Dagtripjes

Het blotevoetenpad in Natuurpark Drents-Friese Wold

Auw! Oeh! Ah! Het is soms even doorbijten met al die prikkende, harde beukennoot omhulsels op het pad. Ook liggen er veel takjes en dennenappels op de grond, die we behendig (maar meestal zonder resultaat) proberen te ontwijken. Verder is het vooral heerlijk klimmen en klauteren in het bos. Én glibberen, met onze blote voeten stampen in de modder. Blote voeten? Ja, je leest het goed. We liepen vandaag namelijk het blotevoetenpad in Nationaal park Drents-Friese Wold. Een aanrader!

Blotevoetenpaden

Blotevoetenpaden zijn speciaal aangelegde paden in de natuur om, de naam zegt het al, met blote voeten over heen te lopen. Ze worden steeds populairder in Nederland en nemen snel in aantal toe. Het zijn korte routes, parcoursen, waarvan de paden bestaan uit verschillende soorten ondergronden. Houtsnippers, gras, mos en modder bijvoorbeeld. Lekker op het strand lopen met je blote voeten, of in het zachte gras. Het is een prettig en aangenaam gevoel. Dit is andere koek. En of wandelen in de natuur ook écht zo fijn en leuk is als het klinkt, trokken we de (stoute) schoenen uit…


Natuurpark Drents-Friese Wold

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha starten wij ons allereerste blote voeten avontuur, op een houten brug en trappen. Onze voetzolen worden meteen aan het werk gezet. We lopen richting het bos, waar we via een houten deur (de sleutel is verkrijgbaar bij het centrum) het bos binnentreden. Op smalle bospaadjes lopen we slingerend tussen de bomen door. We trotseren rotsen, balken, boomstammen en houten bruggetjes. En ja, alles op onze blote voeten. Het leukst zijn toch wel de vele modderpoelen die we onderweg tegenkomen. Het is even wennen, maar eigenlijk is het best lekker om de koele, zachte modder tussen onze tenen door te voelen glibberen. Lekker vies worden!

Het pad eindigt weer bij het Buitencentrum, waar we onze voeten schoon kunnen maken met water en borstels. Echt schoon worden ze echter niet, de zwarte aarde is onder onze nagels en in onze poriën getrokken. Het resultaat van een heerlijke, avontuurlijke wandeling in de natuur.

Praktische informatie

  • Lengte: 2 kilometer
  • Ligging: in Nationaal park Drents-Friese Wold, bij Buitencentrum Drents-Friese Wold
  • Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ, Appelscha (Friesland)
  • Prijs: 3 euro per persoon (vanaf 4 jaar)
  • Borg voor de sleutel: 10 euro
  • Niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s
  • Honden niet toegestaan


Muggen

“Willen jullie nog anti-muggenspray mee?” Ik twijfel even. “Eh… nee?” Valt vast mee dacht ik. “Zeker weten?” probeert de vrouw van het Buitencentrum nog. “Ja!” Ze zet de spray weer terug. “Wat een bikkels!” Zonder insectwerend middel gaan op pad. Maar de vrouw in het Buitencentrum had wel gelijk: wat een muggen! Niet heel prettig, dat continue gesteek. Dus neem (of koop ter plekke) anti-muggenspray mee als je hier geen zin in hebt! We hielden er overigens geen van allen jeukende muggenbulten aan over. Dus echt nodig is het niet. Irritant wel!

Prachtig natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een prachtig natuurgebied voor jong en oud. Er bevinden zich hier meer wandelroutes, zoals het familie-, seizoenen-, kabouter- en paddenpad. Ook is er een grote speelweide met speeltoestellen en speelbos: een heerlijke plek om na het wandelen te picknicken en te spelen. Voetbal en picknickspullen meenemen dus!

Tektst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

2 Reacties

  1. […] Het blotevoetenpad in Natuurpark Drents-Friese Wold […]

  2. […] Het blotevoetenpad in Natuurpark Drents-Friese Wold […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *