Nieuw-Zeeland: een prachtig land, waar vooral natuurliefhebbers hun hart zullen ophalen. Elk seizoen heeft zo zijn charme, eigenlijk kun je geen verkeerd moment kiezen om hier rond te reizen. Een land dat daarnaast uiterst geschikt is om met kinderen heen te gaan en waar het door de relatief korte afstanden (en vele activiteiten) niet moeilijk is om in een korte tijd veel te zien. Ga je binnenkort naar Nieuw-Zeeland en ben je benieuwd wat er zoal te doen is? In deze blog hebben we 10 leuke, indrukwekkende, bijzondere en bovenal kindvriendelijke uitjes voor je op een rij gezet.

 1. Hot Water Beach

  Surfen, zwemmen, kajakken, fietsen of wandelen; op het Schiereiland Coromandel kan het allemaal. Wanneer je hier bent is er echter één plek die je absoluut niet mag overslaan: het unieke Hot Water Beach. Dit strand staat garant voor een bijzondere en bovenal leuke ervaring. Wanneer het eb is, kun je hier namelijk je eigen warmwaterbad maken. Het concept is simpel. Het enige dat je hoeft te doen is een gat graven: het warme water borrelt vanzelf uit ondergrondse bronnen tussen het zand door naar boven. Door de hoge watertemperatuur is graven met je handen niet aan te raden. Maar uiteraard is over dat probleem nagedacht: mocht je geen schep bij je hebben, dan kun je deze ter plekke huren. Nadat je kuil is volgestroomd, is het heerlijk toeven in het warme water.

 2. Cathedral Cove

  Slechts op tien minuten rijden van Hot Water Beach vind je een prachtig, door schelpengruis roze getint strand. De door golven uitgeslepen boog in de rotsen, is een indrukwekkend staaltje werk van Moeder Natuur. Wanneer het eb is kun door deze tunnel naar het naastgelegen strand lopen. Een ware parel wat ons betreft; geen wonder dat de filmmakers van The Chronicles of Narnia hier een filmscene opnamen. Deze plek is alleen te bereiken per voet of met een boot. Vanaf het strand van Hahei start een uur durende wandeling door het prachtige landschap van Coromandel. Je kunt hier ook een watertaxi nemen of een kajak huren. Vanaf de parkeerplaats aan de Grange Road South is het strand ook te bereiken, vanaf hier duurt de wandeling een half uur.

  Vakantiegevoel

  Vanwege de gunstige stroming is dit, tegenstelling tot Hot Water Beach, een ideale plek om te kajakken, zwemmen en snorkelen. Geen zin in natte voeten? In de schaduw van de Pohutukawa-bomen, die in december en januari prachtig in bloei staan met rood-roze bloesem, kun je heerlijk picknicken terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht. Kinderen vermaken zich hier zeker weten in het water, met schelpen zoeken op het strand of het vinden van kleine octopussen en zee-egels op de rotsen.

 3. Walvissen spotten

  In Kaikoura biedt het Whale Watch Centre je de mogelijkheid om walvissen te spotten, met de zekerheid van maar liefst 95% dat je ze ook daadwerkelijk zult zien. In ons geval kwam die belofte uit en hadden we daarbij veel geluk, want wij zagen er maar liefst vijf! Op tv al een indrukwekkend gezicht, maar wanneer je deze reusachtige dieren dan in de werkelijkheid ziet, zo dicht bij en in een prachtige omgeving als deze, dan kun je alleen maar heel stil zijn en ademloos toekijken. Het enthousiasme van de kapitein, de interessante verhalen van de gids, de spanning die de zoektocht met zich meebrengt en de ervaring om uiteindelijk zo dicht bij deze mysterieuze dieren te kunnen komen, maken dit een heel bijzonder avontuur en een fantastische ervaring.

 4. Te Puia

  In de stad Rotorua is een park te vinden (nog eerder te ruiken dan te zien overigens) die je als natuur- én cultuur liefhebber niet over mag slaan: Te Puia. Kleurrijke silica-terrassen, bubbelende en ploffende modderpoelen die zich als heksensoepen tussen de rotsen bevinden, sissende geluiden onder de grond, de geur van zwavel die continu in de lucht hangt; in dit geothermische park worden al je zintuigen geprikkeld. Kers op de taart is de geiser Pohutu, die 1 a 2 keer per uur “uitbarst”. Een indrukwekkend gezicht wanneer al dat water met een kracht onder de rotsen vandaan komt zetten en tot wel 30 meter de lucht in spuit!

  In dit park kun je ook een replica van een Maori-dorp bezoeken. Bij het Rotowhio Pa Meeting House wordt elke dag een dansoptreden gegeven zoals alleen de Maori dat kunnen. Met ritmisch gestamp, geschreeuw en krachtige bewegingen is het haast angstaanjagend te noemen. Er is hier ook een klein museum je kunst- en gebruiksvoorwerpen van de Maori kunt bekijken.

 5.  God van het bos

  Een korte, gemakkelijke wandeling (zeer geschikt voor jonge kinderen, buggy’s en rolstoelen) leidt je door het Waipoua Forest naar de grootste levende Kauri Boom van Nieuw-Zeeland: Tane Mahuta, oftewel God van het bos. Een indrukwekkende boom van maar liefst 51,2 meter hoog en een omtrek van 13,8 meter! De kracht en oudheid stralen van deze reus af, heel bijzonder.

  Een andere gigant die we hier troffen was Te Matua Ngahere, oftewel Vader van het bos. Met zijn 29,9 meter misschien niet zo hoog als zijn buurman, maar met een omtrek van 16,4 meter wel breder en daardoor zelfs misschien wel indrukwekkender. Dus ben je in de buurt, breng deze reuzen dan zeker een bezoek.

 6. Stenen pannenkoeken

  De Pancake rocks in Punakaiki maakten ook indruk op ons en mogen daarom niet ontbreken in deze lijst. De naam zegt het al: prachtige rotsformaties waarvan verschillende kalksteenlagen als stapels pannenkoeken op elkaar liggen. Hier zijn ook blowholes te vinden, ronde gaten die bij hoogwater volstromen met water. De gigantische druk die hierdoor opgebouwd wordt, zorgt er voor dat het water als het ware explodeert en de lucht in knalt. Echt een plek waar je uren kunt blijven kijken zonder je een moment te vervelen.

 7. Gletsjer hike

  Wanneer je kideren al wat ouder zijn (verschillende mogelijkheden vanaf 5 jaar), maak dan zeker een wandeling op de gletsjer Fox Glacier. Uitvalsbasis van deze hike is het Alpine Centre in Fox Glacier, waar iedereen voor vertrek voorzien wordt het juiste materiaal zoals crampons en een ice-axe. De overschoenen met ijzeren pinnen (stijgijzers) en stok met stalen punt zijn geen overbodige luxe! Deze ijsgletsjer is namelijk verre van vlak: smeltwater heeft voor verschillende kunstzinnige vormen in het ijs gezorgd. Door datzelfde smeltwater ontstaan ook kloven in het ijs, die binnen een paar weken uitgroeien tot metershoge, krakende ijswanden waar je tussen door kunt lopen. Hoe gaaf is dat! Ontelbare scheuren, punten, gaten en ijswanden. Allemaal even indrukwekkend. Eén van de meest bijzondere dingen die we in Nieuw-Zeeland gedaan hebben. Je leest er alles over in het blog “Spectaculaire gletsjer hike in Nieuw-Zeeland“.

 8. Filmset The Hobbit en Lord of the Rings

  In Matamata, oftewel Hobbiton, kun je een bezoek brengen aan “The Shire”, bekend van de films The Hobbit en The Lord of the Rings trilogie. Een magische plek, zeker wanneer je de films gezien hebt. Hoogtepunten van de rondleiding zijn toch wel het zien van de “Partytree” en Bilbo’s huis “Bag End”. Ook breng je tijdens de tour een bezoek aan de bekende Dragon Inn, waar je een favoriet drankje van de Hobbits kunt drinken. Erg bijzonder om een hier een kijkje te kunnen nemen en binnen te stappen in de wereld van Hobbits.

 9. Craters of the Moon

  Voor een andere bijzondere wandeling moet je naar Karapiti. Hier hebben hydrothermische uitbarstingen namelijk holen en kraters in het landschap achter gelaten, die hier en daar wel 20 meter diep zijn. Overal bevinden zich spleten in het aardoppervlak, fumarolen, waardoor stoom en gassen hun weg naar boven vinden. Alsof je op een andere planeet, of zoals de naam al zegt, de maan wandelt. Daar waar de kraters onbegroeid zijn, zijn de meest bijzondere kleuren waar te nemen. Een visueel spektakel. De wandeling duurt een klein uur en is geschikt voor kleine kinderen, rolstoelen en buggy’s.

 10. Waiwera (“warm water”) Resort

  Ten slotte dan nog een heel anders soort uitje: op slechts 35 minuten rijden van Auckland vind je namelijk het Waiwera Thermal Resort. Een heerlijke plek om even lekker te ontspannen en met het hele gezin te genieten van het geothermisch verwarmde (grond)water, dat uit een natuurlijke bron onder het complex komt. Heel erg lekker ruikt het er dus niet met al die zwaveldampen. Maar met ruim 20 verschillende binnen- en buitenbaden, een bioscoop-bad, meerdere glijbanen, een peuterbad en speeltuin, zullen de kids zich hier zeker vermaken! Meer weten over het resort? Lees dan zeker ook de gastblog die ik voor Wellness Spots schreef: “Wellness Spot: Waiwera Thermal Resort – Nieuw-Zeeland“.

  Tekst en fotografie: 4 kids op reis – Foto’s Waiwera Thermal Resort: eigen beeldmateriaal van het resort dat wij met hun toestemming mochten gebruiken.

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *