“Mam, ik sta in een gigantische zeepbel!” Onze jongste zoon glundert. Aan de andere kant van het gangpad probeert onze dochter stroom te beïnvloeden met haar handen. We zijn nog niet binnen of we komen al ogen en oren te kort. De opzet van NEMO Science Museum is vanaf het begin af aan meteen duidelijk: we zijn hier niet gekomen om alleen maar te kijken. We moeten zelf aan de slag en dat is een groot succes.

NEMO Science Museum

Het bijzonder vormgegeven groene gebouw aan het water, in hartje Amsterdam, is niet te missen. We zijn met de trein gekomen en lopen langs het water in slechts 15 minuten naar NEMO Science Museum. Binnen staan medewerkers klaar om bezoekers wegwijs te maken en van tips en een plattegrond te voorzien. We starten ons bezoek aan NEMO op de wc, waar we aan de hand van een poster op de deur de kleur van onze plas interpreteren. Gelukkig ontdekken we geen gekke dingen, we zijn allemaal gezond. Op naar de rest van het museum dus.

Verdiepingen

NEMO Science museum is opgedeeld in 5 verschillende verdiepingen:

  1. Fenomena – Ervaar hoe wetenschap werkt
  2. Technium – Ontrafel de techniek om je heen
  3. Elementa – Onderzoek de bouwstenen van de kosmos
  4. Humania – Ontdek wie je zelf bent (gericht op tieners/pubers)
  5. Energetica – Speel met energie (hier bevindt zich ook een groot dakterras)

Op elke verdieping nodigen experimentele opstellingen bezoekers van alle leeftijden uit zelf aan de slag te gaan. Om wetenschappelijke en technische verschijnselen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie zelf te onderzoeken. Te ondervinden. En het leuke daarbij is, dat alles terug te leiden is op herkenbare situaties uit het dagelijks leven. De experimenten en wetenschappelijke weetjes spreken tot de verbeelding, waardoor ook lastigere onderwerpen (zeker voor kinderen) toch begrijpelijk en inzichtelijk gemaakt worden. Niet zo gek dus, dat 38% van de bezoekers jonger is dan 18 jaar.

Demonstraties en workshops

Vijf verdiepingen vol tentoonstellingen en experimenten dus. Maar er is nog meer. De hele dag door worden er in NEMO namelijk demonstraties en workshops gegeven. Zo leren wij tijdens de presentatie ‘Spannende Stroom’ alles over stroom en wordt onze oudste zoon onder stroom gezet. Tot grote hilariteit van zijn broertje en zusje, zagen we zijn haar steeds statischer worden. We bekijken ook de spectaculaire demonstratie ‘De Kettingreactie’, waar alles draait om actie-reactie en oorzaak-gevolg. Super leuk in elkaar gezet met alledaagse voorwerpen en spannend tot op het eind.

Twee andere leuke workshops vinden we in het theater. Tijdens de eerste workshop onderzoeken we zeepbellen en blazen we bellen in bellen. De kids vinden het prachtig en proberen de mooiste creaties te maken. Daarna bedenken en tekenen ze een eigen uitvinding, waarna ze met behulp van een green screen op/in/bij hun uitvinding geplaatst worden. Het eindresultaat kunnen we naar onszelf mailen, een leuke herinnering. Er is dus echt van alles te doen in NEMO Science Museum.

Het lab

In het laboratorium trekken we witte labjassen aan en gaan aan de slag als echte wetenschappers. We onderzoeken hier met huis tuin en keuken middeltjes, aan de hand van een uitgeschreven stappenplan, hoe een vuurpijl werkt. Eén van de vele experimenten die je hier kunt doen. De kids vonden het geweldig, papa en mama (stiekem) ook. Het leuke is ook hier weer, dat je alles zelf mag doen. Zelf actief zijn. Er lopen wel lab begeleiders rond, maar die helpen je alleen wanneer je er om vraagt of hulp nodig hebt met iets. Dat maakt het natuurlijk veel stoerder en echter.

Leeftijd

Vanaf welke leeftijd is NEMO nou leuk? Best lastig om daar zo een antwoord op te geven. Onze jongste dochter (bijna 2 jaar) had er niet veel aan. Ze heeft, ook vanwege de drukte, vooral in de buggy gezeten. Kleuters zullen zich zeker vermaken in het museum. De experimenten zijn laagdrempelig en voor deze jongste groep zijn er ook echt wel leuke dingen te doen. Zo vond onze zoon (5 jaar) de experimenten met water en zeepbellen helemaal geweldig. Die waren ook favoriet bij de oudste twee trouwens. De ‘wereld van vormen’ en ‘hoe werkt kracht’ is voor wat jongere kinderen ook erg leuk. Dus ja, ook voor kinderen vanaf een jaar of 4 is er genoeg te zien en te doen. Maar vooral omdat het gewoon leuk is. Hoe ouder je kind is, hoe leerzamer het wordt. Wat ons betreft is het museum dan ook vooral leuk (leerzaam) voor kinderen vanaf een jaar of 7/8. Ligt ook aan beetje aan je kind en zijn of haar interesses natuurlijk.


Mee maken, kijken, doen en ervaren. Verwondering. Daar draait het om in NEMO. Het Science Museum is laagdrempelig, leuk én leerzaam. Een geschikt uitje voor het hele gezin dus en ik garandeer je dat iedereen hier iets nieuws zal leren en/of ontdekken!

Plan je bezoek aan NEMO

Van plan om naar het museum te gaan? Dan is er nog wel een tip die we jullie graag mee willen geven: probeer je bezoek aan NEMO op een rustige(re) dag te plannen. Bel het museum desnoods op voor advies, zij kunnen een goede inschatting van het aantal te verwachten bezoekers geven. Wij bezochten NEMO namelijk tijdens het Hemelvaartweekend. Zoals medewerkers ons al vertelden was het er toen ontzettend druk. Dat gaf toch wel wat onrust, beetje dringen geblazen hier en daar. En met een lange rij wachtende, ongeduldige kids achter je neem je dan toch minder de tijd om ergens écht even wat langer te blijven hangen. Gelukkig is er genoeg te doen en hebben we ons ondanks de drukte prima vermaakt. Maar mocht je niet vast zitten aan een bepaalde dag, kies dan zeker een wat minder drukke dag uit.

Praktische informatie

  • Adres: NEMO Science Museum, Oosterdok 2, 1011 VX  Amsterdam
  • Kinderen van 0-3 jaar kunnen gratis mee naar binnen, alleen mogelijk in combinatie met een betalende volwassene
  • De Museumkaart is geldig bij NEMO

Bereikbaarheid

Bij NEMO kan niet geparkeerd worden. In de buurt van het sciencemuseum zijn echter een viertal parkeergarages te vinden. Bij 3 garages krijg je als NEMO bezoeker korting:

  • Parkeergarage Oosterdok, 400 meter naar NEMO, de eerste 5 uur krijg je 30% korting.
  • Parkeergarage Markenhoven, 600 meter naar NEMO, 25% korting.
  • P1 Parkeergarage Waterlooplein, 750 meter naar NEMO, 10% korting.

Kijk voor meer informatie over parkeren met korting op de site van NEMO.

NEMO is ook makkelijk te bereiken wanneer je met het openbaar vervoer gaat, het ligt op loopafstand (15 minuten) vanaf station Amsterdam Centraal. Volg daarbij ‘Route Oosterdok’ (je ziet het bijzondere gebouw overigens al wanneer je het station uitloopt). Met de bus kan ook, neem dan lijn 22 en stap uit bij halte Kadijksplein.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met NEMO Science Museum.

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

 

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *