de kinderen vonden het geweldig. En wandelen met een GPS apparaat in je handen, het invoeren van coördinaten, hoe stoer is dat! Want even los van het hele sprookjesthema, je kunt ook voor een andere tocht kiezen, dit is sowieso natuurlijk heel leuk om met kinderen te doen. Want wat is zo’n GPS apparaat interessant.

Langs een meertje en riviertje lopen we weer het bos uit richting Tennenbronnen waar ons ‘sprookjesgeocashing avontuur’ eindigt. Vlak voordat we weer in het dorpje aankomen, komen we langs een leuke speeltuin, waar we heerlijk in de zon kunnen zitten aan het water terwijl de kids zich vermaken op de kabelbaan en andere speeltoestellen. Een heerlijke plek, waar je zo een tijdje blijft hangen. Lang en gelukkig…

Praktische informatie

  • Kosten sprookjesgeocashing: € 12 euro, met Gästekarte 50 % korting (plus € 20 euro borg – let op: de borg moet je contant betalen).
  • Houd rekening met de openingstijden van de Tourist Information, het beste huur je de GPS in de morgen. Dan kan je het apparaat na de middag terugbrengen (tussen de middag zijn ze gesloten).
  • Reken ongeveer op een uur tot anderhalf uur voor deze wandeling.
  • De wandeling kent weinig hoogteverschil en het pad is goed begaanbaar. Zou zelfs wel te doen zijn met een goede wandelwagen (geen buggy).

Tip: wil je een wat langere wandeling maken? Dan kun je ook kiezen voor de GPS speurtocht “Dieren van het Woud“, een route van 5 tot 10 kilometer waar je ongeveer 3 uur over doet. Deze wandeling liepen we zelf niet, maar staat al op het lijstje voor de volgende keer!

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] We schreven een uitgebreide blog over deze super leuke wandeling/speurtocht :”sprookjesgeocashing in de bossen van Tennebronnen“. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *