Dagtripjes

Het Laarzenpad: lopen over drijvend land in Nationaal Park Weerribben-Wieden

“Lopen we nu écht over water?” Onze dochter kijkt vragend, haar schoenen half weggezakt in het bruine water. “Ja. We lopen écht over water.” We zijn in natuurgebied de Wieden, waar we het Laarzenpad lopen. Een leuke, zeer kindvriendelijke wandeling over drijvend land. Heel bijzonder.

Het Laarzenpad

Op weg naar Sint Jansklooster, Overijssel, doen we in de auto al wat ‘voorbereidend’ werk. Op de site van Natuurmonumenten lezen we over de bijzonderheden die we straks gaan zien. Over het riet, dat hier in de winter gesneden wordt om daken mee te bedekken. Over de molentjes, die het water juist naar het riet pompen in plaats van het water weg te pompen. En we lezen over het drijvende land (‘kragge’) waarover het Laarzenpad loopt.

De wandeling, van ongeveer 2,4 kilometer, start bij bezoekerscentrum De Wieden. Al snel komen we het eerste trekpontje tegen, dat ons over het water naar de overkant moet brengen. Het is niet druk, dus de kinderen kunnen zich helemaal uitleven. Ze krijgen er geen genoeg van. Extra leuk dus, dat we na dit pontje nóg twee pontjes tegenkomen! Succes gegarandeerd.

Drijvend land

Het Laarzenpad loopt dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden: een prachtige omgeving waar slootjes, rietland, moerasbos en open hooilanden elkaar afwisselen. Het drijvende land waarover we lopen, bestaat uit een dik vlechtwerk van wortels. Het vormt als het ware een deken dat drijft op 1,5 meter diep water. Heel indrukwekkend dat hier dus ook gewoon bomen groeien. Daar gaat wel een proces van tientallen jaren aan vooraf, waarin het vlechtwerk van wortels en (water)planten steeds dikker wordt en dus zelfs sterk genoeg wordt om bomen een goede ondergrond te bieden.

Normaal wordt de laag kragge dus alsmaar dikker, maar vanwege de vele wandelaars wordt de laag hier juist dunner door door slijtage. Om te voorkomen dat je door de kragge heen zakt, liggen overal matten.

Terwijl we lopen over het drijvende land, veert en golft de bodem onder onze voeten. Een apart gevoel. Wel eens over zo’n drijvende mat in het zwembad gelopen? Precies dat ervaren we nu dus ook. Het blijft een gek idee dat onder het gras onder onze voeten, gewoon water zit.

Modder

Het Laarzenpad heet niet voor niets het LAARZENpad: het is overal erg modderig en nat. Ook in de zomer, dus laarzen of stevige schoenen die vies mogen worden, zijn echt geen overbodige luxe als je er hier op uit trekt. Vanwege al het modder en drassige paden, is het pad is niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Of mensen met smetvrees…

Praktische informatie

  • Adres: Beulakerpad 1, Sint Jansklooster (OV)
  • Lengte: 2,4 kilometer
  • Toegang: gratis
  • Niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s / wandelwagens
  • Honden niet toegestaan
  • Draag laarzen of stevige schoenen die vies mogen worden
  • Houd er in de zomer rekening mee, dat hier dan veel muggen zijn (beschermende kleding kan dan prettig zijn)

Meer zien? Op ons YouTube kanaal staat een video over onze avonturen op het Laarzenpad.

Tekst en fotografie: 4 kids op reis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

1 Reactie

  1. […] Het Laarzenpad: lopen over drijvend land in Nationaal Park Weerribben-Wieden […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *