Bestemmingen

Legoland Billund: een prachtig attractiepark voor het hele gezin

Toen de kinderen hoorden dat we in de meivakantie naar Denemarken zouden gaan, ging het dak er af.  Want Denemarken, dat ligt in Legoland toch? In de ogen van de meeste kinderen zijn beiden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een bezoek aan Billund, dé legohoofdstad van Denemarken, kon dan ook niet uitblijven. En ik moet toegeven: mijn man en ik waren na al die verhalen van vrienden en andere ouders op het schoolplein, zelf ook wel heel benieuwd naar het wereldberoemde attractiepark. Legoland dus. Al zo lang in de planning, nu eindelijk een feit!

Legoland Billund

Via de bekende toegangspoort, bestaande uit allerlei herkenbare felgekleurde lego onderdelen, stappen we een andere wereld binnen. Een wereld van vermaak, attracties, bekende legofiguren en uiteraard ontelbaar veel legosteentjes. De kinderen hebben al in hun hoofd waar ze heen willen, zij willen naar hun favoriete legohelden in Ninjago World. Maar er is meteen al zoveel te doen en te zien, dat we besluiten te beginnen bij het begin. Het is heel verleidelijk om als een kip zonder kop rond te gaan rennen, maar gelukkig hebben we geen haast: onze tickets zijn twee dagen geldig. Dus wat vandaag niet lukt doen we gewoon morgen. Wat een rust geeft dat!

Bekende legothema’s

De bouwsets van Lego, afgeleid overigens van de Deense woorden “LEg GOdt” (speel goed), kennen verschillende thema’s. Deze thema’s zijn in heel Legoland terug te vinden en vormen eigenlijk de basis van het park. Zo is in het attractiepark dus ‘Ninjago World‘ te vinden, waar zowel de decoraties als attracties alles te maken hebben met de bouwsets van Lego Ninjago. Een ander voorbeeld is ‘Polar Land‘, waar alles gebaseerd is op de sets van Lego City Artic (en waar, wat ons betreft, de leukste achtbaan van het park te vinden is). De overige themagebieden zijn:

 • Knights Kingdom
 • Adventure Land
 • Pirate Land
 • Legoredo Town
 • Imagination Zone
 • Atlantis by Sealife
 • Lego Starwars
 • Miniland
 • Duploland

Attractiepark

Legoland Billund werd in 1968 geopend naast de legofabriek, als een soort openlucht showroom. Een miniatuurwereld gebouwd van lego, dat vandaag de dag nog steeds te bewonderen is: Miniland. Een prachtig stukje om even rustig rond te lopen, tussen al het achtbaan-geweld. Want sinds de opening 50 jaar geleden is Legoland gegroeid en zijn er vele attracties bijgebouwd. Inmiddels telt het park ruim 40 attracties. Van draaimolen tot wildwaterbaan, van achtbaan tot laserdoolhof, aan iedereen is gedacht. En dat is wat Legoland zo leuk maakt: voor iedere leeftijd zijn er genoeg leuke dingen te doen. Zo kunnen de allerkleinsten zich prima (uren) vermaken in Duploland: een speeltuin inclusief een paar attracties geheel gebouwd in Duplo stijl. Zijn er diverse (extreme) achtbanen voor de durfallen en achtbanen geschikt voor wat jongere kinderen. Is er een bioscoop waar 4d legofilms draaien. Er is zelfs een prachtig zee-aquarium te vinden in Legoland. Attracties als het treintje, de uitkijktoren, safaririt en bootjes zijn leuk voor het hele gezin.

Favoriet bij onze kids zijn de achtbanen (oudste twee) en de interactieve attracties. Waar je rijdend in een karretje op lichtjes moet schieten en moet proberen elkaar te verslaan bijvoorbeeld. Een mooie mix van actie, competitie en schitterende legofiguren. Want laten we dat vooral niet vergeten. De vele legobouwwerken die in het park te bewonderen zijn, zijn zonder meer indrukwekkend te noemen. Magisch bijna. Niet alleen grote bouwwerken overigens. Zo zijn er zelfs legomusjes die op bordjes zitten en dragen alle medewerkers een naamkaartje gemaakt van lego. Ik heb het wel eens meer gezegd, maar het zijn vaak de details die het doen.

Twee dagen

Er is zoveel te zien en te doen, eigenlijk te veel voor één dag. Zeker wanneer je net zoals wij kinderen hebt in meerdere leeftijdscategorieën. Er is dan geen enkele attractie of gedeelte dat je over kunt slaan. Een tweedaagse (of meerdaagse) toegangspas is dan echt aan te raden. Twee dagen geeft zo veel meer rust, zeker op de eerste dag. Het gevoel, de druk niks te willen missen heb je dan niet. De tweede dag ken je een beetje de weg, hetgeen ook erg fijn is. Bovendien waren er genoeg attracties waar onze kinderen vaker in wilden, die hebben we nu zeker drie of vier keer kunnen doen. Er is online altijd wel een actie te vinden, waarbij je een hoge korting krijgt. Bijvoorbeeld tweede dag gratis, 50 % korting of kinderen gratis. Hierdoor hoeft twee dagen niet duurder te zijn dan één dag. Even goed zoeken dus voordat je kaarten koopt.

Fijne sfeer

Met hier en daar een grapje of highfive, dragen ook de enthousiaste medewerkers bij aan de zeer fijne sfeer die er in Legoland hangt. De bezoeker staat op nummer één. Daarnaast is het park goed onderhouden en schoon/netjes, zelfs de wc’s worden de hele dag door schoongemaakt. En moet je wat langer in de rij staan? Tijdens het wachten kunnen kinderen spelen met duplo of lego. Zo wordt het wachten soms nog leuker dan de attractie zelf! Overal is over nagedacht. Wij kunnen dan ook alleen maar concluderen dat Legoland een fantastisch leuk en mooi atttactiepark is voor het hele gezin. Een park dat je niet mag overslaan wanneer je in Denemarken bent. Sterker nog: het is zelfs een goede reden om naar Denemarken toe te gaan. Wij zijn in ieder geval fan en komen zeker nog een keer terug!

Legoland praktische tips

 • Een uur voor sluitingstijd sluiten alle attracties. Dit is een mooi moment om Miniland te bewonderen, aangezien je hier altijd rond kunt lopen.
 • Overal in Legoland kun je terecht voor wat te eten, drinken en/of een ijsje. Betalen kan in Deense Kronen of Euro’s. De prijzen liggen, zoals in heel Denemarken, aan de hoge kant. Daarom is het heel fijn dat het ook is toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen. Er zijn genoeg ‘picknickplekken’ te vinden in het park.
 • Er is altijd wel een actie te vinden (online, legoboeken, reisbureaus) waarmee je een flinke korting op de toegangsprijs krijgt.
 • Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.
 • Of je in een attractie mag hangt af van je lengte en daar zijn ze streng in. Vanaf 120 cm mag je overal in.
 • Legoland is niet het hele jaar door geopend, check de site voor actuele openingstijden.
 • Er is een speciale app waarop je onder andere een plattegrond van het park kan bekijken en waarop je de wachttijden kunt zien.
 • In de buurt bevindt zich ook het mooie safaripark Givskud Zoo, leuk om te combineren met je bezoek aan legoland (soms zijn er ook combinatietickets te verkrijgen).

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

2 Reacties

 1. […] Legoland Billund: een prachtig attractiepark voor het hele gezin […]

 2. […] steden en gezellige dorpjes; Denemarken is een veelzijdige bestemming. En vergeet vooral Legoland niet, het eerste waar kinderen waarschijnlijk aan denken als het woord Denemarken horen. Wat wij […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *