Het grootste natte heidegebied van West-Europa, Nationaal Park Dwingelderveld, is te vinden in Drenthe. Het is een prachtig uitgestrekt natuurgebied dat je te voet, te paard of per fiets kunt ontdekken. Wij gingen er wandelen en liepen de Zwerfroute, waar van zwerfkeien gemaakte steenmannetjes ons de weg wezen.
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
We starten onze wandeling bij het bezoekerscentrum. Een korte wandeling door de tuin, leert ons alles over het waterleven en geeft ons een kijkje onder water. Waterslakken, visjes en torretjes zwemmen onder onze neus en vlak voor ons gezicht voorbij. We zien prachtige bloemen en planten, om vervolgens te eindigen bij een klim- en klautertoestel. Een super leuk begin wanneer je hier gaat wandelen. Binnen valt er ook van alles te zien en te leren over dit prachtige natuurgebied. Het is haast al een uitje op zich.
Vanaf het bezoekerscentrum starten veel wandel- en fietsroutes. Wij kiezen voor de Zwerfroute over het Kloosterveld, richting de Ruiner schaapskooi en 10 meter hoge uitkijktoren. Voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen is er een uitkijkplatform op 3 meter hoogte. Vanwege het coronavirus zijn zowel de schaapskooi als uitkijktoren gesloten voor publiek, maar dat mag de pret niet drukken.
Struinen over het Kloosterveld
Deze 3,5 kilometer lange route is letterlijk een zwerfroute, want gemarkeerde paden zijn er niet. Heerlijk struinen over het veld dus! Je mag echt overal lopen. Vlinders, insecten, vogels en Drentse heideschapen zullen je tijdens het wandelen vergezellen: akkerkruiden en andere gewassen krijgen hier de vrije hand, waardoor bijen, vlinders en vogels hier graag komen. In de winter, wanneer het hier erg nat is, zal je ook veel eenden, ganzen en steltlopers spotten.
De natuur is hier erg divers. Heidevelden, bossen, vennetjes en bloemrijke graslanden, op het Dwingelderveld kom je het allemaal tegen. Net als de vele sporen van dieren als de ree, das en het heideschaap. En als je goed zoekt, vind je misschien wel vuurstenen of (met een beetje geluk) een fossiel!
Tekst en fotografie: 4 kids op reis