Het Spoor van de Leeuw op de Lemelerberg (Overijssel) is een afwisselende wandelroute van 4 kilometer. Het spoor loopt door het bos en over de heide. Het voert je langs de ‘Dikke Steen’, het ‘Ravijn’ en een uitzichtpunt. Je passeert De Leeuw die indrukwekkend hoog boven alles en iedereen uittorent, en sluit de wandeling af in het Hol van de Leeuw: een speelbos vol leuke klim- en speeltoestellen. Wat wil je nog meer.

Glooiend terrein

Het is heerlijk lopen in het bos. De zandpaden liggen bezaaid met dennenappels, boomwortels kronkelen voor ons uit op het glooiende pad. Het Spoor van de Leeuw kent veel hoogteverschillen (voor Nederlandse begrippen) en dat maakt het lopen nóg leuker.

Vanuit het bos lopen we door het mulle zand het heideveld op. Het landschap hier op de Lemelerberg is zeer divers en afwisselend. Enthousiast rennen de kinderen de berg op om zich vervolgens te verstoppen in de struiken. De jongste zijn we regelmatig ‘kwijt’ omdat ze stenen aan het begraven is in het zand. Eén grote speeltuin. Heerlijk.

Dikke Steen

Voordat we weer het bos ingaan, brengt het Spoor van de Leeuw ons langs de Dikke Steen. Een gigantische zwerfkei uit Scandinavië die hier zijn laatste rustplaats vond. Het blijft bijzonder dat zulke giganten ooit over het land geschoven zijn alsof het kleine kiezelsteentjes betrof. Rondom de Dikke Steen is al het zand weggegraven, zodat je goed kunt zien hoe groot hij daadwerkelijk is.

De kinderen wanen zich voor even Simba uit de Leeuwenkoning, die vanaf zijn ‘Koningsrots’ het hele rijk kan overzien. Ook vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat is Nederland toch mooi.

Vanaf hier lopen we naar ‘Het Ravijn’, een soort kloof in het landschap waar het pad langs loopt. Vervolgens maakt het pad een scherpe (haarspeld) bocht naar links en lopen we richting het uitkijkpunt.

Ontspannen

Je zou het niet zeggen, maar wij liepen deze wandeling op 25 februari. Het was die dag zo’n 20 graden en heerlijk warm. Ongekend. De ideale temperatuur om er op uit te gaan in de natuur en onderweg dan natuurlijk ook lekker picknicken! Gelukkig kan dat hier prima.

Overal staan bankjes waar je in alle rust van de mooie omgeving kunt genieten. Zo ook op het uitzichtpunt waar het Spoor van de Leeuw langsloopt. In het zonnetje is het hier heerlijk toeven.

Het Spoor van De Leeuw

Vanaf het uitkijkpunt is het een klein stukje naar De Leeuw. Dit grote standbeeld staat hier al sinds 1913, ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland. Oorspronkelijk was het een liggende leeuw, maar omdat dit oude beeld vernield en verweerd was werd deze in 1934 vervangen door dit zittende exemplaar. Een indrukwekkend gezicht en een krachtige herinnering aan onze onafhankelijkheid.

Het Hol van de Leeuw

Aan de voet van het standbeeld ligt het Hol van de Leeuw. Een speelbos met klim- en klautertoestellen. Hier is voor kinderen genoeg ruimte om lekker te ravotten en te spelen, terwijl ouders aan één van de picknicktafels een oogje in het zeil kunnen houden.

We startten onze wandeling halverwege de route, vanaf de parkeerplaats aan de Oude Raalterweg. Omdat je in een rondje loopt, kun je beginnen waar je wilt. Maar officieel start het Spoor van de Leeuw bij theehuis / restaurant De Lemelerberg (Kerkweg 32, Lemele), waar je ook dit speelbos vindt.

Andere (wandel)routes

Het Spoor van de Leeuw is een wandelroute van 4 kilometer. Is dit nog te ver voor de kinderen, dan kun je ook een verkorte variant lopen van 2,5 kilometer. Ben je hier met een buggy of rolstoel? Volg dan het Leeuwenpad: een verhard pad van ongeveer 1 kilometer dat langs het standbeeld en door een stukje natuur loopt.

Verder starten hier nog de volgende routes:

  • Lemelerbergroute (2 kilometer)
  • Stuifzandroute (3,5 kilometer)
  • Archemerbergroute (3,5 kilometer)
  • Bronnenroute (7,5 kilometer)
  • Bergenroute (10 kilometer)

Ook is er een ATB-route van 13 kilometer en een ruiterpad van 7 kilometer.

Voor ieder wat wils dus. En welke route je ook kiest, je zult volop genieten!

Op zoek naar meer kindvriendelijke wandelroutes in Overijssel? Dan is het Laarzenpad wat ons betreft ook zeker een aanrader.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *