Twee hoge, houten palen markeren overduidelijk het startpunt van Belevingspad Hoogersmilde. Deze wandelroute, gelegen in Midden-Drenthe, is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Het avontuurlijke pad voert je door de bossen en over de heide van het prachtige natuurgebied Drents-Friese Wold. Onderweg is er uiteraard van alles te beleven.

Van sporenpad tot waterpomp

Zo begint het belevingspad, dat in totaal 2,5 kilometer lang is, met een heus sporenpad. Dit pad loopt parallel aan de hoofdroute en hier zijn pootafdrukken van verschillende soorten dieren te vinden. Het is nog best een uitdaging om bij alle sporen het juiste dier te noemen. Maar gelukkig herkennen we er toch wel een aantal.

Even verderop vinden we een waterpomp, die vroeger gebruikt werd door een gezin dat hier woonde. Informatie over de familie, inclusief foto, brengt de geschiedenis een beetje tot leven. Best bijzonder dat wij nu water omhoog pompen, op de zelfde plek waar zij dat zoveel jaren geleden ook deden. Bijzonder, maar vooral ook heel leuk natuurlijk. Lekker met water kliederen, dammen bouwen en stokken laten meevoeren op het stromende water. En door het water omhoog te pompen doe je meteen iets nuttigs, want diverse bosbewoners komen hier regelmatig water drinken.

Houten dieren en zwerfkeien

Het bospad slingert verder tot we bij een grote driesprong aankomen, waar uit hout gezaagde dieren statig tussen de bomen staan. Het is een prachtig gezicht en natuurlijk willen de kinderen met alle dieren op de foto. Nadat ze allemaal op de gevoelige plaat zijn vastgelegd, lopen we verder richting een heideveld.

Het is een koude, maar zonnige winterdag en hier kunnen we even wat zonnestralen meepikken. Heerlijk. Wanneer we bijna weer het bos in lopen, zien we een ketting van grote keien tussen de heidestruiken. Ruim 45 zijn het er, die in de IJstijd vanuit Scandinavië naar Drenthe zijn gespoeld. Met veel plezier springen de kinderen van steen naar steen over het Keienpad. Een stukje geschiedenis onder hun voeten.

Even verderop hebben we vanuit de Hoogzit een mooi uitzicht over het heideveld. Spotten jullie de groene boomkikker ook? In dit houten uitkijkhuisje vinden we tevens de antwoorden die horen bij het eerder gelopen sporenpad.

Knibbel knabbel knuisje

We verruilen de heide weer voor het bos en komen in een heuvelachtig stukje terecht. Wat is het hier toch mooi. Op één van de wat hogere heuvels, is een trap van boomstammen gemaakt. Balancerend op de houten stammen klimmen we naar de top, waar we een houten versie van Televisietoren Smilde aantreffen. De echte toren staat overigens ook in Hoogersmilde, een leuk detail dus. Door het zand rennen we weer naar beneden om te kijken welk avontuur ons nu weer te wachten staan.

Het duurt even voordat we weer wat zien, maar dan doemt er een huisje op tussen de bomen. Waar hebben we dat eerder gelezen… Helaas is dit huisje niet gemaakt van snoep. Het is een veenhuisje, waarin de eerste bewoners van dit gebied honderden jaren gelden woonden. Even wat anders dan wat we nu gewend zijn.

Mayday Mayday

Na alle leuke ‘belevingsobjecten’ (deze route kent er 10 in totaal), dachten we alles wel gezien te hebben. Maar niets bleek minder waar. Naast het veenhuisje lag namelijk een neergestort vliegtuig. Een replica van een Spitfire, echt super gaaf. Boven het vliegtuig bungelde de piloot aan zijn parachute, die gelukkig net op tijd had weten te ontsnappen. Heel erg leuk gedaan. De kinderen vonden het echt geweldig, voor even waanden zij zich echte piloten. Zonder twijfel het hoogtepunt van Belevingspad Hoogersmilde.

Het laatste stukje van de route brengt ons nog langs de slangenkuil: helaas (gelukkig) zien we geen slangen wanneer we door de kijkgaten kijken. Op de valreep passeren we ook nog de stronkenstraat, waar we over ongelijke boomstammen ons pad zoeken. Dan zien we in de verte de parkeerplaats alweer. De wandeling was voorbij voordat we er erg in hadden, we hebben ons geen moment verveeld. Wat ons betreft dus zeker een aanrader.

Belevingspad Hoogersmilde praktische informatie

Parkeren: Bosweg 23, 9423 TA Hoogersmilde (gratis). Een tweede, grote, parkeerplaats vind je bij camping en brasserie de Reeënwissel. Je moet dan eerst de camping over lopen en start de wandeling dan bij het vliegtuig.
Afstand: 2,5 kilometer
Honden toegestaan: ja, mits aangelijnd
Buggy: het mogelijk om een buggy mee te nemen. Maar het blijft een bospad, dus ons advies zou zijn om een rug- / buikdrager te gebruiken.

Op zoek naar nóg een leuke wandeling in dit prachtige natuurgebied? Lees dan zeker ook onze blog over het blotevoetenpad!

Tekst en fotografie: 4kidsopreis

Misschien heb je ook wat aan deze tips...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *